Nya avslöjanden om Obol

Härvan runt Obol Investment tar ny fart. I dag framkommer uppgifter att ekobrottsmyndigheten förhörde honom i Belgien i går. Samtidigt avslöjas att såväl tv-programmet ”Uppdrag Granskning” och radioprogrammet ”Kaliber” sänder intervjuer med honom i dag.
Gruvarbetarsonen från Malmberget, Bo Johansson, har verkligen fått den uppmärksamhet som han uppenbarligen söker.

Som om inte det var nog med det media och ekobrottsmyndigheten lyckas gräva fram ska Bo Johansson ge ut en bok som innehåller lika mycket sanning som fiction, men allt är baserat på Obol och händelseförloppet.

Plötsligt framträder han igen

Han förförde idrottsklubbar, privatpersoner och investerare i hela Sverige. Inte minst därför att han hävdade att hans bolag förvaltade över 70 miljarder kronor.

Men det räckte med en närmare granskning och ett starkt ifrågasättande – då föll hela det s k imperiet platt till marken. Bo Johansson och hans följeslagare, Jan Saradlic, valde i samma stund att gå under jorden.

De har hållit sig undan i drygt två år. Ekobrottsmyndigheten lyckades spåra Saradlic och har förhört honom en gång. Bo Johansson har framträtt för intervjuer i Aftonbladet och Svt.

Sänds dagen efter förhöret

Men egentligen har inte nytt framkommit. Inget nytt som visar hur så många människor kunde tro på Obol och än mindre om eller hur de ska få tillbaka sina miljoner.

Nu har Uppdrag Granskning och Kaliber plötsligt fått träffa Bo Johansson på Sicilien. Just där han lät sig intervjuas även tidigare. Hur och varför han ställer upp igen är okänt. Och av det som har framkommit från programmen sker inte mycket till klarläggande.

Ett sammanträffande är att intervjuerna sänds dagen efter att ekobrottsmyndigheten har lyckats få ett första förhör med Bo Johansson.

- Jag kan bekräfta att det ägt rum. I övrigt har jag inga kommentarer, säger åklagare Staffan Granerfeldt på ekobrottsmyndigheten till Norrbottens-Kuriren.

- Vi fick vissa svar och vissa svar fick vi inte. Det gagnar inte utredningen att kommentera något mer. Dessutom kommer det bara en massa följdfrågor från er journalister. Vi får begrunda det här och se hur vi går vidare.

Beslut till hösten

Nu är han och Jan Saradlic misstänkta för grovt bedrägeri. Brottsmisstankarna har blivit starkare uppger Staffan Granerfeldt, åklagare på ekobrottsmyndigheten.

- Så mycket kan jag säga att misstankarna har stärkts. Vi har fått mer information. Utredningen ser lovande ut för vår del och vi tror att vi har kommit en bra bit på vägen, säger Granerfeldt.

Någon gång i höst kommer ett beslut om åtal ska väckas eller om förundersökningen ska läggas.

Ekobrottsmyndigheten ska ta ställning till de uppgifter som Saradlic och Johansson har lämnat. Det ska framför allt ske en bedömning av trovärdigheten.

P1-programmet Kaliber och SVT:s Uppdrag har med hjälp av Ekot granskat hela förloppet. Då framkommer att en rysk miljardär och affärsman placerade sina pengar i Obol flera år innan skandalen avslöjades i Sverige 2006.

Runt år 2000 ska den ryske miljardären investerat någonstans mellan 6 och 60 miljoner kronor i Obol i löfte mot gott utbyte. Men mannen började tvivla och via en domstol i Lichtenstein försökte han få tillbaka sina pengar utan att lyckas helt.

”En släkting tog allt”

I intervjun med Kaliber medger Bo Johansson att han har dåligt samvete, men att det inte är hans fel att pengarna är borta.

– Anledningen till att jag försvann var inte att jag var rädd för någon revisor i Växjö eller någon arg investerare i Luleå, eller så. Det har inte varit anledningen. Utan jag jobbar fortfarande på att de ska få tillbaka sina pengar, säger Bo Johansson.

Han påstår att en släkting till en Obolanställd lagt beslag på pengarna. En person som enligt Johansson hade hand om pengarna. Bo Johansson hävdar att i själva verket är det han som är lurad.

– När det handlar om de här kritiska positionerna i ett bolag så måste du delegera dem till någon som du litar på. Om han är professor, bankdirektör eller advokat, det är inte viktigt utan det måste vara någon som du litar på. Jag har alltid trott att blod är tjockare än vatten.

”Tänker inte göra mer”

Han får frågan till varför han inte anmäler mannen och svarar:

– Du tycker att jag ska anklaga honom?

Anklagar honom gör du ju?

– Men rättsligt med en process som innebär att han kommer att kontakta advokat och sedan ska vi köra en rättslig process om vem som har gjort rätt och vem som har gjort fel.

Du anser ju att någon har stulit pengar?

– Ja, jag anser att någon stulit pengar.

Då brukar man ju anmäla det till polisen?

– Jag tänker inte göra någonting mer i det här. Mina batterier är slut, jag orkar inget mer, säger Bo Johansson.

Vill inte träffa investerarna

Han är inte intresserad av att möta de människor som kräver sina pengar tillbaka.

– Jag säger att jag inte är intresserad av det. Det hjälper inte dem heller. Vad jag kan säga är att jag är ledsen, och det är jättetråkigt och jag kommer aldrig att glömma det, säger Bo Johansson.

Men att möta deras blick, frågar Kalibers reporter.

– Det är klart att jag skulle kunna göra det och så skulle vi kunna ha en tv-kamera och så skulle jag kunna köra den här grejen en gång till.

– Jag vet när jag tittar mig själv i spegeln att jag ser en sorglig figur som har medverkat till att de här människorna har förlorat sina pengar. Jag vet vilka effekter det har fått. Jag tycker det är jättetråkigt. Jag ser också en kille med dåligt samvete för det.

Ger ut en egen bok

Samtidigt framkommer att Bo Johansson har skrivit och tryckt en egen bok. Hans förläggare är Tom Evers, tidigare kompanjon och den person som skulle bli vd i Obol Sports Europe, ett dotterbolag till Obol Investment.

Denne Tom Evers tycker i tidningen NSD att det Ekobrottsmyndigheten håller på med är "trams".
- Han anser att anledningen till att det blivit som det blivit är att han skarvat lite och varit lite dum genom att inte dementera att hans föräldrar dog när han var 16 år. Det har dessutom figurerat lite olika belopp vad gäller hur mycket Obol förvaltat, säger Evers.
- Men han tycker att det inte stått i relation till de skriverier som pressen dragit upp. 

Sant eller icke

De stora förlagen nobbade Bo Johanssons Obolroman. Men husförsäljningen i Piteå gav honom nära en miljon kronor till att ge ut boken, som ska vara den första i en trilogi, uppger förläggaren Tom Evers.

- Jag vill ge ut boken för att jag alltid anat att det finns någonting mer än det som framkommit i media. Sen hade jag hoppats att det skulle bli en biografi istället för en roman. I den här boken kan man inte veta vad som är sant och inte sant, säger Evers.

Varför vill han skriva en bok om Obol där man inte kan veta vad som är sant?
- Vad jag förstår vill han delvis skydda en del av dem som investerat pengar.

Han vill smutskasta

"Onda ögat" är titeln på Bo Johanssons egen bok om Obol-härvan.

- Det här som du precis har läst är en roman, inte en dokumentär, glöm inte det även om historien är baserad på en mycket verklig händelse under ett och ett halvt års tid av mitt liv, skriver Bo Johansson i ett efterord.

En rysk maffiaman är huvudpersonen och där finns också två smarta män samt tidningen Norrskensgnistan ska skriva om företaget Stone investment.

Bo Johansson drar sig inte för att smutskasta tidningen Norrbottens-Kuriren som avslöjade hela härvan och han går också hårt åt en före detta kollega, Dan Lundström.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.