Elitspelarna har miljonfonder

Iishockeyns elitserie tvingas åtskilliga spelare att ta av sina pensionspengar direkt när de slutar sin karriär. - Många använder sina pensionsförsäkringspengar direkt, under tiden de utbildar sig till något annat, säger Arne Nordlund, Hockeyligans försäkringsmäklare. Stjärnorna har däremot sparat flera miljoner i pensionsfonder.

I ishockeyns elitserie tvingas åtskilliga spelare att ta av sina pensionspengar direkt när de slutar sin karriär.

- Många använder sina pensionsförsäkringspengar direkt, under tiden de utbildar sig till något annat, säger Arne Nordlund, Hockeyligans försäkringsmäklare.

Stjärnorna har däremot sparat flera miljoner i pensionsfonder.

 

Bland elitspelare i både fotboll och ishockey är det vanligt att spelarna sparar halva lönen i en mycket förmånlig pensionsförsäkring. Därmed har de pengar över till den dag karriären är slut.

Den här finansiella lösningen har aktualiserats i samband med Tommy Sjödin kontrovers med Brynäs gällande löfte om jobb den dagen han har gjort sitt i rinken. Efter diverse turer klargjordes att Sjödin ändå har ett nytt jobb klart i Brynäsorganisationen efter karriären.
Samtidigt framkom att 41-åringen har uppskattningsvis fem miljoner kronor på ett pensionskonto tack vare flera år med inbetalningar.


Arne Nordlund är försäkringsmäklaren som för Hockeyligans räkning förhandlat fram pensionslösningen för elitspelarna hos SEB Trygg Liv. I Arbetarbladet bekräftar han att det är enligt reglerna att reservera 50 procent av sin lön till pensionen.
– Många fortsätter ju inom idrotten genom att få nya jobb i klubben, de kan ju skjuta på utbetalningen av pensionspengarna hur länge de vill. Men det är också vanligt att spelarna tvingas börja utbilda sig för ett yrke i någon annan bransch. Då används pensionspengarna som en säkerhet under omställningsfasen. Det är egentligen grundtanken för pensionsförsäkringen.
   
Tommy Sjödin är i en lycklig situation. Han har en lång, framgångsrik och därmed välbetald karriär, han kan göra minst ytterligare en säsong och har ett stort pensionskonto.

- Många spelare lägger upp utbetalningen så att de hamnar strax under brytpunkten för marginalskatt, runt 320 000–330 000 kronor om året, säger Arne Nordlund.
Pensionssystemet kan trygga framtiden, men innebär också en försäkran inför risken att bli svårt skadad.

- Numera har spelarna i alla elitserieklubbar samma pensionsavtal. Och det är ett av världens bästa, säger Nordlund.
Avtalet har en väsentlig skillnad jämfört med vanliga pensionslösningar.
- Vanliga pensionssparare får inte röra sina pengar före 55 års ålder. Hockeyspelarna kan, om de vill, börja sin utbetalning redan dagen efter de slutat på elitnivå (elitserien och allsvenskan).

 

Villkoren är så pass bra att elitseriepelare, oavsett nationalitet, är garanterade 90 procent av sin lön upp till minst 36–40 års ålder. Dessutom får de full pensionsavsättning under tiden som hockeyinvalid.
Arne Nordlund slår fast:

- En världsunik uppgörelse. Vicepresidenten i NHL Bill Daly var så imponerad av vår spelarförsäkring att han ville placera NHL-spelarnas pensionspengar i Sverige. Men regelverket satte stopp, berättar Arne Nordlund.

Tommy Sjödin tjänar enligt uppgift tjänar cirka 110 000 kronor i månaden. Han tillhör de fem bäst betalda spelarna i Brynäs sedan många år. Ett Brynäs som är åtta i elitserieklubbarnas löneliga.
En spelaragent berättar för Arbetarbladet om den vanliga lösningen vid spelarkontrakt:
– När klubben och spelaren är överens om lönen är det sedan upp till spelaren själv att bestämma hur mycket som ska avsättas i pensionsförsäkring. Det är vanligt att en spelare med en lön kring 100 000 kronor tar ut ungefär hälften i lön och lägger den andra hälften till pensionen.

 

Läs mera!

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.