De förvaltar stjärnornas miljoner

”Tänk fritt” sa chefen till den förre fotbollstalangen. Jan-Eric Nilsson funderade och skapade SEB Sportsmen Concept. I dag en växande del av SEB Private Banking, och som förvaltar åtskilliga miljoner åt ett 100-tal stjärnor från ett 20-tal idrotter.

Fast Jan-Eric Nilsson avslöjar inte med en bokstav vilka som är hans klienter.

- Jag kommenterar inte några namn eller enskilda belopp, säger han vänligt men bestämt.

100 stjärnor från 20 idrotter

- Integritet och förtroende är viktiga ledord för oss, säger Jan-Eric Nilsson och är övertygad om det är viktiga skäl till att många väljer att samarbeta med SEB.

- Ett kvitto på det är till exempel att många har rekommenderat oss till sina idrottskollegor.

Kunderna är i första hand nordbor som är proffs inom fotboll, ishockey, handboll, tennis, golf och friidrott runt om i världen, men även andra sporter och nationaliteter finns bland de cirka 100 stjärnorna.

Förutom förmögenhetsförvaltning omfattar utbudet även vardagsekonomi, juridik, skatter, försäkringar och företagstjänster, det vill säga ett finansiellt helhetskoncept.

Talang i IFK Göteborg

Själv blev han aldrig fotbollsproffs, däremot bankproffs. 

Tidigt såg Jan-Eric Nilsson fram emot en karriär inom fotbollen. Redan som 17-åring ingick han i IFK Göteborgs A-lagstrupp, och 1982 fanns han med i omklädningsrummet när Blåvitt vann Uefa-cupen.

Konkurrensen i IFK var den hårdast tänkbara, och en ung skyttekung började allt mer att fundera på karriären vid sidan av fotbollen. Han blev banktjänsteman och sedermera kontorschef för  SEB Dalsland.

Insåg Bosmandomens konsekvenser

Jan-Eric Nilsson berättar:

- En dag hade jag ett samtal om framtiden med min regionchef, Sven Björkman, som undrade ”Om du skulle vilja göra något annat, vad skulle det då vara? Tänk fritt och kom tillbaka med ett förslag”.

Med erfarenheterna från fotbollen och Bosmandomens konsekvenser 1995 såg Jan-Eric Nilsson nya möjligheter.

- Marknaden öppnade sig och spelarna fick en större frihet. De tidigare begränsningarna av antalet utländska spelare i olika ligor upphörde och ersättningarna för TV-rättigheter ökade, vilket resulterade i att större belopp kom i rörelse.

Uppmanades att göra en affärsplan

- Många tjejer och killar som flyttade utomlands behövde någon som kunde stötta dem både finansiellt och i andra ärenden.

Jan-Eric introducerade förslaget för sin chef och uppmanades att utforma en affärsplan.

- Jag synade förutsättningarna. Nyblivna proffs mötte ofta ett nytt land, språk, kultur och nya regelverk, samtidigt som jag också såg att vi inom banken hade kunskapen och erfarenheten att hjälpa dem.

Konkurrenter försvann

SEB Sportsmen Concept blev en tidig aktör på en ny marknad.

- Vi var bland de första, och andra följde efter. Vid finanskrisen runt millennieskiftet valde många konkurrenter däremot att avveckla.

- Hos SEB red vi istället ut stormen och hänger med än i dag, konstaterar han.

Jan-Eric Nilsson har fortfarande kvar kunder som anslöt för 15 år sedan. Han har blivit vän med ett flertal stjärnor och deras familjer efter alla besök i hemmen, och skulle förmodligen kunna berätta hur mycket som helst om kända idrottare och deras liv.

Har blivit vän med många

Från mitten av 90-talet innebar arbetet ett intensivt resande, och 1998 flyttade Jan-Eric till Luxemburg för att komma närmare kunderna. Sedan fem år tillbaka bor han i Genéve, och antalet flygresor har minskat något.

Jan-Eric Nilsson har byggt upp en stor kundbas.

- Från 1999 och fram till 2005 var det väldigt många tjejer och killar som flyttade utomlands, och många var extremt framgångsrika.

- Vi har fått en stark relation med många av dem.

Nytt svenskt team

- När de har avslutat sin karriär är det dags för nästa skede i vår rådgivning. Många blir egenföretagare och jobbar kvar inom idrotten på ett eller annat sätt.

SEB Private Banking finns förutom i Sverige även representerat i Baltikum, Danmark, Finland, Luxemburg, Norge, Schweiz, Singapore och Storbritannien. I takt med framgångarna har SEB Sportsmen Concept fått ett svenskt team baserat i Stockholm.

Camilla Johansson, tidigare elitspelare i handboll, och förre landslagsmannen i fotboll, Jan Eriksson, är här ansvariga. Janne med egen erfarenhet av att spela fotboll utomlands.

Ett avtal med Sico

- Det är viktigt, förstås. Till exempel har jag själv ställts inför alla de frågor som uppstår vid sidan av idrotten.

2006 kom han till SEB och jobbar sedan drygt ett år på heltid med sportsegmentet.

Nu bearbetas den svenska marknaden för att utöka kundstocken. I fjol skrevs ett samarbetsavtal med Sico, Sveriges Ishockeyspelares Centralorganisation, vilket innebär att alla elitspelare erbjuds tjänsterna hos SEB Private Banking.

Janne Eriksson hade själv en lång skadeperiod efter fotbolls-VM 1994. Han tillhörde då Kaiserslautern, men blev utlånad till först till AIK och därefter Servette.

Bosmandomen gjorde honom kontraktsfri och via spel i Helsingborg, Sunderland och Tampa i USA, avslutade han karriären 1999.

Ett strikt beteende

- Så nog har jag allt egen erfarenhet av betydelsen av rätt rådgivning, påpekar Janne.

- Många satsar på sin idrott redan från tonåren och hinner inte utbilda sig under de aktiva åren. Får man sedan möjligheten att bli proffs gäller det att vara förutseende och hantera pengar och andra frågor rätt, berättar Jan-Eric Nilsson.

Inom SEB Sportsmen Concept råder ett strikt beteende.

- Jag förstår att många kittlas av att få veta vilka vi jobbar med, men integriteten tummar vi inte på, konstaterar åter Jan-Eric Nilsson.

Zlatan uppskattar sin bankman

- Vi får ett ansvar och ska visa att vi kan förvalta det förtroendet till hundra procent.

Zlatan Ibrahimovic sägs ha uppgett i en intervju att de viktigaste personerna för honom är hans familj, hans bankman och hans agent.

Jan-Eric Nilssons ansikte visar ingenting:

- Jaha. Det uttalandet får stå för honom.

Oavsett om det är sant skulle det vara ett hedersbetyg om han är denne bankman med ansvar att förvalta ett kapital som består av en dryg halv miljard.

Thomas Ejderhov

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.