26 år sedan skandalen i Finland

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
26 år efter det första stora dopingavslöjandet har journalisten Johanna Aatsalo skrivit en bok om hur det gick till när det uppdagades att finsk skididrott var genomkorrupt, allt från de största stjärnorna till den högsta ledningen. Boken toppar allt vad finska boklistor heter.
Alla nekade. Det var inte sant. Nej, nån dopning var det inte fråga om. Jari Räsänen hade sannerligen inte tagit något otillåtligt. Och absolut ingen tillväxthormon.
Journalisten bakom boken, journalisten Johanna Aatsalo. Foto: Sabrina Bqain/WSOY
Året var 1998. STTs (Finska nyhetsbyråjournalisten) Johanna Aatsalo hade nosat upp ett spår på något som inte stod rätt till och successivt nystade hon upp en stor skandal inom finsk idrott. Det finska skidlandslaget pysslade med dopning – systematisk dopning. Stjärnan Jari Räsänen var en av dem som dopat sig. Hon hade säkra källor. 

Hjälte eller landsförrädare?

Rubrikerna blev förstås stora. Men hyllades hon som en hjälte? Fick hon Finlands motsvarighet till Stora Journalistpriset? Åkte hon landet runt som en journalistikens förebild och berättade om scoopet?
Nej. Inte alls. Snarare tvärtom. 
Istället fick Johanna löpa gatlopp. Hon fick ta emot bombhot, mängder av otäcka telefonsamtal och hotbrev. Jari och de andra skidåkarna nekade förstås. De gör ju nästan alla fuskare. Ledarna nekade. Förbundet nekade. Alla nekade.
Ja, de inte bara nekade. Först krävde det finska skidförbundet att STT skulle redogöra för ”de grundlösa och djupt kränkande” nyheterna. Sen anklagade de Johanna för förtal. De gick till hårt motangrepp på henne. Riktigt hårt.
Och de lyckades med sina lögner. Johanna blev stämd. STTs (Finska nyhetsbyråns) chefredaktör Kari Väisänen blev också stämd. Även den samlade pressen var emot henne. Och folkopinionen. Hur kunde hon måla ut de finska skidfantomerna som fuskare? Vem var hon som kunde fara med osanning på det där viset?

Hårda domar

Både villkorligt fängelse och böter på över fyra miljoner kronor.
Vilka tror du vann? Johanna och Kari Väisänen, såklart? Nepp. De förlorade. Och de förlorade så fett som det bara går. 
Finska förbundet hade uppmanat flera skidåkare, inte bara längdåkare, att delta i stämningen. Rätten – och där kan man förstås också fundera på hur det hela gick till – beslutade att Johanna och Kari var skadeståndsskyldiga. De dömdes att betala sammanlagt 1,5 miljoner finska mark, då motsvarade 253 000 Euro. I dagens penningvärde motsvarar det 404 000 Euro eller nästan 4,5 miljoner svenska kronor). 
Några jämförde det beloppet med den ersättningen som de som förlorat sina nära och kära i samband med ett mord har rätt till. Deras ersättning var småpotatis jämfört med vad Johanna plötsligt var skyldig. Det väckte både förvåning och avsky. 
Men inte nog med det, tingsrätten dömde år 1999 Johanna Aatsalo och Kari Väisänen till villkorligt fängelse och böter för allmänt förtal. De och STT ålades också att betala 19 personer ersättning för psykiskt lidande. Till det där astronomiska beloppet.
Domen överklagades förstås. Hur blev det då?
Jo, bättre. Men inte bra. I alla fall inte för Johanna och Kari. I oktober 2000 sänkte hovrätten Aatsalos och Väisänens straff till böter och avslog 14 personers rätt till ersättning. Men de var fortfarande på den skyldiga sidan.
Fast bara ett knappt halvår senare hände något avgörande. Något som satte djupa spår i den finska folksjälen och som fick allmänheten att förstå att Johanna ändå kanske hade haft rätt och att det nog knappast var förtal hon hade sysslat med.

Hemohesskandalen i Lahti

2001 års VM gick i Lahti. Finländarna skulle naturligtvis göra succé på hemmaplan. Men till skillnad mot tre år tidigare kunde dopingpolisen få svart på vitt i dopingproven att de finländska åkarna var dopade. 
Janne Immonen, Jari Isometsä, Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä, Milla Jauho och Virpi Kuitunen fälldes och blev avstängda för att dopat sig med hemohes. Tränaren Kari-Pekka Kyrö kunde berätta att det var ett systematiskt dopningsprogram som låg bakom och att det hade använts under en lång tid. Dessutom intygade han att ledningen i det finska förbundet mycket väl kände till det.
Ridå.
Ändå tog det 14 år innan allt tjafs var över.
Revansch? Nej, bara sanningen
I dag, ett kvartsekel, senare är dopingskandalen och Johannas Aatsalos avslöjande på alla finländares läppar. Och i dag är situationen kring uppmärksamheten helt annorlunda jämfört med hur det var i slutet av 1990-talet. 
I dag intervjuas Johanna Aatsalo om allt det här. I YLE, radio och alla stora tidningar. Nu känner alla till henne igen. Inte som någon landsförrädare, utan som en sanningens apostel. 
Hon har nämligen skrivit en bok om händelserna. 

Avslöjandet

Boken – Paljastus. Tarina dopinguutisesta ja toimittajasta, joka haluttiin vaientaa (eller på svenska typ: Avslöjande – En berättelse om dopingnyheter och en reporter som ville bli tystad – är i dag Finlands mest sålda bok. Det är också den mest utlånade på biblioteken. Plus att den toppar finska boklyssnarlistor. 
En finsk boksuccé. En historisk dokumentering.
Ännu finns det inte på svenska, men kommer säkert att bli hyperintressant att läsa när den har översatts. Visserligen handlar den om idrotten, hur dopning letar sig in och hur jakten på medaljer kan förflytta sig i gråzoner och på förbjudna vägar. Men den handlar minst lika mycket om korruption och maktmissbruk, hur ett hel folk kan föras bakom ljuset och hur sanningen alltid till slut vinner.
Så är det här Johannas Aatsalos stora revansch? Nej, menar hon själv. Det viktiga är sanningen. Det är bara den som gäller. Och sanningen räcker 

Janne Åkerblom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.