Svenska sportbranschen expanderar

Idrotten berör allt flera och motionsevenemangen fyller anmälningslistorna. Intresset avspeglas vid sportbranschens årliga höjdpunkt, Swesport-mässan, som utvidgas i år med utställare, ett seminarieprogram och större gala.

 Tack vare högtryck i branschen slår mässan nytt rekord med över 30 nya svenska expanderande sportföretag bland utställarna. Två av de mest växande kategorierna i den svenska sportbranschen just nu är eko-kläder och barnkläder. Totalt ställer över 120 sportföretag ut, vilket också är nytt rekord.

Bland föreläsarna märks Ikea-veteranen Johan Stenebo, som skrivit boken Sanningen om Ikea. Bakom Swesport-mässan står Svenskt Sportforum som är sportleverantörernas och sportkedjornas branschförening i Sverige. Swesport äger rum den 17 18 januari 2010 på Kistamässan utanför Stockholm.

Växer så det knakar

- Trots lågkonjunkturen växer sportbranschen i Sverige så det knakar. Därför växlar vi upp och utvecklar Swesport ännu mer under 2010. Nu, en dryg månad innan årets upplaga kan vi presentera ett större startfält än någonsin tidigare, med intressanta föreläsare, större artister och fler utställare på mässan. Vi räknar också med fler besökare, som kommer att få ett mer matigt och intressant program än någonsin tidigare, säger Claes Forsberg, vd för Svenskt Sportforum.

Swesport består av tre delar:
- Mässa där fler än 120 ledande tillverkare av sportkläder och sportutrustning ställer ut. Bland andra Haglöfs, Helly Hansen och Reebok.
- Seminarier med bland andra äventyraren Ola Skinnarmo och Johan Stenebo, som skrivit den kontroversiella boken Sanningen om Ikea, som släpptes hösten 2009. 
- Sportgala med prisutdelning där årets bästa sportföretag belönas i tävlingen Gear of the Year, modevisning, galamiddag och underhållning.  

Till mässan kommer nyckelpersoner ur den svenska sportbranschen från både tillverkare och återförsäljare. Både representanter för nya och spännande varumärken samt de stora internationella jättarna.
- Målet med Swesport är att vara en plattform och den självklara mötesplatsen för alla inom den svenska sportindustrin, säger Claes Forsberg, vd för Svenskt Sportforum.

Många ska belönas

Under galakvällen delar sportbranschens facktidning, Sportfack, ut priser till vinnarna i tävlingen Gear of the Year. Nya kategorier i år är Årets barnprodukt och Årets miljöprodukt.

Gear of the Year består av totalt 13 kategorier: Årets nykomling, Årets svenska varumärke, Årets produkt skor, Årets produkt hårdvara, Årets produkt konfektion, Årets innovation skor, Årets innovation hårdvara, Årets innovation konfektion, Årets varumärke skor, Årets varumärke hårdvara, Årets varumärke konfektion, Årets barnprodukt och Årets miljöprodukt.

Juryn som utser pristagarna består av Erika Willners på Utemagasinet, Fredrik Dahl på J. Lindeberg, Ulf Molander på Team Sportia, Mattias Björklund på Sportfack, Johan Enström på Alpingaraget och Mia Grankvist på Playground.
 
 


 





AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.