Här är landslagsspelarnas belöningar

Fotbollslandslaget står inför en avgörande match i EM-kvalet och nu framkommer vilka ekonomiska villkor som gäller för spelarna. Totalt delar stjärnorna på runt 12 miljoner kronor om laget når EM-slutspelet.

Spelarna har också fått igenom kravet att få flyga businessclass till och från landskamper. Däremot får landslagsledningen med förbundskapten Erik Hamrén nöja sig med ekonomiklass.

"Men det är ingen viktig fråga för Erik", deklarerade förbundsbasen Lars-Åke Lagrell och avfärdade kritiken om fördelningen av flygstolar.

Spelarna inte vana vid annat

- Vi har avtal med spelarna som gäller resor och de åker i businessclass. Spelarna är vana vid det i sina respektive föreningar och jag skulle tro att det gäller spelarna i de flesta andra landslag i världen också.

- Men jag tycker inte att det finns skäl till att Fotbollförbundet ska betala för en businessclass-biljett för mig när jag ska åka till Aten till exempel, säger Lagrell till Expressen.

- Jag åker som när jag åker privat, alltså turistklass.

700 000 kr till varje spelare - om...

Om nu landslaget i flygande fart når EM-slutspelet väntar en belöning på nära 700 000 kronor för de som har spelat mest.

Uefa belönar de länder som kommer till Polen och Ukraina 2012. Vid EM-slutspelet 2004 utbetalades 40 miljoner till varje förbund. Vid mästerskapet 2009 i Schweiz/Österrike gällde 72 miljoner och om två år lär belöningen hamna på uppemot 100 miljoner.

Det är mot den bakgrunden som förhandlingen om individuell ersättning sker mellan förbundet och spelarna. I våras var det dags igen.

- Förhandlingarna var inget större problem. Vi missade VM-slutspelet och det innebar lägre intäkter för förbundet. Så det var okej att ligga på ungefär samma nivå som tidigare, säger spelarrepresentanten Anders Svensson till Sportbladet.

- Vi kom överens, men vad avtalet innehåller behåller vi för oss själva. Det har aldrig varit svårt att träffa de här avtalen tack vare att det finns ett stort samförstånd från båda parter, säger landslagschefen Lars Richt.

Här är landslagets lönetrappa

Avtalet kommer att kosta förbundet runt 12 miljoner kronor enligt en lönetrappa:

15 000 kr får varje spelare som är uttagen till en match.

40 000 kr tillkommer vid seger.

20 000 kr för oavgjort på bortaplan.

Bonus baserad på antalet åskådare.

Guldbonus om landslaget når EM.

Spelarna har också en extra ersättning om de utför reklamuppdrag för förbundet.

Östersunds FK har lyckats samla in 20 miljoner kronor.

- Målet är uppnått, lyder glädjemeddelandet på klubbens hemsida

Det var tidigt i höstas som ÖFK satte upp målet att få in 20 miljoner kronor i externt kapitaltillskott för att klara ekonomin.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Dagen kryper sakta närmare. Ni vet, första söndagen i mars är det alltid dags. 15 000 skidåkare  preparerade i Berga By, minst det tiodubbla antalet människor lika redo vid TV:n. Vasaloppets strapatser delas av åtskilliga, nio mil kräver en hel del. I år kanske mer än på många år. Det är minimalt med snö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.