Nu går Perseus mot bättre tider

När Perseus Karlström tog brons på 20 kilometer gång på VM i Doha innebar medaljen nya, bättre tider för honom. Nu är han hemma och har ett reklamkontrakt på väg, SOK-stöd är aktuellt, Och Gång-och Vandringsförbundet kan bli invalt i Svenska friidrottsförbundet. Torshällasonen ser redan fram mot OS i Tokyo. 

Målgången i Doha. Värmen är kompakt och Perseus Karlström har satsat maximalt, men inser här och nu att han är VM-medaljör. Nu är han hemma och njuter av bilderna från Doha och framgången.

Tankarna på OS i Tokyo finns redan i Perseus huvud. 20 kilometer gång avgörs 30 juli 2020 klockan 6 lokal tid, klockan 23.00 svensk tid. I telefon hemma i pojkrummet i mamma Siv Karlströms villa i Torshälla, säger han tvärsäkert:

- Jag går för guld, definitivt.

Varför bor du hemma hos mamma?

- Jag är bara i Sverige max fyra månader om året. Jag har försökt träna på hala vägar med dobbar men det går inte. Bor jag hos mamma när jag är i Sverige sparar jag pengar. Utomlands är ett måste för att kunna träna i bra klimat.

Mamma satte världsrekord

Mamma Siv är förbundskapten för gångarna. För att fylla ut fältet i Finnkampen 2017 tvingades Siv, då 60 år, ställa upp. Hon kom visserligen näst sist men gjorde det med den äran. Hon satte världsrekord för sin åldersklass. Antalet gångare av klass i Sverige är bara två. Förutom Perseus hans 34-åriga bror Ato Ibanez, som kom tolva på tio kilometer i Doha.

Vi hette Ibanez fram till 2008, då bytte vi till Karlström. Pappa är från Mexiko och brorsan ville behålla hans efternamn, förklarar Perseus.

Hans förnamn har grekisk förebild. Perseus var son till Zeus, den mäktigaste guden i den grekiska mytologin. Zeus var kung över alla gudar på Olympien. Perseus anses vara den persiska folkets urfader. Så namnet förpliktar för vår svenske Jonnie Walker men den skotska whiskyn gillar han inte (”för rökig”). 

En tävling återstår i Race Walking Challenge, 20-22 oktober i Nanjing, Kina. En tredagarstävling med 20-12-12 kilometer, tre dagar på raken. Svensken har chansen att vinna hela mästerskapet. VM-guldmedaljören Toshikazu Yamanishi leder på 30 poäng, vinner han får han 36 poäng och är utom räckhåll för Perseus. Svensken har 27 poäng, kan få maximalt 32 poäng. Perseus kan vinna hela mästerskapet men då får japanen Yamanishi inte bli bättre än trea. 

Oavsett blir det fest för Perseus och hans träningskompis, kanadensaren Evan Dunfee, som kom trea på 50 kilometer i Doha. Tillsammans har de 40 000 dollar att festa för.  Dunfee fick liksom Karlström 20 000 dollar för sitt brons. 

Så började det

Vi backar bandet. Perseus var 7 år när han började träna gång. Inspiratör: mamma Siv förstås, en av världens bästa gångare genom tiderna. Mamma tog med hela familjen på träningar och tävlingar. När Perseus var 16 började han satsa på allvar. Han blev snabbt en stjärna, hemma finns ett 20-talet SM-guld.

Första pallplatsen internationellt kom i Europacupen Podebra, Tjeckien, 2017, tredje plats. Inga prispengar i Europacupen. Första segern i världsserien Race Walking: 10 februari i år i Adelaide, Australien. Prispengar? Nej. Nästa seger i Race Walking: 21 april i Lazaro Cardenas, Mexiko. Prispengar? Ja, 4 000 dollar. Segrarna tog honom till femte plats på världsrankingen. Inför VM i Doha var han etta på världsrankingen.

Inför VM låg Perseus och ett gäng gångare på höghöjdsläger i St Moritz i 36 dagar. Bodde billigt, lagade maten själva. Tränade som tokiga. Totalt hade han 49 veckors hårdträning inför VM. 

I St Moritz tog jag ut mig fullständigt på träningarna. Jag svimmade tio gånger efteråt. En gång vaknade jag på badrumsgolvet. Träningskompisen Quentin Rexo från Nya Zeeland stod och sprutade kallt vatten på mig.

Ett klokt beslut

På plats i Doha visste svensken vad som gällde. Nu eller aldrig. Han försökte haka på segraren Ymanishi som stack efter cirka åtta kilometer. Perseus tränare, välkände idrottsprofilen australiensaren Brent Vallance, som han haft som tränare sedan november i fjol men de har känt varandra sen 2011, hojtade ”håll dig i klungan”.

Det var ett klokt beslut. Jag tror att Ymanishi och jag förmodligen hade kört livet ur oss, säger Perseus. 

Han låg tvåa tills en kilometer återstod. Då gick ryssen Vasily Mizinov förbi och besegrade svensken med elva sekunder.

Perseus var totalt slut i mål. Trots att starten gick vid midnatt var det 32 grader och 90 procent luftfuktighet. ”Jag kämpade för min överlevnad”, sa han.

Han hade gått ned fem kilo. Normalt väger han 73,5 kilo Kroppstemperaturen var 40,9 grader.

Jag var så nära kramp och svimma flera gånger. VM-loppet är det vidrigaste jag upplevt.

Jag är lång, 183 centimeter. Det betyder att jag utvecklar mer värme än kortare gångare. Det är en nackdel för mig.

Iskorven gjorde susen

En av anledningarna till bronset var Iskorven. En avklippt damstrumpa i nylon fylld med is som Perseus hade runt halsen. Den och kepsen bytte han vid varje varvning, de varvade 20 gånger.

Iskorven ”uppfann” en australiensisk fysiolog och jag när vi tränade och tävlade i Australien i 38 graders värme. Konkurrenterna i Doha var dumma som inte tog efter oss. De körde med andra varianter som inte var lika effektiva.

Karlström är den förste manlige, svenske gångaren som har tagit medalj i VM. Senast en svensk tog VM-medalj i gång var Madeleine Svensson, silver på tio kilometer vid VM i Tokyo 1991.

 

Kan få SOK-bidrag om 6 000 kr

Prispengarna 20 000 dollar var välkomna pengar.

Hur överlever du?

- Jag får bidrag från Gång -och Vandringsförbundet och min klubb Eskilstuna Friidrott. Och sen hoppas jag på SOK-bidraget. Det är ett stipendium på 6 000 kronor i månaden.

När det gäller för Gång – och Vandringsförbundet ska nog Perseus inte ha för stor förhoppningar att de ska bli medlem i Svenska friidrottsförbundet. Stefan Olsson, generalsekreterare i Svenska friidrottsförbundet säger:

Det stämmer att vi är det enda landet i världen med två separata förbund. Ytterst är det respektive årsmöten som bestämmer och det återstår att se om blir en fråga som kommer att diskuteras

Till Kina på tisdag

Det är inget som Perseus tänker på just nu. Först ska han få upp en medaljtavla med bronset, linnet och nummerlappen på väggen. Sen är det dags packa för avresan till Kina på tisdag. Vinner han hela tävlingen ramlar 8 500 dollar in på kontot.

FOTNOT: Hastigheten för en gångare ligger mellan 15och 17kilometer i timmen.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med Vancouver-stjärnan Elias Pettersson, 21 år, som affischnamn, och med samarbetsavtal med världens största skridskotillverkare, kanadensiska Bauer, är Sundsvallsföretaget Prosharp, en allt större aktör i hockey-världen.

Allt började hemma i garaget hemma mot Rune Eriksson i Njurunda, ingenjör och med ett varmt hockeyhjärta.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Sannerligen ett annorlunda initiativ. SOK, Sveriges Olympiska Kommitté utropar "Anta en olympisk utmaning! och förklarar: "Är du sugen på att utmana dig själv och få träningstips av en olympier? Då är Olympisk Utmaning helt rätt för dig."

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Över en halv miljon insamlade på ett dygn

Brynäs vädjan till fansen för att säkra stjärnorna har gett ett ett sanslöst gensvar! På bara några timmar samlade Brynäs fans in över 628 000 kr efter klubbens vädjan om hjälp för att slutföra  stjärnvärvningarna. Insamlingen ska hjälpa SHL-klubben att finansiera värvningarna av forwarden Patrik Berglund, 32, och backen Simon Bertilsson, 29.