Svensk agent bakom största spelaraffären

I kväll bänkar sig miljontals tv-tittare för att se om Ajax kan skrälla igen i kvartsfinalen i Champions League mot Juventus. Speciellt i blickpunkten är 21-årige Frenkie de Jong, spelaren som framför allt legat bakom Ajax framgångar under säsongen.

Efter 1-1  hemma mot de trefaldiga mästarna Real Madrid gjorde Ajax sensation genom att besegra och slå ut spanjorerna med en 4-1-seger. Ikväll gäller bortaplan igen för Ajax.

Som spelare försökte han en gång göra karriär i IFK Norrköping. Idag är han framgångsrik spelaragent och gör ofta stora affärer med stora klubbar ute i Europa. Foto: Stefan Jerrevång, TT

De Jong såldes nyligen till Barcelona för 768 miljoner kronor. Hans bonus: 112 miljoner kronor. Bakom affären låg svensken Hasan Cetinkaya och hans kompanjon, nederländaren Ali Dursin. Affären med de Jong till Barcelona är den största en svenskfödd agent har varit inblandad i. Cetinkaya är född i Göteborg men har assyriska rötter.

De Jongs moderklubb Willem II gjorde sig en rejäl hacka på försäljningen tack vare en vidare försäljningsklausul. När de Jong var 17 år såldes han till Ajax för en euro! Nu kan Willem II håva in nästan 77 miljoner kronor.

- Alla storklubbar i hela världen ville ha Frenkies underskrift, förklarade svensken efter affären.

Man C och Paris SG fick ge sig

Med fram till målsnöret var framför allt Manchester City och Paris Saint-Germain. Att de Jong valde Barcelona var kanske inte så konstigt. Kultförklarade Johan Cruyff låg som spelare och sen som tränare bakom ”Barcas” spelfilosofi och i klubben spelade också Ronald Koeman och Patrick Kluivert.

Ajax var klubben på allas läppar på 1970-talet när de med Cruyff som härförare vann Europacupen, dåtidens Champions League, 1971, 72 och 73. Vi som var med då minns namn som Johan Neskens, Clarence Seeforf, Frank de Boer, Marco van Basten… Och de var i Ajax som en viss Zlatan Ibrahimovic startade sin karriär på allvar.

Klubben har vunnit 33 ligatitlar och är på gång att vinna ligan för första gången sedan 2014 plus att man är i cupfinal mot Alexander Isaks Willem II.

Ett frågetecken finns dock för de Jongs medverkan ikväll. I lördagens ligamatch mot Excelsior lämnade han planen efter 22 minuter med känningar i låret.

Många kända i svenskens stall

Agenten Hasan Cetinkaya representerade under sin aktiva karriär IFK Norrköping, FC Jazz, Landskrona Bois, Jönköpings Södra och Trelleborgs FF. När han slutat spela  bildade han HCM Sport Management. Företaget är registrerat i Singapore.  I hans stall finns bland andra Emil Forsberg, Victor Lindelöf Nilsson, Mikael Lustig, Robin Olsen, Johan Dahlin, Nabil Bahoui, John Guidetti, Erkal Rekip, Mustupha El Kabir, Kristoffer Nordfeldt, Martin Olsson, Mervin Celik plus utländska spelare i utländska ligor.

Hasan Cetinkaya är inte en registrerad förmedlare hos Svenska fotbollförbundet.

- Jag är inte på den nivån, jag är på en annan nivå. Jag har licenser på större marknader i Europa. Jag har inte bott i Sverige sedan tio år, sa han i en intervju med Sportbladet.

Uppgifter gör gällande att han bor i Dubai eller på Bahamas.

 En Ferrari Forsbergs tack

Rejält omtalad blev Cetinkaya när han 2017 fördubblade Emil Forsbergs lön i Leipzig till omkring 60 miljoner kronor om året. Kontraktet går ut sommaren 2022. Forsbergs tack för hjälpen blev att han skänkte Cetinkaya en Ferrari. När Cetinkaya sa att inte kunde ta emot en sådan storslagen gåva kontrade Forsberg:

- Tar du inte emot den byter jag agent.

Cetinkaya har varit Forsbergs agent sedan hans tid i Sundsvalls-Giffarna.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.