Obols fordringsägare går samman

Ett 30-tal fordringsägare som satsade över 100 miljoner i Obol går samman för att försöka få loss sina pengar. De har ett visst hopp eftersom 50 miljoner kronor ligger frysta i Dundee Securities.

Ett 30-tal fordringsägare som satsade över 100 miljoner i Obol går samman för att försöka få loss sina pengar. De har ett visst hopp eftersom 50 miljoner kronor ligger frysta i Dundee Securities.

 

Härvan runt Obol fortsätter att växa. Männen bakom bolaget håller sig undan och lämnar inte, trots uppmaningen, någon rapport till Ekobrottsmyndigheten som har svårt att över huvud taget få fram fakta.

 

Lovade en rapport

Det är nu ett halvår sedan skandalen avslöjades och sedan dess har inga nya uppgifter framkommit.

Ekobrottsmyndigheten vill ha en rapport från Obol-männen Bo Johansson och Jan Saradlic, men tros löfte har inte någon form av besked kommit. Därmed finns det heller inte underlag för att aktivt söka duon.

- Här i Sverige finns i stort sett inga handlingar så det jag försöker göra är att få fram handlingar från utlandet, men hittills har det varit en mycket trög och svår process, säger åklagare Staffan Granefeldt till tidningen NSD.
Hur mycket pengar som investerades i den sk fonden är ännu oklart. Men att summan är över 100 miljoner tyder uppgifterna från den grupp av fordringsägare som har gått samman för att försöka få tillbaka åtminstone lite av sina pengar.

 

Två alternativ

De 30 fordringsägarna består av såväl enskilda personer, företag som organisationer. Gruppen har tagit hjälp av Ulf Nordekvist, advokat i Luleå, och Lars-Olov Svensson från Stockholm.
-  Jag är hoppfull. Vi räknar med under hösten vidta rättsliga åtgärder och min bedömning är att det här innebär en mycket god möjlighet för fordringsägarna att få tillbaka satsade pengar säger Ulf Nordekvist.

I NSD uppger Nordekvist att nya fordringsägare hela tiden ger sig till känna. Nu funderar juristerna på vilken alternativ som är vettigast inför fortsättningen.
En är att lämna in en stämningsansökan.

- Vilket innebär att fordingsägarnas anspråk blir prövade i domstol och att vi får en dom som gör att Obol är skyldiga att betala tillbaka.

En annan väg är en begäran om att Obol försätts i konkurs.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.