Idrotten dagens vinnare - och förlorare

Dagens vinnare – svensk idrott som mitt i finansoron får ett rekordstort belopp, 834,5 miljoner kronor från Svenska Spel. Dagens förlorare – svensk idrott om förslaget till förändrad artistskatt går igenom. Då hotas ett flertal toppevenemang.

AB Svenska Spels vinst för 2007 är gigantisk. Så stor att Riksidrottsförbundets vinstandel blir 834,5 miljoner. Notera att det var 656 miljoner året innan. Det är alltså en avsevärd ökning och gör det möjligt att starta en unik satsning om 135 miljoner kronor för elitidrottare.

Tidigare har det alltid varit LOK-stödet (Lokalt aktivitetsstöd) som har gynnats och därmed alla ansträngningar som gäller idrott för barn och ungdomar. Men nu finns det resurser att göra det många har efterlyst i flera år, nämligen att uppmuntra elitidrotten specifikt.

Hur projektet ska utformas är inte klart, men riksidrottsförbundet styrelse och alla ordförande i specialförbunden ska träffas för att diskutera upplägget och ett slutligt dokument ska presentera för regeringen i juni.

Blågul offensiv

- En samlad elitsatsning är mycket efterfrågad av våra medlemsförbund. Nu kommer svensk elitidrott att få helt andra förutsättningar att vässa sin konkurrenskraft internationellt. Fler unga talanger i landet får möjlighet till satsning och större chans att nå hela vägen fram till medaljer i olika idrotter, säger Karin Mattsson Weijber, ordförande i Riksidrottsförbundet, till RF:s hemsida.

De senaste åren har svenska toppidrottare halkat efter i den internationella konkurrensen. Många länder anslår stora belopp för att deras atleter ska utvecklas medan resurserna i Sverige snarast har minskat.

Nu planeras en blågul offensiv. Det blir direkt stöd till enskilda specialidrottsförbunden och kraften riktas till landslagsutövarna. I de första direktiv heter det att den samlade centrala kompetensen inom Riksidrottsförbundet, Sveriges olympiska kommitté och Sveriges paralympiska kommitté ska tas tillvaratas och vidareutvecklas inom ramen för satsningen.

Evenemang läggs ned

Samtidigt samlas idrotten till motattack inför Finansdepartementets förslag om att även de artister och idrottare som är i Sverige en kortare tid än sex månader ska börja betala skatt på sina inkomster. DN-galans tävlingsgeral Rajne Söderberg har blivit talesman för alla protester:

- Om det går igenom kommer alla stora evenemang i Sverige att läggas ner. Ingen ska tro att artisterna eller idrottarna betalar själva. I stället blir det omöjligt att arrangera. Det kommer att gälla alla stora idrottsevenemang som friidrott, golf och tennis - och alla musikevenemang. Rolling Stones kommer inte mot lägre ersättning, fortsätter Söderberg.

Friidrottsförbundets ordförande Lennart Karlberg har redan uppvaktat Kulturdepartementet och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth. Enligt förslaget ska den nya artistskatten gälla från 1 juli.

Skattekrav för alla

Beräkningar gör gällande att kostnadsökningen skulle bli 31,4 procent vid varje arrangemang. Att möta minskade sponsorintäkter med ökade kostnader är en omöjlig ekvation.

- Motivet till förslaget är ur friidrottssynpunkt rent löjeväckande, förslaget illa genomtänkt och ett reellt hot mot framtida stora internationella arrangemang i Sverige, säger Lennart Karlberg i friidrottsförbundet till Svd.

Agenten Daniel Wessfeldt betonar en viktig skillnad när han betraktar finansdepartementets förslag och betonar att det inte går att likställa idrottsmän boende utomlands som tävlar i Sverige endast en dag med dem som är här i sex månader.
- De aktiva kommer att välja bort Sverige och tävla någon annanstans i stället, säger Wessfeldt.

Rajne Söderberg ser kostnaden i ett internationellt perspektiv.
–I övriga Europa är artistskatten 12-18 procent. Där betalas inga sociala avgifter för idrottsmän som tävlar en dag och sedan åker hem. Vi får väl gå till EU i så fall för att få saken prövad. Jag hoppas och tror att det är ett misstag i arbetet så som förslaget är utformat, säger Söderberg i Svd.

Fredrik Löfstedt, kansliråd på finansdepartementet, förklarar bakgrunden till förslaget:
- Tanken är att artister och idrottare borde behandlas på samma sätt som en utländsk snickare som jobbar i Sverige under en kort period. För snickaren utgår sociala avgifter.
 

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.