Tv-striden oroar allsvenskan

Allsvensk premiär - och samtidigt stiger oron bland klubbarna. Tv-bråket mellan Canal Plus och TV4 skapar förvirring och frågetecken. Hur blir det egentligen med den ersättning föreningarna har rätt till? Det handlar om så mycket som 180 miljoner per år.
Förbundsordförande Lars-Åke Lagrell och generalsekreterare Sune Hellströmer har gjort allt för att lugna föreningarna, men lyckas inte skingra tveksamheten.

 

Allsvenskan drabbas när C More/Canal Plus och Kentaro utkämpar en ekonomisk tvist sedan Kentaro i december plötsligt sålde visningsrättigheter även till TV4. C More/Canal Plus hänvisar till den exklusivitet man anser sig ha förvärvat och har stämt Kentaro på drygt 100 miljoner. Dessutom finns kravet att TV4 Sport stoppas från att visa allsvensk fotboll.

Många gör bedömningen att Kentaro inte kommer undan en ekonomisk kompensation till C More/Canal Plus. Förklaringen med att allsvenskan är utökad med två nya lag, nya matcher tilllkom och att det fanns ett utrymme att sälja flera matcher, räcker inte, anser bedömare.

När Svenska Fotbollförbundet överlät till Kentaro att sälja allsvenska bilder och landskamper var det ett sätt att säkra intäkterna över fem år. Uppgifter gör gällande att förbundet lyckades uppnå ett värde av 1,3 miljarder (400 mkr för landskamper och 900 för klubbmatcherna) på de åren.

180 miljoner ska fördelas på föreningarna i allsvenskan och Superettan. Pengar som utgör en betydande del deras budget och som bestämmer exempelvis antal värvningar.

? Allsvenska klubbar får kring åtta miljoner per säsong, medan lagen i Superettan får fyra miljoner, förklarar Tommy Theorin , generalsekreterare för Svensk Elitfotboll, i Resumé.  

Men allt flera föreningsledare undrar om de verkligen kan räkna med den utlovade ersättning.  

Något tv-bolag kommer att tappa pengar, och då handlar det om åtskilliga miljoner.

? Jag är inte orolig för att vi inte ska få våra pengar. Min tolkning är att vi har vårt avtal med Kentaro, det har inget att göra med vad C More och Kentaro gör tillsammans, säger Tommy Theorin.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.