TV4 giganten på tv-sport

TV4 ville komma över sporträttigheterna och köper därför Canal Plus för 320 miljoner euro av Pro Sieben Sat 1. Premier League. Serie A, Spanska ligan, Allsvenskan, Elitserien. NHL – allt hamnar i TV4:s ägo och det blir där som tittarna i fortsättningen ska handla om de vill se idrott i tv.

Intresset för sport blir allt större hos allt flera tittare som är villiga att betala för månadsabonnemang. Nu kan TV4 koppla ihop hela sitt utbud och fördela matcher och arrangemang i ett flertal kanaler och med paketlösningar av skilda slag. Med ett årsabonnemang på säg dryga 3 000 kr får en sportintresserad tittare hela utbudet och TV4 har finansierat affären. Den typen av paket och korsbefruktningar som nu ska göra de ansvariga hos TV4 ännu lyckligare.

Rimligt pris

- För första gången etablerar vi oss inom premium-betal-tv, en marknad som utvecklats med bred distribution och stark tillväxt under flera år, säger Jan Scherman, vd på TV4-Gruppen

Han fick slutligen betala 320 miljoner euro till för att ta hem affären.
- Det är ett rimligt pris, annars hade vi inte lagt budet.
Det fanns flera intressenter. Enligt uppgift klev MTG ur budgivningen när buden började närma sig 2,5 miljarder kronor och då hade redan Telenor backat ur.

Reklamberoendet minskar

Jan Scherman anger två starka skäl till köpet. Dels att Canal Plus har ett "väldigt bra utbud” av sport, film och tv-serier.
- Den allra bästa fotbollen och hockeyn, och en lång rad starka filmer, och rättigheter från i stort sett alla viktiga amerikanska bolag, framhåller Jan Scherman.
Dels framhåller han att TV genom köpet av Canal Plus blir mindre beroende av reklamintäkter.
- Vi har under lång tid arbetat för att stärka intäkterna som inte är konjunkturberoende. Det är bra för TV4 långsiktigt. Nu får vi också en starkare position i Norden, det har länge varit en ambition.

Svt och Viasat backar

TV4 är nu en gigant inom tv-sport och affären har två förlorare, nämligen Viasat och SVT som får en mycket tuff konkurrent vid kommande förhandlingar om sporträttigheter.
Köpet innebär också att vårens långdragna och icke avslutade rättstvist mellan Canal Plus och Kentaro runt allsvensk fotboll får ett plötsligt slut. Kentaros Philip Huber undkommer en rättslig tvist.

- Det här är egentligen en konflikt mellan Canal Plus och Kentaro och hur köpet kommer att påverka konflikten är för tidigt att säga. Vi är så här långt fullt nöjda med det som Kentaro levererat, säger TV4-sportens Hans Pekkari och indirekt låter han förstå att TV4 inte har något skäl till att som ny ägare fortsätta att en driva en rättslig process för Canal Plus räkning.

Får Kentaro fortsatt förtroende?

En fråga är om Svenska Fotbollförbundet tycker att Kentaro är rätt säljare när rättigheterna ska bjudas ut på marknaden nästa gång. Dessutom finns det en säljare färre och med en mindre aktör blir det inte lika lätt att trissa priserna.
Redan står det klart att Kanal 5 och Kanal 9 får sända slutspelet i ishockeyns Elitserie då Prosieben har ett separat avtal med Hockeyligan.

Fakta

Kunder hos Canal Plus har betalat ca 200 kr i månaden för att få exklusiva tv-arrangemang direkt hem i vardagsrummet. fördelar sig abonnemangsintäkterna:

  • 160 kronor blir kvar när momsen på 40 kronor är dragen.
  • 45 kronor är distributionskostnader som betalas till Canal Digital och andra distributörer.
  • 115 kronor återstår och den summan ska täcka inköpen av sporträttigheter.

En analys av affären i Dagens Media

"Jan tvingade Jonas att öppna Bonniers plånbok"

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

Det ideella engagemanget är ännu närvarande i svensk idrott. 
-Ja, i varje fall vad gäller orientering, utan alla frivilliga krafter vore den här tävlingen dödsdömd.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.