Kärrbrink vill inte fortsätta

Svenska Spels vd Jesper Kärrbrink hoppar av som vd för Svenska Spel. Skälet är enkelt, enligt honom, han delar inte regeringens syn på hur företaget ska skötas.

Kärrbrink och Svenska Spel har kommit överens om att det bästa är att söka efter en ny verkställande direktör. Ekonomidirektören Anders Hägg är tillförordnad vd under tiden.

Det är inget överraskande avhopp. När finansminister Anders Borg uppvaktade Margareta Winberg om rollen som styrelseordförande var det en tydlig markering. Svenska Spel måste få en ny inriktning.

Ordförande träffande inte vd:n

- Anders Borg har gett mig i uppdrag att göra Svenska Spel mer socialt ansvarstagande, deklarerade Winberg och skeendet fick en bekräftelse.

Den 4 april accepterade hon erbjudandet, men det dröjde till stämman den 15 maj innan hon träffade Jesper Kärrbrink. Är det inte vanligt att en ny ordförande pratar med sin vd innan stämman, var frågan Winberg fick i Svenska Dagbladet.

- Jag har fått uppdraget av regeringen, svarade hon kort och redan då uppstod misstankarna om att ytterligare förändringar var aktuella i Svenska Spels ledning.

Social betoning

I samtalen mellan Anders Borg och Margareta Winberg betonade hon vikten av att jobba mera socialt. Hon frågade Borg om hennes tillträde skulle innebära en kosmetisk förändring eller på ett djupare plan. ”Både och” blev svaret och då ville hon ha uppdraget.

- Jag tycker att de sociala frågorna varit dåligt kommunicerade hittills, sa hon ärligt.

- Nu kan det bli aktuellt att Svenska Spel sänder avskräckande tv-reklam som varnar för spelmissbruk i stället för tvärtom som nu. Hon tillade dessutom att ”det är inte säkert att Svenska Spel ska växa i samma omfattning som tidigare eller försöka vara bäst på alla områden”. En diametralt annorlunda syn än vad Jesper Kärrbrink har betonat.

Regeringens och Anders Borgs taktik är också tydlig. EU-kommissionen synar Sverige och spelmonopolet, men det gäller att Svenska Spel prioriterar ett socialt ansvar prioriteras. Då kan EU visa överseende och inte kräva fri konkurrens.

Turbulent men vinstgivande

Jesper Kärrbrink efterträdde Meg Tivéus i september 2004 som vd för Svenska Spel. Han rörde om från första dagen och det var många personer i ledande positioner som lämnade företaget under det första året.
Men ekonomiskt har siffrorna förbättrats avsevärt.

När Svenska Spel nyligen höll bolagsstämma i Visby presenterades bolagets bästa verksamhetsår. Vinsten 2007 blev 5,2 miljarder, ett plus på 9,2 procent eller 440 miljoner kronor, jämfört med föregående år. Men bolagsstämman blev också Jesper Kärrbrinks sista framträdande som vd.

- Den mer generella restriktivitet regeringen nu efterlyser ligger inte i linje med min syn på hur Svenska Spels kommersiella verksamhet och spelansvarsarbete bör utvecklas. Jag och styrelsen har därför kommit överens om att det bästa i det här läget är att hitta en efterträdare till mig, säger han nu i ett pressmeddelande.

Jesper Kärrbrink får 2,88 miljoner kronor i avgångsvederlag, vilket motsvarar en årslön. Han har också ett avtal som innebär att han inte får arbeta för en konkurrent under det närmaste året.

 

Lycka för en allsvensk fotbollsklubb när det gäller ekonomi är att sälja spelare till en utländsk proffsklubb. Malmö FF som redan har pengar så de klarar sig tog hem mera kapital via internationella matcher i höstas, men inte nog med det. Nu framkommer att MFF tjänade runt 60 miljoner på just spelarförsäljningar. Klubbens kapital är nu uppe i 500 miljoner.

Den världsberömde författaren Mark Twain skrev: ”Ryktet om min död är starkt överdrivet”. Det är mycket diskussion i media om bandyn i dagarna. Häromdagen var det också fler än 100 inlägg på Facebook om den döende bandyn. 

Och det byggs nya konstfrusna bandybanor. Den 26 januari invigs Boda Isstadion i Borås med VM-matchen Finland-Kazakstan

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det kan tyckas som ett något annorlunda förhållande, men parterna har funnit varandra. BRIS och Svenska MMA-förbundet, SMMAF, ska jobba tätt tillsammans. De inleder ett samarbete i syfte att fånga upp och nå ut till fler unga killar, informera om att Bris finns för dem och ge fler killar möjlighet att komma i kontakt med Bris.

De nya spelreglerna kräver mycket mer av de bolag som erbjuder spel och vadslagning på nätet. Med nya krav om licens även för kasinon och bettingbolag som finns på servrar i andra länder så förväntas den svenska spelmarknaden bli tryggare.

Staffan Lindeborg ser fram mot sitt nya liv friherre. Efter 50 år på Sveriges Radio och Sveriges Television är han nu Senior Advisor i barnens bolag Lindeborgs Communications AB. Och nu ska han skriva en bok som resande i sportens underbara värld. Han har en del att berätta efter bland annat ha kommenterat 18 olympiska spel.

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.