Sent uppvaknande i Östersund

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

För Östersunds Fotbollsklubb är det nu en kamp mot klockan. Om en vecka skall man vara inne med överklagande av licensnämndens beslut att inte ge licens för allsvenskt spel. Och äntligen har klubben kommit till skott med att sänka personalkostnaderna med en tredjedel.

Personalminskningen borde ha skett redan för ett år sedan eller åtminstone efter extra årsmötet i april.  När medlemmarna informerades i september var det redan för sent för att få effekt i år. Nu återstår det att se vad som blir realitet – och när

Det är ändå inte så länge sedan. LONDON 20180222. ÖFK med ett stjärnfyllt lag styrt av tränaren Graham Potter spelade jämnt i sextondelsfinal två med Arsenal FC och i Europa League på Emirates Stadium i Islington, norra London. I dag är verkligheten en helt annan. Spelarna, Potter, pengarna, Kindbeeg är borta FotoRobert Henriksson / TT

LONDON 20180222 Östersunds tränare Graham Potter under sextondelsfinal två mellan Arsenal FC och Östersund FK i Europa League på Emirates Stadium i Islington, norra London. Foto: Robert Henriksson / TT

Enligt bokslutet hade klubben 75 helårstjänster, spelare och ledarstab inräknat.  I det ingår även deltider summerade till årstjänster. Under fjolåret var kostnad för löner och sociala avgifter 64 miljoner.  Alltså mycket mer än aktuell budget för nästa år. I de 64  ingick också den bonus som utbetalades för Europaspelet.

140 miljoner i extrapengar

Bokslutet var minst sagt svagt med tanke på 140 miljoner kronor i ”extrapengar” från UEFA samt spelarförsäljningar. I cash fanns knappt 10 miljoner och det egna kapitalet var 23 miljoner, då inkluderande cirka 10 miljoner i inventarier samt skillnaden mellan skulder och fordringar.

Kostymen var helt enkelt för stor och någon svångrem i övrigt existerade inte. Åtgärderna sattes in för sent och man kan förstå licensnämndens betänkligheter.

De egna förhoppningarna att få in 20 miljoner i sista månadens slutspurt har sänkts till 13, vilket torde innebära att man accepterar att aktuella skulder får ligga kvar över årsskiftet. Skulder på sannolikt mer än 10 miljoner eftersom det finns lån på cirka 7, en kommunal hyresskuld på cirka 2 samt en hel del annat obetalt.

Här kommer några miljoner

Bortsett från jobbet med att sälja aktier finns en bra bit över miljonen att hämta från centrala bidrag. Dino Islamovic lär säljas för 2,5 milj till IFK Norrköping, det kan om man får direktbetalt ge tillskott i likviditeten. Men bokföringsmässigt är det en inkomst först 15 januari.

Men det skall ut en ny pott månadslöner med sociala avgifter. Det lär bli både en balansgång då det gäller likviditeten samt åtminstone noll i balansräkningen.

Klarar man den balansgången startar man året på ett minst 20 miljoner kronor sämre läge än inför 2019 som ändå blev kärvt. Plusposter nästa år är vid allsvenskt spel kanske 8-10 miljoner mer TV- och rättighetsspengar samt de slantar som budgetbantningen  (främst personal) ger.  Det betyder  i bästa fall en fortsatt balansgång.  Att läget varit prekärt det här året framgår av att man åtminstone ett par gånger på klubbens hemsida gått ut med: ”Lönen kommer som vanligt denna månad”. Den i april valde ordförande Bo Ottosson har också sagt att utan lånet från Daniel Kindberg hade klubben gått i konkurs redan under våren.

Ghoddos tillkommer

Sedan finns förstås en stor bomb som kan stjälpa allt. Kravet från spanska Huesca på 43 miljoner för kontraktsbrottet. Huvudansvaret sägs ligga på Saman Ghoddos, men det talas om solidariskt ansvar från klubben. Klubbens läge medger knappast ett delansvar även om idrottens skiljedomstol (CAS) skulle sänka kravet. Det finns många frågetecken kring Ghoddosaffären.

Klubbens många överklaganden i olika sammanhang lär dra stora advokatkostnader. Något som säkert tagits med i fotbollsförbundets totalbedömning. 

Så egentligen ligger det nog mer av de faktiska negativa omständigheter bakom det gällande stoppet än den misstänksamhet om ”Norrlandsbehandling” som framskymtar även hos normalt sett seriösa jämtländska bedömare. Det måste finnas en måtta på patriotismen! Att läget är som det är beror helt och hållet på klubben.

En degradering till Superettan skulle dock ge klubben ännu större ekonomiska problem.  Spel i Superettan ger nästan samma kostnader, men troligen minst 15 miljoner lägre inkomster. Konkursrisken är uppenbar. Aftonbladet Robert Laul talar om en ”bugg” i licensreglerna. Det är bara att instämma.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.