Elitklubbar startar flygbolag

Sports Air AB – det är idrottens eget nya flygbolag. Bolagets ägare är HV71, Linköping och Färjestad tillsammans med Golden Air AB. Ett flygplan stationeras i Linköping och ska transportera elitseriens klubbar till matcherna runt om i Sverige.

De är vana vid att betala runt 200 000 kr för en flygtur och det blir några stycken per säsong. Multiplicera det med antal resor per lag och slutsumman hamnar på åtskilliga miljoner. Därför uppstår det gemensamma bolaget.

En Saab 2000 för 50 personer

Golden Air AB blir operatören och i Linköping stationeras en Saab 2000 med plats för 50 personer.

- Kan vi hitta en besparningseffekt så skulle det gynna hela klubben, säger HV71:s klubbdirektör Peter Eklund och tänker också på de övriga två klubbarna.

Tanken var att också Frölunda och Djurgården skulle ingå i bolaget, men de blir åtminstone inte med från start.

Östgötarna föregångare

- Vi har ju obekväma tider när vi flyger och då tvingas vi ta hänsyn till alla kostnader som uppstår, berättar Peter Eklund.

Marknaden har också försämrats med färre flygbolag och högre priser. På det viset har ett gemensamt intresse vuxit.

Det ursprungliga initiativet kommer från Linköping och idéer via Golden Air AB och LHC. Östgötarna blir föregångare här också. Sedan tidigare driver klubben ett friskvårdscenter och ett fastighetsbolag.

Kan spara en halvmiljon per klubb

Projektet är förankrat i föreningarna där respektive styrelse ska ta det avgörande beslutet. Det finns en gemensam budget och alla har kunnat räkna på omfattningen. Det finns beräkningar om att det nya bolaget sparar uppemot 500 000 kronor per klubb och år.

Avsikten är också att flera klubbar ska kunna hyra planet.

- Vi gör det för att sänka resekostnaderna och för att kunna tjäna pengar på att hyra ut flygplan, säger Mike Helber, klubbdirektör i Linköping.

Även säsongens andra landslagsturnering för Damkronorna ställs in.

Sedan förhandlingarna mellan spelarfacket SICO och förbundet brutit samman på torsdagskvällen meddelade förbundet att kommande 4-nationsturnering i COOP Arena i Luleå 5-9 november skjuts på framtiden.

 

Upplands Väsby kommun förser Stockholmsområdet med en ny fotbollshall.  Nu är det klart med finansieringen oh byggandet.

Fotbollshallen i Vilundaområdet beräknas stå klar om 15 månader. Kommunstyrelsen har godkänt 60 miljoner kronor i investeringsmedel till uppförandet av fotbollshallen.

26 lag i SHE och Handbollsligan ska tillsammans göra mer för samhället. Inte minst agera för barn och ungdomar. Handbolls-Sverige går nu ut med ett manifest och slår an tonen genom att betona att fair play är lika självklart på som utanför planen. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Damkronorna och den högsta damligan, SDHL, har jagat rubriker den senaste månaden. Från bojkotten av landslagsturneringen i Finland och nu presentation av huvudsponsor för SDHL.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.