Barcelona - en vinstmaskin!

Politiker liksom ansvariga inom såväl Fifa som Uefa kritiserar penningrullningen i den internationella toppfotbollen där de främsta klubbarna har framgång, men också enorma skulder. FC Barcelona utgör en skarp kontrast med intäkter i år på 3,7 miljarder.

FC Barcelona spelade en underbar fotboll mot Chelsea på onsdagskvällen. Det var en njutning att se laget anfört av främst Xavi och Messi. Bolltrillandet, tempoväxlingarna och intensiteten behärskar Barcelona som inget annat lag. Chelsea är också fyllt med stjärnor, men förmådde inte annat än att koncentrera sig på att försvara sig.

0-0 är ändå vad som gäller inför returmatchen på Stamford Bridge och det innebär att det finns ett visst tvivel. Barcelona kan missa finalen i Champions League. En förlust vore en sportslig motgång, men ekonomiskt har inte klubben gjort sig beroende av att vinna.

Biljetter för 100 euro

FC Barcelona är en vinstmaskin i alla fall. Alla andra segerrika år till trots, 2009 är historiskt. Budgeten är bättre än aldrig förr. Ingen annan toppklubb kan visa så strålande affärer. Det finns flera skäl:

- Åskådarna utgör grunden. Camp Nou tar 115 000 åskådare och det är regel fullsatt. Biljetterna pendlar mellan 91 och 118 euro och måste bokas i förväg. Med de senaste årens framgångar finns det behov om flera åskådarplatser. Därför pågår en utbyggnad för 15-20 000 åskådare på Camp Nou som 2007 fyllde 50 år.

- TV-ersättning. Klubben har skrivit ett avtal med rättighetsbolaget Mediapro som ska ge ett rekordbelopp. Det talas om 1 -1,2 miljarder årligen.

- Försäljning av supporterprylar. Nike gjorde allt och lite till för att bli leverantör till Barcelona. Förutom tröjor är det en mängd andra prylar som erbjuds fansen. Avtalet med Nike ger 350 miljoner, därtill kommer alla intäkter från själva försäljningen.

- Sponsorer. Barcelona har ingen traditionell tröjsponsor utan valde i stället Unicef på bröstet. Klubben hemlighåller summan för alla sponsorförsäljning, men även här handlar det om summor på rekordnivå.

27 maj i Rom lockar

Så långt de traditionella inkomstkällorna. Därtill kommer Champions League och uppvisningsmatcher som ger ansenliga belopp. Alla dessa plussiffror innebar att Barcelonas ledning kunde presenterat en omsättning på 3,7 miljarder kronor till det här året.

"Budgeten är ambitiös och spännande, den är genomtänkt och realistisk, och vi kan nå den" är ett citat från Joan Boix, klubbens talesman i finansfrågor. Klubben kan också, via framgång i London om en vecka, till Stadio Olimpioco i Rom den 27 maj. Då vore succén fulländad.

Fakta
FC Barcelona (Futbol Club Barcelona), i folkmun Barça, bildades som en fotbollsklubb som sedermera växte med flera idrotter. Dagens FC Barcelona omfattar drygt 2 500 aktiva, främst inom lagidrotter men även inom friidrott. FC Barcelona har genom åren haft flera av de bästa fotbollsspelarna i världen som exempelvis Maradona, Ladislao Kubala, Sandor Kocsis, Johan Cruyff, Bernd Schuster Hristo Stoichkov, Romario, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho och Luis Figo. I dag är Lionel Messi, Samuel Eto'o, Thierry Henry, Xavi Hernandez, Andrés Iniesta och lagkaptenen Carles Puyol de största stjärnorna. Två svenskar spelare har burit den blåröd-randiga tröjan, Patrik Andersson och Henrik Larsson

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.