13 av 14 klubbar får elitlicens

13 av 14 elitklubbar i bandy får godkänt. Enda tvivlet gäller Sirius. Svenska Bandyförbundets ekonominämndhar, inför beslut om elitlicensieringen för spelåret 2008/09, nu avslutat genomgången av bandyklubbarnas ekonomi.
Ekonominämnden konstaterar att de allra flesta klubbarna fortsätter att förbättra sitt egna kapital, men att det vore önskvärt att förbättringstakten var högre. Ett nytt inslag i bilden av ekonomin är att de flesta klubbar, som startade med ett dåligt utgångsläge, fortsätter att beta av kapitalunderskottet, medan flera stora klubbar, med ett förhållandevis bra utgångsläge, de senaste åren visat en negativ utveckling.

 

Ett exempel är Hammarby som förra året tvingades redovisa ett katastrofalt resultat och ett stort kapitalunderskott har lyckats vända utvecklingen på ett utmärkt sätt och nu kan rapportera en sund ekonomi.

Trots den blandade bilden har ekonominämnden beslutat godkänna elitlicens för 13 av de 14 klubbarna för spelåret 2008/09, nämligen:

Bollnäs, Broberg/Söderhamn, Edsbyns, Gripen Trollhättan, Hammarby, IFK Kungälv, IFK Motala, Sandviken, Vetlanda, Villa-Lidköping, IFK Vänersborg, Västerås SK och Örebro SK.

 

Sirius har inte svarat 

För IK Sirius BK däremot inte granskningen slutförd.

- Sirius har varit försenade med en del uppgifter, men framförallt har de inte lämnat in tillräckligt bra underlag för att vi ska kunna ta ett beslut, säger Leif Sunnermalm, ordförande Svenska bandyförbundets ekonominämnd, till tidningen Uppsala Nya.

- De har lämnat ett bokslut, men de har inte lämnat in en redogörelse för hur de har följt handlingsplanen från förra året. Och de har inte heller en ny handlingsplan som är meningsfull. De skyller på att de har varit så engagerade i SM-finalen i bandy, att de varit bortresta... Det är lite anmärkningsvärt, säger Leif Sunnermalm, ordförande i ekonominämnden.
Bandyförbundet vill nu ha ett bättre underlag omgående.

 

"Aldrig bättre ekonomi" 

I Sirius medger ordförande Janne Sjonemark att organisationen har varit upptagen och det inte har funnits tid till att rapportera till förbundet.

- Vi har inte slarvat, men vi har inte varit tillräckligt tydliga med vår handlingsplan. Det är framför allt det som nämnden har anmärkt på och det ska vi komplettera med.
Janne Sjonemark är övertygad om att klubben får sin elitlicens.
- Vi har aldrig haft bättre koll på vår ekonomi än nu. Det är ansträngt ekonomiskt och absolut ingen dans på rosor, men vi har en stabil ekonomi.
Janne Sjonemark samt Sirius ekonomiansvarige Gunnar Bergström träffar ekonominämnden den 8 maj, därefter kommet ett slutligt beslut.

 
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.