Upptrappning i tv-bråket

Nedräkningen mot VM-fotbollen pågår, då sker en upptrappning i tv-bråket. SVT och TV4 hävdar att de alltid haft rätt att kräva en visningsavgift från barer och restauranger som lockar fans med sportsändningar. Nu går TV4 ett steg längre och stämmer ett antal sportbarer i kedjan O´Learys.

Nedräkningen mot VM-fotbollen pågår, då sker en upptrappning i tv-bråket. SVT och TV4 hävdar att de alltid haft rätt att kräva en visningsavgift från barer och restauranger som lockar fans med sportsändningar. Nu går TV4 ett steg längre och stämmer ett antal sportbarer i kedjan O´Learys. 

TV4 har rätten till VM-bilder och accepterar inte att matcher vissas på storbild på barer och restauranger. Där pågår som bäst uppladdningen inför en månad med ett omfattande utbud som lockar.

Det här insåg TV4 och SVT som har skickat ut brev till 1 400 restauranger och barer med en uppmaning om att teckna avtal och betala om de tänker visa VM-bilder.  TV4 har träffat avtal med ca 200 svenska restauranger som har som betalat mellan 120 och 240 kronor per match för att visa VM-matcher. Övriga som planerar VM-arrangemang får räkna med tuffare tag.

TV4 har beslutat att lämna in en stämningsansökan mot 40 av 42 restauranger i O'Learys-kedjan, som tillhör SSP. De 40 har inte velat skriva avtal och det är dessa som nu blir stämda.

- Stämningansökan är till för att tala om för O'Learys att de måste sluta avtal med oss om de ska kunna hålla sina löften till kunderna, säger TV4s informationsdirektör Göran Ellung.Han har noterat att O'Learys har inlett annonseringen om VM-matcher, och har svårt att förstå varför restaurangerna inte kan betala ”de här småpengarna” .

Lars Edengréen på SSP betonar i en kommentar:

- Visst hade vi kunnat betala den här gången, men innebär det i så fall att vi måste betala för all framtid varje gång det är ett större publikt engagemang. Vad är det då för skillnad mellan TV4 och SVT och betal-tv?  

Edengréen påpekar att O'Learys har visat SVTs och TV4s sändningar i 18 år utan krav på betalning.
- Nu ifrågasätter vi om TV4 har rätt att ta betalt för den här typen av sändningar, i synnerhet då kanalen är underleverantör till SVT, som inte får ta betalt, säger Edengréen som är övertygad om en vinst vid en rättslig prövning.

- Jag är oerhört förvånad över TV4s agerande. Om man har en regel om betalning så måste det också gälla för alla och inte bara för några. Men TV4 väljer ut någon eller några restauranger, eftersom det blir fullständigt omöjligt för TV4 och SVT att bevaka alla, och då går man på de stora aktörerna på marknaden.

SHR (Sveriges Hotell och Restaurangägare) ändrade nyligen en rekommendation till medlemmarna om att avvakta att teckna avtal till att de bör göra en egen bedömning av risken med att inte teckna. I en kommentar hette det:
”SHR är inte övertygad om att TV-kanalerna har rätt i alla delar. Det förtjänar dock att upplysas om att upphovsrättslagen är straffsanktionerad, vilket innebär att en domstol kan utdöma böter eller fängelse vid brott mot lagstiftningen. Även skadestånd kan utdömas", skriver organisationen på sin hemsida.

Efter bara 10 månader på posten som ordförande för SHL-laget Leksand väljer Mats Ekelund, 69 år, att hoppa av.  Han kommer även att lämna ordförande klubban i bolagsstyrelsen.
 Årsmötet äger rum 28 juni och Ekelunds avhopp blev officiellt via valberedningens meddelande på föreningens hemsida. omval. Även Keith Karlsson, välkänd entreprenör väljer att lämna

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Inom såväl idrotten som kulturen finns en frustration över att evenemang inte värderas utifrån det värde som skapas av den mångfald av evenemang som arrangeras årligen. Även om det är lätt att tänka på Eurovisionsschlagerfinalen, Göteborgsvarvet eller Taylor Swift konserter, så är evenemang inte bara de stora arrangemangen utan det stora utbudet av allehanda event över hela Sverige – en jättelik industri. Det har blivit en industri med många entreprenörer och initiativtagare, som behöver rätt förutsättningar, via nya, efterlängtade dokumentet "Event Sverige".

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.