Kärrbrink vill inte fortsätta

Svenska Spels vd Jesper Kärrbrink hoppar av som vd för Svenska Spel. Skälet är enkelt, enligt honom, han delar inte regeringens syn på hur företaget ska skötas.

Kärrbrink och Svenska Spel har kommit överens om att det bästa är att söka efter en ny verkställande direktör. Ekonomidirektören Anders Hägg är tillförordnad vd under tiden.

Det är inget överraskande avhopp. När finansminister Anders Borg uppvaktade Margareta Winberg om rollen som styrelseordförande var det en tydlig markering. Svenska Spel måste få en ny inriktning.

Ordförande träffande inte vd:n

- Anders Borg har gett mig i uppdrag att göra Svenska Spel mer socialt ansvarstagande, deklarerade Winberg och skeendet fick en bekräftelse.

Den 4 april accepterade hon erbjudandet, men det dröjde till stämman den 15 maj innan hon träffade Jesper Kärrbrink. Är det inte vanligt att en ny ordförande pratar med sin vd innan stämman, var frågan Winberg fick i Svenska Dagbladet.

- Jag har fått uppdraget av regeringen, svarade hon kort och redan då uppstod misstankarna om att ytterligare förändringar var aktuella i Svenska Spels ledning.

Social betoning

I samtalen mellan Anders Borg och Margareta Winberg betonade hon vikten av att jobba mera socialt. Hon frågade Borg om hennes tillträde skulle innebära en kosmetisk förändring eller på ett djupare plan. ”Både och” blev svaret och då ville hon ha uppdraget.

- Jag tycker att de sociala frågorna varit dåligt kommunicerade hittills, sa hon ärligt.

- Nu kan det bli aktuellt att Svenska Spel sänder avskräckande tv-reklam som varnar för spelmissbruk i stället för tvärtom som nu. Hon tillade dessutom att ”det är inte säkert att Svenska Spel ska växa i samma omfattning som tidigare eller försöka vara bäst på alla områden”. En diametralt annorlunda syn än vad Jesper Kärrbrink har betonat.

Regeringens och Anders Borgs taktik är också tydlig. EU-kommissionen synar Sverige och spelmonopolet, men det gäller att Svenska Spel prioriterar ett socialt ansvar prioriteras. Då kan EU visa överseende och inte kräva fri konkurrens.

Turbulent men vinstgivande

Jesper Kärrbrink efterträdde Meg Tivéus i september 2004 som vd för Svenska Spel. Han rörde om från första dagen och det var många personer i ledande positioner som lämnade företaget under det första året.
Men ekonomiskt har siffrorna förbättrats avsevärt.

När Svenska Spel nyligen höll bolagsstämma i Visby presenterades bolagets bästa verksamhetsår. Vinsten 2007 blev 5,2 miljarder, ett plus på 9,2 procent eller 440 miljoner kronor, jämfört med föregående år. Men bolagsstämman blev också Jesper Kärrbrinks sista framträdande som vd.

- Den mer generella restriktivitet regeringen nu efterlyser ligger inte i linje med min syn på hur Svenska Spels kommersiella verksamhet och spelansvarsarbete bör utvecklas. Jag och styrelsen har därför kommit överens om att det bästa i det här läget är att hitta en efterträdare till mig, säger han nu i ett pressmeddelande.

Jesper Kärrbrink får 2,88 miljoner kronor i avgångsvederlag, vilket motsvarar en årslön. Han har också ett avtal som innebär att han inte får arbeta för en konkurrent under det närmaste året.

 

I Oskarshamn går var tionde invånare på ishockey.  Skrällen mot AIK i den hockeyallsvenska finalen, 3-2 i segrar, har höjt hockeytempen ytterligare. Klubbchefen, Martin Åkerberg, rapporterar om en hockeyfeber som slår alla rekord, då har ändå IK Oskarshamn 23 raka säsonger i den näst högsta serien bakom sig.

Åby/Tjureda har gjort en blixtresa till elitserien. På tre säsonger har den småländska klubben gått igenom två serier. I september/oktober ska en egen bandyhall stå klar. Den byggs på Åby IP.

Samarbetet mellan SOK och har genom åren gett svenska olympier och paralympier totalt cirka 250 miljoner kronor och därmed starkt bidragit till att förverkliga svenska medaljdrömmar under 40 år.  

Nu är det dags för det svenska travets tydligaste vårtecken igen, nämligen Olympiatravet,  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Simdrottningen Sarah Sjöström har nyligen tecknat ett kontrakt med kinesiska mobiltelefon – och klockföretaget Huawei. Välkände agenten Daniel Wessfeldt är Sarah ekonomiska rådgivare. Nu avslöjar Wessfeldt att stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis, 19, kan bli en ny klient hos honom.

Han ställde sig framför alla representanter från spelbolagen och deklarerade tydligt:

- Dämpa er. "Annars kommer regeringen att att ta fram nya regler som begränsar marknadsföring", 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjorde sig till talesman för åtskilliga svenskar

Varför gör ni på detta viset? Var det inte Emil i Lönneberga som undrade? Många undrar över kvällens TV-krock: TV 4 sänder EM-kvalet Sverige-Rumänien klockan 18. Samma tid börjar SM-finalen i bandy i TV 2. Gick det inte att undvika?

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.