Minskat intresse för golfturism

På den svenska golfresemässan lyste besökarna med sin frånvaro och bistra tider drabbar golfresandet. Golfindustrin i Irland och Skottland varslar nu också om minskat resande i den allmänna lågkonjunkturen.

Kanske var det konjunkturen, kanske var det sportlovet, inträdespengen, den obefintliga skyltningen, eller en kombination, som gjorde att allmänheten förbisåg evenemanget på Grands vinterträdgård i Stockholm.

-De tre sista månaderna i fjol var riktigt dåliga för branschen, däremot känns det som att intresset för golfresor ökat lite igen nu på nya året. Men de researrangörer som klarar sig med 20 procents nedgång 2009 får nog vara ganska nöjda, sade Göran Guggenheimer på Lime Travel, en av utställarna. Lime erbjuder bland annat resor till Mauritius, Västindien och Dubai.

Gleneagles och K Club är två exempel bland alla dyra, lyxiga anläggningar som finns på de brittiska öarna och i Irland. Klubbar med problem. På femstjärniga Gleneagles, där Ryder Cup ska spela 2014, arbetar 700 personer. Här märks en klar nedgång i bokningarna och uppsägningar är att vänta.


Men i Irland har också klubbar som Luttrellstown utanför Dublin och Harbour Point förklarat att man lägger ned verksamheten i år. Luttrellstown? Ja, för er som kan era kändisar, det var här David och Victoria Beckham gifte sig för tio år sedan. Dromoland Castle erbjuder halva priset på greenfee vardagar och en rejäl köttbit till middag.


Både Irlands och Storbritanniens ekonomi har drabbats hårt, den värsta nedgången sedan andra världskriget enligt vissa bedömare. 2006 stod golfen för 4 miljarder euros eller 44 miljarder kronor i intäkter, enligt KPMG:s Golf Benchmark Report.  Samma rapport säger att golfturister spenderade 53 miljarder euros i Europa under 2006.


Storbritannien och Irland har nära 3 000 golfbanor och cirka 1,5 miljoner golfare. Skottland har fler golfbanor per invånare än något annat land i världen, eller 9 000 personer per golfbana (finns 550 stycken i landet).
Här är branschen övertygad om att 2009 drar företag ned på all form av underhållning, golfare reser mindre och billigare och att företagsgolf och liknande kommer att minska.


Men andra ser ljusare på läget. Pundet har minskat i värde jämfört med euron och VisitBritain har precis lanserat sin nya sajt golfinbritain.se och var en av utställarna på golfresemässan i Stockholm.

- Vi gör vår största satsning någonsin i Sverige. Storbritannien är prisvärt för svenska golfare och det finns banor öppna året runt, säger Leif Leganger på VisitBritain till golfbranschen.se

Frågan är om Storbritannien, Spanien och Portugal, traditionellt starka marknader för svenska golfare (som gjorde av med drygt fyra miljarder kronor på resor 2007) håller greppet, eller om nya och billigare resmål, som Turkiet och Bulgarien, eller grannen Danmark, tar andelar.

 

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.