"Foppa" får tillbaka sina 20 miljoner

Ishockeyns mästarlag, Modo, har verkligen upplevt en guldsäsong. Inte nog med den erövrade SM-titeln, dessutom redovisas en vinst på 13,1 miljoner och det innebär att klubben har ett eget kapital om 20,1 miljoner. Därmed kan klubben lösa ut Forspros aktier. Tidigare ägde Modo Hockey 60 procent av aktierna medan Peter och Kent Forsbergs bolag hade de resterande 40. Från 1 juli är Modo Hockey ensam ägare av Evenemangsarenan AB till 100 procent.
- Uppgörelsen har varit sådan hela tiden, men vi trodde inte att vi skulle kunna slutföra affären så här snabbt, säger Anders Källström.

Det var tack vare ”Foppas” 20 miljoner kronor som bygget av Swedbank Arena blev möjligt. Nu får Peter och Kent Forsbergs bolag tillbaka pengarna och Modo kan ta sats mot nya erövringar.

Ordförande Anders Källström är en av dem som jobbat mest idogt med projektet evenemangsarenan. Han minns tillbaka till sommaren 2004.
- Vi hade egentligen inga pengar, allt stod och vägde, vi hade ingen huvudsponsor för arenan som sådan och hela projektet var på väg att avbrytas, berättar Anders Källström.

- Den insats som Forspro AB (Kent och Peter Forsberg) gjorde var och är historisk för Modo Hockey. Genom att vara med och bilda Evenemangsarenan AB och ge säkerhet för eventuell upplåning kunde vi ta det första spadtaget.
- Det är lika fantastiskt att föreningen nu i juni 2007 ekonomiskt kan klara att överta Forspro AB:s del i bolaget och Arenan blir därmed helägd av Modo.

 

Omsättningen dubblad

Modo har med bred marginal slagit klubbens omsättning och noterar vinstrekord.
- Jag har sagt att vi gått omkring och burit på en dröm och en vision och det verkar som det glädjande nog aldrig tar slut, säger Jerry Häggström, VD för Arenabolaget och Modo Hockey.
Publiktillströmning saknar motstycke i föreningens historia. 255 000 personer såg 37 hemmamatcher. Snittet från Kempehallen till Swedbank Arena ökade från 4100 till 6900. Supporters som slutligen jobbade över föreningens första SM-guld på 28 år.
Nu redovisas det ekonomiska resultatet - och det handlar om lika glädjande som fantastiska siffror.
- Omsättningen under säsongen 2006-07: 131 miljoner! (05/06: 62 miljoner)

- Vinsten säsongen 2006-07: 13,1 miljoner! (05/06: 1,5 miljoner)

- Eget kapital efter säsongen 2006-07: 20,5 miljoner! (05/06: 7,4 miljoner)

Snabbare amortering

- Det är en otrolig tillfredsställelse att kunna konstatera det här, säger Jerry Häggström.

- Det är samtidigt resultat och siffror vi aldrig skulle ha kunnat nå utan den enorma arbetsinsatsen som vår personal har gjort. Alla har tagit vara på de möjligheter som gavs i och med flytten till Swedbank Arena.  

Konsekvensen är en snabbare amorteringstakt än vad som var tänkt.

- Men att vi också kan göra nödvändiga investeringar. För vår målsättning då det gäller Swedbank Arena är att den efter fem år ska vara i samma skick designmässigt eller ännu bättre.
Av flera investeringar prioriteras en om- och tillbyggnad av köket för att möta behovet från alla besökare.


SM-titeln ger mersmak och ska bara innebära inledningen till flera framgångsrika år. Ordförande Anders Källström betonar:
- Med den strategiplan vi lägger för de närmaste tre åren är SM-guldet inget slut eller någon punkt för vår del, i stället början till en ny era inom föreningen. Modo Hockey ska tillhöra den riktiga toppen i svensk hockey de närmaste åren.

Klubben har lagt mycket ansträngningar under våren på att fastställa en strategi för de närmaste tre åren.  

- Vi har jobbat hårt en lång tid för att nå det här målet, säger Källström som minns vändpunkten 2004.
- Vi var tvungna att bygga en egen arena, men vi saknade 23 miljoner kronor och hade ett eget kapital som pekade ned mot noll, säger Källström.

Vändningen kom med ”Foppas” miljoner.
Thomas Ejderhov

 

 

 
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.