Viasat värvar stjärnor inför OS

Först Carolina Klüft, sedan Anja Pärson och nu Anette Norberg. Viasat fortsätter att värva välkända idrottare inför OS i Sotji 2014. Då Viasat blir ansvarigt för TV-sändningarna för första gången.
Här i ryska Sotji vid Svarta Havet pågår arbetet inför OS 2014. För första gången sänder inte SVT utan Viasat. Foto: Scanpix


Anette Norberg blir curlingexpert, och bildar tillsammans med Carolina Klüft och Anja Pärson en triss i OS-drottningar.

- Jag vill förmedla min kärlek till sporten och bidra till att fler folk ska se samma tjusning som jag, säger Norberg om sin nya roll som Viasatexpert.

Lyft curlingen

Anette Norberg slog igenom när hon som kapten tog OS-guld  i Turin 2006.

Lag Norberg följde upp den framgången med att ta ett nytt OS-guld nu på ledande curlingnationen Kanadas hemmaplan, i Vancouver.

På kuppen har hon blivit folkkär och lyft curlingen till en av de mest populära tv-sporterna.

Betydelsefullt för sporten

- Det har betytt otroligt mycket för sporten, och gett den både uppmärksamhet och erkännande. Samtidigt som folk blev imponerande av det vi gjort så ville många prova på och insåg att det är ohyggligt svårt. Kommentarerna att man ska ”ut och städa” har försvunnit, säger Norberg.

Även om hon inte får möjlighet att försvara sina guld, kommer hon alltså ändå att få uppleva ett tredje OS på plats, som expert i Viasats sändningar.

- Det är alltid roligt att göra saker man aldrig gjort förut. Och jag tänker inte släppa curlingen, jag vill ha kvar någon form av koppling. Och det här är ett sätt att ge tillbaka lite till sporten, och föra ut den till fler människor.

Speciella villkor i ett OS

OS-upplevelsen är enligt Norberg väldigt speciell.

- Det går inte jämföra med något, särskilt när man håller på med en relativt liten sport. För det är inte så stor skillnad på att ta guld i hockey eller någon annan sport, svenska folket gillar det oavsett.

Och Norberg är hoppfull om att svenskarna kommer att få jubla över nya OS-framgångar i Sotji.

- Både damerna (lag Sigfridsson) och herrarna (lag Edin) kommer att åka dit som en av huvudfavoriterna. Och det blir just deras stora utmaning, för det är annorlunda att prestera på ett OS än i ett annat mästerskap.

Alla 24 nationer som kvalificerar sig till EM 2020 får 100 miljoner kronor från Uefa. Sveriges 2-0 mot Rumänien betyder 100 miljoner till Svenska fotbollförbundet. För VM-platsen i Ryssland fick SvFF 86 miljoner.

Bandy-VM avgörs i Irkutsk vid Bajkalsjöns strand i södra Sibirien 28 mars – 5 april. Den nya hallen är en våt dröm för alla som drömmer om något liknande. Den kostar drygt 1 miljard kronor och rymmer 6 000 åskådare.

Den 27 januari arrangeras Idrottsgalan i Globen. I dag släpptes namnen på de som konkurrerar om Radiosportens Jerringspris för årets bästa idrottsprestation. Svenska folket är jury, konkurrensen är stenhård, vad sägs om Daniel Ståhl, Mondo Duplantis, Hanna Öberg, Sarah Sjöström, Frida Karlsson...

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Från och med 2021 är det slut med sponsorbidrag från Astra Zeneca till ungdomsidrotten i Södertälje!

En traditionell storsponsor, men beslutet är oåterkalleligt.

Konkurrensen om tv-rättigheter till sport är skarp. När väl kanalerna har gjort sin erövringar kommer nästa kamp – att hitta medarbetare. Sportvärlden i Sverige är inte helller så stor så konkurrensen om dugligt folk pågår alltid. Senaste nytt:. Alexander Axén lämnar, enligt Fotboll Direkt, tv-jobbet på C More för konkurrenten Discovery. Och där uppges att Jens Fjällström ska vara klar för en come-back.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.