Kärrbrink vill inte fortsätta

Svenska Spels vd Jesper Kärrbrink hoppar av som vd för Svenska Spel. Skälet är enkelt, enligt honom, han delar inte regeringens syn på hur företaget ska skötas.

Kärrbrink och Svenska Spel har kommit överens om att det bästa är att söka efter en ny verkställande direktör. Ekonomidirektören Anders Hägg är tillförordnad vd under tiden.

Det är inget överraskande avhopp. När finansminister Anders Borg uppvaktade Margareta Winberg om rollen som styrelseordförande var det en tydlig markering. Svenska Spel måste få en ny inriktning.

Ordförande träffande inte vd:n

- Anders Borg har gett mig i uppdrag att göra Svenska Spel mer socialt ansvarstagande, deklarerade Winberg och skeendet fick en bekräftelse.

Den 4 april accepterade hon erbjudandet, men det dröjde till stämman den 15 maj innan hon träffade Jesper Kärrbrink. Är det inte vanligt att en ny ordförande pratar med sin vd innan stämman, var frågan Winberg fick i Svenska Dagbladet.

- Jag har fått uppdraget av regeringen, svarade hon kort och redan då uppstod misstankarna om att ytterligare förändringar var aktuella i Svenska Spels ledning.

Social betoning

I samtalen mellan Anders Borg och Margareta Winberg betonade hon vikten av att jobba mera socialt. Hon frågade Borg om hennes tillträde skulle innebära en kosmetisk förändring eller på ett djupare plan. ”Både och” blev svaret och då ville hon ha uppdraget.

- Jag tycker att de sociala frågorna varit dåligt kommunicerade hittills, sa hon ärligt.

- Nu kan det bli aktuellt att Svenska Spel sänder avskräckande tv-reklam som varnar för spelmissbruk i stället för tvärtom som nu. Hon tillade dessutom att ”det är inte säkert att Svenska Spel ska växa i samma omfattning som tidigare eller försöka vara bäst på alla områden”. En diametralt annorlunda syn än vad Jesper Kärrbrink har betonat.

Regeringens och Anders Borgs taktik är också tydlig. EU-kommissionen synar Sverige och spelmonopolet, men det gäller att Svenska Spel prioriterar ett socialt ansvar prioriteras. Då kan EU visa överseende och inte kräva fri konkurrens.

Turbulent men vinstgivande

Jesper Kärrbrink efterträdde Meg Tivéus i september 2004 som vd för Svenska Spel. Han rörde om från första dagen och det var många personer i ledande positioner som lämnade företaget under det första året.
Men ekonomiskt har siffrorna förbättrats avsevärt.

När Svenska Spel nyligen höll bolagsstämma i Visby presenterades bolagets bästa verksamhetsår. Vinsten 2007 blev 5,2 miljarder, ett plus på 9,2 procent eller 440 miljoner kronor, jämfört med föregående år. Men bolagsstämman blev också Jesper Kärrbrinks sista framträdande som vd.

- Den mer generella restriktivitet regeringen nu efterlyser ligger inte i linje med min syn på hur Svenska Spels kommersiella verksamhet och spelansvarsarbete bör utvecklas. Jag och styrelsen har därför kommit överens om att det bästa i det här läget är att hitta en efterträdare till mig, säger han nu i ett pressmeddelande.

Jesper Kärrbrink får 2,88 miljoner kronor i avgångsvederlag, vilket motsvarar en årslön. Han har också ett avtal som innebär att han inte får arbeta för en konkurrent under det närmaste året.

 

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Första dagen av British Open blev en galen dag. Alla som var på Royal Portrush kan säga i hela sina liv: ”Jag var där”! Favorittippade hemmasonen Rory McIIroy behövde åtta slag på det första hålet, par 4, 383 meter. Och David Duval, som vann The Open 2001, hade slagit 13 slag när han plockade upp bollen ur koppen på det sjunde hålet, par 5, 538 meter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Sveriges bästa spelare i dam- VM, Kosovare Asllani är klar för CD Tacón, blir ”nya Real Madrids” första värvning. Storklubben köpte nyligen Tacon i avsikt att bygga ett internationellt storlag. Asllani är första pusselbiten.