Till hockeyns Klondyke längtar spelarna

Ishockeyns europeiska Klondyke är beläget i Schweiz, och speciellt i mästarlaget SC Bern med  imponerande 14 750 åskådare i snitt per match.  SC Bern, 16 gånger mästare, toppar Europas publikliga för 22:a säsongen i rad. Laget har en beläggningsgrad på hela 86,16 procent på sina matcher i Post Finance Arena.

Publiken är i extas när favoritspelarna i Bern skrinnar in i en fullsatt arena.

 I 2022-2023 års trupp ingår Oscar Lindberg, 31 år och med Skellefteå AIK som moderklubb. Ännu ett bekant namn är Eric Gelinas. 31 år, tidigare Rögle och Djurgården.

 Hela åtta lag i Nationalliga A har ett publiksnitt över 10 000 åskådare per match. Det unika publikintresset i ryggen ger ligan starka ekonomiska muskler, och strömmen av svenska och finska spelare till alplandet kommer garanterat att fortsätta.

Hög lön,korta resor

Hög lön, starka publiksiffror samt korta resor till bortamatcher gör schweizisk ishockey till en mycket attraktiv miljö.

SHL:s skyttekung, Finlands Antti Suomela, som under säsongen antecknades för 66 poäng (37+29) i IK Oskarshamn har redan skrivit kontakt med Lausanne HC som den gångna säsongen hade ett publiksnitt på 7099.

Hans månadslön är inte känd, men en rimlig gissning är kring 400 000 i månaden, och cirka 200 000 kronor men än vad Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg kunde locka med.

På en europeisk tio i topp lista hamnar Frölunda på nionde plats och främsta SHL-lag. Totalpubliken i Scandinavium var 257 599 åskådare och per match 9908. Bland de 20 bästa återfinns Färjestad med i snitt 7 296 åskådare per match.

Publikligan

I övrigt dominerar schweiziska, tyska och tjeckiska lag listan över mest publikdragande lag. Tre KHL-lag (ryska ligan) har tagit sig in, Avangard Omsk på tredje plats, 11 527 åskådare i snitt per match,. St. Petersburg på sjätte plats och Dynamo Minsk (Belarus)  på 12:e plats.

Vår egen högsta liga, SHL redovisar också nytt publikrekord med totalt 2 170 826 betalande åskådare, ett snitt per match på 5 964 åskådare.  IK Oskarshamn, med minsta arenan, redovisar i snitt 3 081 åskådare per match.

 Vad som överraskar är att säsongens finallag, Växjö och Skellefteå, har svårt att fylla sina egna arenor. Växjö med plats för 5 700 åskådare i Vida Arena hade ett publiksnitt på 4 760 och Skellefteås siffror 4 936 i snitt ska jämföras med kapaciteten i Skellefteå Kraft Arena, 5 801 åskådare.

Notera att Djurgården i Hockeyallsvenskan hade 6 204 åskådare i snitt per match. Det ger laget en 28:e plats i Europa rankingen. Modo, finalmotståndare i det allsvenska kvalet, redovisar 4 109 betalande per match och hamnar på 72:a plats.

 Trots inflationsspöket, stigande energi och bränslekostnader är hockey-Europas publiksiffror sensationella. De farhågor som restes efter pandemiåren, nya vanor och så vidare, har helt kommit på skam. 

Tyskland, som är IIHF:s, det internationella förbundets, viktigaste marknadsplats har som tidigare år Kölner Haie i publiktopp, på andra plats efter Bern med 13 901 åskådare per match. Även Eisbären Berlin och Adler Mannheim har framträdande placeringar.

27 svenskar spelar här

Finland, som dominerat i internationell miljö de senaste åren, har Ilves Tampere som främsta lag, men först på 14:e plats med 8 216 i snitt, och 64,69 procent i beläggningsgrad i Nokia Arena. Det är huvudarena för maj månads VM, 12-28:e , med plats för 13 455 åskådare. 

Den här säsongen har 27 svenska spelare haft sin lön från schweiziska klubbar. 28 finska spelare och 48 med amerikanska pass och 35 från Kanada.  Poängkung i ligan var tjecken Roman Cervenka, Rapperswil Jona, 59 poäng följd av Linus Omark, Geneve/Servette, 56 poäng (16+40) 

Klondyke är en flod i Yukon territoriet i nordvästra Kanada där stora guldfyndigheter upptäcktes i slutet av 1800-talet, och var startskott för en hejdlös guldrusch. 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.