Ny mångmiljonförlust för golfförbundet

Ingen besparing är för liten. Svenska Golfförbundet tappar ytterligare miljoner och tvingas till drastiska åtgärder. Svångremmen dras åt maximalt och nu ska till och med varje resa och varje tjänstebil ifrågasättas.

10 miljoner i förlust 2007 och 7,8 miljoner för 2008 – det är siffror som hotar verksamheten inom Svenska Golfförbundet.

Ordförande från alla golfdistriktens var samlade i helgen och tvingades lyssna till en dyster rapport från de ansvariga inom SGF-koncernen. Budgeten slog fel på 13 miljoner kronor.

Underskottet förklaras främst av lågkonjunkturen som drabbade mediaavdelningen hårt. Annonsförsäljningen sjönk drastiskt och innebar en tapp från budgeterade 93,5 miljoner till 80,4 miljoner. Mediaavdelningen bestod av Svensk Golf, Golf.se, Red Tee samt SGF förlag, men numera har Red Tee sålts. 

Under 2007 var det Scandinavian Masters AB som var blytyngden i förbundets dåliga ekonomi och av det totala underskottet på tio miljoner kronor stod Masters för drygt sex av dem, skriver golf.se. Under 2008 har siffrorna för Europa tour-tävlingen förbättrats med nästan nio miljoner kronor och innebar en slutlig vinst på nära tre miljoner.

Däremot kostade den svenska touren, SAS Masters Tour, mera än beräknat och bolaget drabbades ändå av en förlust på en halv miljon. I år är förhoppningarna mera realistiska och nu gäller ett nollresultat för såväl den svenska touren som SAS Masters eftersom både intäkter och utgifter riskerar att sjunka.

SGF-koncernens två rekorddystra år och totala saknad av 17,8 miljoner får till följd att det egna kapitalet drabbas. Från 22 miljoner när 2008 inleddes till dagens 15 miljoner.

På budgetförslagets sista rad för 2009 finns en vinst på drygt fem miljoner kronor och generalsekreteraren Gunnar Håkansson tror att det verkligen ska vara möjligt. ”Ja, det är rimligt, säger Håkansson till golf.se.

- Vi har ägnat 2008 åt att sanera i verksamheten, och vi utgår från helt andra nivåer under 2009 eftersom koncernen förväntas omsätta betydligt mindre under 2009, fortsätter Håkansson som då avser minskade personalkostnader om 17 miljoner kronor efter ett stort antal förändringar.

Antalet heltidsanställda har minskat med 26 anställda och därtill återbesätts inte vakanta tjänster. Men flera indragningar väntar och här finns hopp om att spara 5 miljoner. Bl a ska ett tjänstebilsavtal granskas.

- Där kan vi spara en del pengar. Detsamma gäller resorna förbundet gör. Vi kan göra det mer kostnadseffektivt. Det kan handla både om att vi upphandlar fel, att vi väljer fel resor och att vi ibland helt kan avstå från resan.

Från ansvarigt håll inser man också risken att tappa medlemmar i spåren på finansoron. Det innebär att man har skrivit ned intäkterna från 30 000 personer som slutar med golf.

 

Kanske vi upphandlar fel, väljer fel resor eller kan avstå
Gunnar Håkansson om golfförbundets sparkrav
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.