Här är årets viktigaste gala

Vi kallar den årets viktigaste gala. 11 april är det åter dags att hylla alla de vardagshjältar och ideella krafter som gör vårt föreningsliv möjligt.
– Jag kan inte tänka mig ett finare uppdrag, säger Carina Olofsson, projektledare på Folkspel för Årets Eldsjäl.
Och nu är finalisterna  utsedda. Här är alla namnen.
Clara henry är omtyckt ciceron även vid årets Eldsjäl-gala på Cirkus i Stockholm. Ett antal vardagshjältar ska hyllas den 11 april och på Folkspel pågår de sista förberedelserna

 11 april 2024 – en afton för de som förtjänar det mest, en kväll för de eldsjälar vi inte klarar oss utan. 

11 april 2024, en – ska vi kalla det "omvänd galaafton". 
Då många av de stora idrottsprofilerna hyllar i stället för att hyllas.
Då våra stjärnor finns på plats för att beundra de som en gång i tiden gett dem möjligheter till framgång.
Precis som de två senaste åren är Cirkus i Stockholm platsen för denna kollektiva hyllning till de tusentals hjältar som lägger ner hela sin själ i att finnas till för andra.
För fjärde året i följd leder Clara Henry Årets Eldsjäls galakväll. 

Fyra kategorier

Ett antal vinnare ska krönas på Cirkus. Finalisterna i kategorierna Ledare, Hälsa, Inkludering och Årets Idrottsförening (ett samarbete mellan Folkspel och Riksidrottsförbundet) nominerades redan tidigt i höstas. 
Omröstningen startade 2 februari och den 11 april ska det avgöras vilka som vinner respektive kategori samt vem som utses till Årets Eldsjäl alla kategorier.
En stor nyhet är dessutom att årets gala sänds direkt i TV4 Play och i Kanal 7.

Ett specialpriis

Carina Olofsson:
– Det innebär att alla eldsjälar, utöver värmen och uppskattningen från publiken på plats, får den uppmärksamhet de verkligen förtjänar. Även om det är ett begränsat antal personer från föreningslivet på plats, är den här kvällen tillägnad alla de som ser till att en denna rörelse fortgår, utvecklas och finns till för alla.
Galan innefattar även Årets Specialpris, en utmärkelse där Folkspel och Expressen vill lyfta fram personer, föreningar eller organisationer som står upp för ett bättre och inkluderande samhälle, som öppet försvarar grundläggande värderingar i form av jämställdhet och alla människors lika värde. 
Hans Sahlin är vd på ideella Folkspel och ser Årets Eldsjäl och Eldsjälsgalan som ett viktigt verktyg i ambitionen att stärka det unika föreningsliv som Sverige har att erbjuda majoriteten av våra medborgare. Bland annat genom Årets Eldsjäl samt det överskott som delats ut sedan 1991 och som i dagsläget uppgår till totalt uppemot 18 miljarder kronor.
– Vi vet att vårt överskott gör skillnad, även om vi har naturligtvis inte har en avgörande påverkan, vårt föreningsliv är starkare än så. Däremot hoppas och tror vi oss kunna bidra till att bibehålla och utveckla den största samhällsnytta som finns. Likaså vikten av att kunna stötta andra livsviktiga organisationer vi företräder och som exempelvis arbetar förebyggande mot sjukdomar, som verkar för barns bästa och andra oerhört viktiga insatser i vårt samhälle. 

Årets viktigaste tävling

Årets Eldsjäls galakväll – årets viktigas festkväll.
Fakta: Finalister i Årets Eldsjäl 2023/2024:
Hälsa: 
Caroline Rowland, Halmstad.
Alexander Bernhard, Järpen.
Alexandra Uusimäki, Göteborg.
Inkludering: 
Nico Seffart, Eslöv.
Sara Wäsström, Stockholm.
Therese Sallhed, Stockholm.
Ledare:
Carl Schweizer, Stockholm.
Martin Ringström, Göteborg.
Kicki Eriksson, Trelleborg.
Årets Idrottsförening:
Öviks Tennisklubb.
IFK Viksjö.
Sundbybergs Tyngdlyftningsklubb.
Fakta: Årets Eldsjäl
Har arrangerats sedan 2008. Premiärvinnare blev Elsa Rosén från BK Skoj i skånska Vinslöv. 
En jury har utsett tre finalister i respektive kategori bland de tusentals nomineringar som inkommit. 
Varje finalist får ta emot ett personligt stipendium på 10 000 kronor. Den finalist som vinner sin kategori tilldelas ytterligare 15 000 kronor i personligt stipendium, samt 50 000 kronor till ett specifikt projekt. 
Kategorin Årets Idrottsförening är ett samarbete med Riksidrottsförbundet, och vinnaren av denna kategori erhåller 50 000 kronor i ett stipendium.
Här kan du läsa mer om Årets Eldsjäl: www.folkspel.se/aretseldsjal/
 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.