Svensk fotboll struntade i varningarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag har nu läst Noa Bachners intervju i Expressen med Svenska Fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt. Jag blir både förbannad och skrämd.

Dock inte överraskad. Jag varnade före ordförandevalet för att Reinfeldt inte var rätt man för uppdraget, att han redan hade ett för späckat schema, att han inte insåg att jobbet med ett förbund som behöver restaureras, var på heltid.

Fredrik Reinfeldt. En arvtagare efter Lennart Johansson, Lars-Åke Lagrell och Karl-Erik Nilsson. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Bachner skriver i sin text att det tagit flera månader att boka upp en intervju med Reinfeldt.

Vad är det fråga om?

Fattar inte Reinfeldt att han är ordförande för Sveriges största sport både till medlemsantal, intresse, publiksiffror, pengar - allt. Och att han har en skyldighet att vara tillgänglig. Fotbollens frågor är alltid aktuella. Alltid viktiga. Kräver alltid snabba svar.

Vilka fasoner!

Lars Åke Lagrell kunde man ringa när som helst på dygnet och han svarade om han så stod i gaten till ett flyg från Kapstaden eller Milano. Eller ringde upp så fort han fick en ledig minut när han avlyssnat meddelandet.

Reinfeldt tycks fortfarande tro att han är en politiker som kan leka med journalister precis som han vill. Hans nonchalans mot den breda rörelse som vill veta är opassande.

Inte ens Lennart Johansson, fast han var hela Europas fotbollspresident, omgav sig med murar eller dimridåer utan svarade ärligt och rakt och tog sig tid också i pressade lägen.

Det som gör mig ännu mera bekymrad är uppgifterna om att Svenska Fotbollförbundet bandar intervjun och att presschefen Petra Thorén sitter med som en lyssnade politruk. Vad är det för fasoner?

Ärligt talat; jag har jävligt svårt för journalister som byter fot över en natt och sätter sig på andra sidan och blir en misstänksam kontrollant. 

Vad är det man misstänker, vad är det man vill ha på band, vilka dolda uppsåt vill man vaccinera sig emot? Det är skrämmande att ett svenskt förbund har förvandlats till någonting som påminner om en politbyrå från tiderna på andra sidan den förhatliga järnridån.

Vad är det man misstänker?

Man drog en nit

Skall inte en svensk, demokratiskt vald idrottsledare kunna svara på journalisters frågor utan bandspelare och tjuvlyssnande presschefer. Handlar det om att vissa frågor inte får ställas? Vad är det för ordförande Svenska Fotbollförbundet valt om han inte kan stå till förfogande för intervjuer utan kontrollmänniskor omkring sig?

Han lär dessutom ha inkvarterat en egen assistent på halvtid i Fotbollförbundets lokaler, någon sorts avlastning, kan man anta, för att kunna sköta alla andra uppdrag. Vad var det jag sa?

Förstår inte fotbollsfolket att man drog en nit vid ordförandevalet, förblindade av namnet och politiska honnörsposter.

Den f d statsministern har ju uppenbarligen inte den tid som behövs för att sköta ett Fotbollförbund som behöver restaureras i grunden.

Mera folk på kansliet behövs sannerligen inte. Den avgående generalsekreteraren Håkan Sjöstrand fick i uppdrag att drar ner på personalen (då 140 personer) men lyckades istället öka styrkan till 200.

Där finns, som sagt, generalsekreterare, övergripande landslagschef och speciell landslagschef för herrlandslaget. 

Värsta sortens diktatur

Svenska Fotbollförbundets ledning står inför gigantiska utmaningar. Ekonomin måste stärkas rejält, ett ekonomiskt bortfall på grund av missade VM- och EM-slutspel innebär flera hundra miljoner i uteblivna medel. En ny förbundskapten och en ny generalsekreterare skall anställas. Och i veckan som gick meddelade den övergripande landslagschefen Jens T Andersson att han sagt upp sig för istället ta hand om Nefttji från Azerbajdzjan.

Azerbajdzjan???

Han borde därmed ha bortskrivit sig från vidare arbete inom svensk fotboll för all framtid. Behandlas på samma sätt som Basketbollförbundet behandlade Jonas Jerebko och Golfförbundet bröt samarbetet med den Saudiske sporttvättaren Henrik Stensson.

Azerbajdzjan är värsta sortens sportdiktatur med svår korruption, falska val, kränkningar av mänskliga rättigheter, där ingår sporten som en del av det politiska systemet, allt styrs av presidenten Ilhan Aliyev som delar ut ordförandeposter i specialidrottsförbunden godtyckligt till sina ministrar. Det är en helt politisk styrd idrott och det är minst sagt uppseendeväckande att Jens T väljer att bli ännu en av dessa föreståndare för politiska ”tvättstugor”. 

Historiskt misstag

Det är beklämmande att läsa Reinfeldts svar i Bachners intervju. Han vägrar att kritisera FIFA-basen Infantino (”han blev vald innan jag blev vald”), vägrar ha en åsikt om en man som sålt sig till ett odemokratiskt lands reklam och deltar i deras propaganda. Han ägnar sig i egenskap av Fifa-president åt ren sportswashing - men Reinfeldt har inga synpunkter på det.

¨”Jag tänker inte göra mitt liv till att börja klaga på vad enskilda personer gör exakt varje dag. Det är inte min roll.”

Fifa-presidenten är väl ändå inte en enskild person, vilken som helst.

Om inte de högst ansvariga för fotbollens nationella förbund vågar ha en åsikt om hur deras övergripande, internationella organisation sköts; hur skall man då få till en förändring?

Det är ynkligt och fegt av Reinfeldt att inte våga ha en åsikt om någonting. Det är ett svek mot hela rörelsen.

Som när han kandiderade till ordförandeposten; på en mer än beklämmande pressträff svarade han ”goddag yxskaft” på varenda fråga, ty han ville inte föregripa valprocessen. Herregud, presidentkandidater i en valprocess är väl skyldiga att berätta allt som de röstande behöver veta. Själv tycker Reinfeldt att det var den bästa valberedningsprocess han upplevt. Jo, det är klart, han slapp ju alla svåra frågor. Processen var beklämmande valhänt, ingen pressade Reinfeldt på hans uppdrag, hans tid, hans möjligheter att ta itu med alla stora frågor som väntade.

Han säger att han är vald att leda svenska fotboll. Ja, och då är han också Sveriges röst i internationella sammanhang.

Svensk fotboll gjorde ett historiskt misstag när man valde Fredrik Reinfeldt till ordförande.   

 

 

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.