Riksidrottsförbund eller branschorganisation?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Idrottandet i Sverige håller på att förändras. Den ideellt organiserade föreningsidrotten är bara en del av det svenska idrottandet. Även om än vi med våra över 3 miljoner medlemmar fortfarande är dominerande.
Björn Eriksson funderar och vill starta en diskussion om det förbund där han själv är ordförande. Vad ska vi ha RF till i framtiden, är frågan han riktar till alla. Foto: Björn Lindgren, TT

 

Vi ser att allt fler vill träna och/eller tävla för att det är roligt utan krav på prestation. Den senaste tiden har ett 50-tal av RF:s 71 medlemsförbund gjort förändringar i sin barn- och ungdomsverksamhet i syfte att behålla fler längre. Allt fler diskuterar former för breddverksamhet för vuxna och för att ta emot äldre nybörjare. 

En social fostran

Samtidigt får vi inte kasta ut barnet med badvattnet. Tävlingsverksamheten är viktig, och för många det som ger glädje och spänning i idrottandet. 

Sett till den fysiska hälsan spelar det naturligtvis ingen roll om jag idrottar i en förening eller i ett företag. Men engagemang i föreningsidrott handlar inte bara om själva idrottandet. 

I idrottsföreningen får en stor del av våra barn och ungdomar en social och demokratisk fostran. De träffar människor över generations-, sociala och kulturella gränser som de annars troligen aldrig skulle möta i ett allt mer segregerat samhälle. 

Att vara medlem i en förening innebär rättigheter och skyldigheter. Alla är inte beredda att leva upp till de kraven. 

Att köpa fysisk aktivitet

Många väljer att i stället köpa sin fysiska aktivitet i verksamheter som inte kräver tid utan nöjer sig med betalning. Därför ser jag inte de privata idrottsföretagen som konkurrenter utan snarare som komplement.

Finns det då inte skäl att, som en del menar, samla all idrottsverksamhet, oavsett organisatorisk form, under ett gemensamt branschparaply? Mitt svar är nej, av tre huvudsakliga skäl.

1. Den demokratiska idrottsmodellen där vi formar våra beslut tillsammans lever i allra högsta grad. En branschorganisation skulle på sikt utarma det lokala engagemanget, omvandla vår livskraftiga och samhällsbyggande folkrörelse till något annat. Idrottsrörelsens roll för ett starkt, varmt och inkluderande Sverige måste värnas och utvecklas. 

2. Ingen från den privata sidan har bett RF eller mig att företräda dem. Däremot finns det exempel på kommersiella verksamheter som skapat ”fasadföreningar” för att komma åt statliga och kommunala aktivitetsstöd. 

3. RF får bara ge stöd till allmännyttiga ideella föreningar, inte vinstdrivna privata företag. Det är viktigt att också framöver hålla isär verksamheterna för att inte äventyra samhällsstödet till den ideella föreningsidrotten. 

Lära av det privata

Vi ska inte försöka kopiera de privata företagen men vi kan lära en del av dem och samverka med dem när det gör oss bättre. 

Samtidigt är det viktig att vi renodlar och förädlar det som är idrottsföreningens styrka och särart, nämligen det ideella föreningslivets demokratiska gemenskap. 

Om det enda som erbjuds är att gå på träningen och att rösta på ett illa besökt årsmöte en gång om året finns det ingen större anledning att välja en förening före ett kommersiellt alternativ. 

Men den förening som lyckas leva upp till värdegrunderna glädje, gemenskap, demokrati och delaktighet ger medlemskapet ett reellt innehåll och skapar på så sätt en känsla och stolthet för föreningen. Och den föreningen kommer att vara en vinnare i längden, oavsett de idrottsliga resultaten.

Björn Eriksson

Carl-Axel Hageskog (inte verifierad)

fre, 2016-11-04 10:38

1. Björn Eriksson krönika

Idrott är bland det finaste vi har om vi förvaltar det rätt. Barn och ungdomar kommer till idrotten av olika orsaker. Enligt forskning gäller 6 utmärkande behov: 1. Ha roligt. 2 Lära sig nya saker 3. Förbättra det de redan kan 4. Tävla (mäta sig med andra). 5. Träffa kompisar 6. Bli friska och starka Dessa saker känns som det skulle kunna gälla även äldre ? Då krävs det goda idrottsledare och att vi alla hjälps åt, respekterar varandra och samarbetar som Björn beskriver Calle Hageskog

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.

Skytteholms idrottsplats, grannen som s a s blev kvar när Råsunds revs, ska nu bli en fullvärdig arena med större huvudplan,  större läktare och här blir det totalt tre fullstora elvamannaplaner och en sjumannaplan. Solna stad satsar på anläggningen som blir hemmaplan för AIK:s damlag och Vasalunds herrlag och en fast plats för AIK:s akademi.Allt blir möjligttack vare en överenskommelse med företaget JM AB.

Röda siffror i bokslutet, minus 17 miljoner och 10 miljoner i sparbeting. Dåvarande förbundsordföranden, Christer Englund, fick skynda till banken för att lånevägen säkra förbundets drift.
Det var den ekonomiska verkligheten efter 2013 års VM i Globen, där Tre Kronor under Pär Mårts landade ett VM-guld.
VM-general då, som nu inför kommande mästerskap i Avicci Arena i maj 2025 var Tony Wiréhn,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Champions League kommer tillbaka ! Vipalay Group har lyckats i förhandlingarna och kunde på onsdagen gå ut med nyheten. Från och med i höst sänds världens största klubblagsturnering åter i Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.