"Erbjöds pengar för att förlora"

Den svenska talangen Malin Ulvefeldt bekräftar matchfixning inom tennisen. ”Flera spelare jag känner har blivit erbjudna pengar för att förlora matcher”, säger hon.
Malin Ulvefeldt känner till problemet med matchfixning. "Inte minst med tanke på hur begränsad spelarnas ekonomi utanför topp 100 faktiskt är".

 

I flera artiklar har Idrottens Affärer tagit upp den så kallade matchfixningen inom tennisen, och nu har också BBC fått upp ögonen – vilket har bidragit till stor uppmärksamhet världen över senaste dygnet. 

För de som inte lyckas

Men enligt spelbolagens representanter är det inte bland den yppersta världseliten som problemet är störst, utan på nivåerna strax under.

21-åriga Brommatjejen Malin Ulvefeldt är just nu rankad 599 i världen, och är i början av sin satsning mot toppen.

- Jag har levt med tennisen sedan jag var liten. Det stora målet för mig är att slå mig in på topp 100, men vägen dit är lång och väldigt kostsam, säger hon.

Just detta faktum – att ett år som tennisspelare kostar oerhört mycket, samtidigt som prispengarna är små i de mindre turneringarna – gör att talanger som inte har slagit igenom ännu egentligen bara har tre vägar för att finansiera sin satsning: rika föräldrar, ett stöttande förbund – eller sponsorer. 

Svårt att hitta en lösning

Det öppnar således upp för ett fjärde alternativ till snabba pengar; den så kallade matchfixningen där en spelare genom en medveten förlust kan dra in tillräckligt med pengar för att ha råd med ännu ett resande halvår på touren. 

- Jag kan till viss del förstå att det här problemet finns – inte minst med tanke på hur begränsad spelarnas ekonomi utanför topp 100 faktiskt är. Både Svenska Tennisförbundet och Riksidrottsförbundet har informerat oss spelare om det här – och jag har hört rykten om det när jag har varit ute på tävlingar. Flera spelare som jag känner har också blivit erbjudna pengar för att förlora matcher eller tappa set och liknande, säger Malin Ulvefeldt.

Hon tror att det är svårt att hitta någon universallösning på problemet. 

Erkänn problemet!

- Det är en jättesvår fråga. Det är klart att ökade prispengar är ett alternativ, men det kanske är svårt att få till. Spelare och deras anhöriga borde informeras på ett mycket bättre sätt. Jag tror också att tennisen skulle tjäna på att köra med öppna kort – att man erkänner att matchfixning faktiskt är ett stort problem för sporten. 

Själv har hon inte fått någon förfrågan om att medvetet förlora en tennismatch mot ersättning – ännu …  

- Jag skulle direkt gå till den aktuella tävlingsledningen och informera dem – och jag skulle även meddela ITF som är den organisation som arrangerar de turneringar som jag spelar i. 

Tobias Jansson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.