Hans 30 miljoner stoppar inte splittringen

Rickard Pålsson försöker rädda banracing-Sverige genom att att pumpa in 10 miljoner kronor årligen till och med 2013. Men det hjälper inte, utbrytarna inom TTA vill lämna STCC och splittringen är total.

Rickard Pålsson, ägare till STCC, ville få slut på konflikten med TTA, ett bolag som bildades av fyra team som bröt sig ur när STCC ville införa ett nytt tekniskt reglemente.

Satsar - med eller utan TTA

- Det finns bara ett STCC och nu kommer vi fortsätta att satsa stenhårt på framtiden – med eller utan TTA-teamen. Jag kommer att finansiellt garantera en fortsättning under minst fem år framöver, låter Pålsson meddela.

Sedan bråket uppstod har parterna först hävdat sin respektive övertygelse, varpå de har börjat diskutera framtiden och det gick så långt att Pålsson övervägde att sälja STCC AB till TTA. Men nu säger han:

- I slutänden kände jag att det bästa för STCC:s framtid var att kvarstå som ägare till företaget och fortsätta den satsning som inleddes när jag tog över för fem år sedan.

STCC blir allt starkare

Han pekar på hur STCC har etablerats och möts av stor uppmärksamhet.

- Vi har också tagit mästerskapet till publiken via City Race i Göteborg och nästa år kör vi på Solvalla.

- Dessutom har vi bra tv-avtal, ett starkare startfält än någonsin och STCC växer i media så det knakar. Framtiden är ljus och jag vill arbeta vidare på att förverkliga den vision som jag hade när jag tog över 2006.

Ska köra två serier

Pålsson deklarerar att varumärket är starkt och att organsiationen idag är etablerad. STCC ska genomföras 2012 enligt planerna – och det samma gäller TTA där planeringen av en egen serie pågår för fullt.

- Planerna rullar på och jag vet att vi kommer att köra säsongen som kommer, säger Janne "Flash" Nilsson, en av de ledande bakom den nya organisationen.

Fråga är vad publiken anser…

- De hoppas väl att vi ska vara med, men det kommer vi inte att vara. Vi har gjort en professionell bedömning och nu ser vi fram emot att starta en bra show, säger Nilsson till TT.

De fyra teamen som har skapat ett bolag och beställt bilar för flera miljoner planerar för nio tävlingar 2012.

Därför splittras de

Det är införandet av ett nytt reglement, New Generation Touring Car, som splittrar stallen och förarna.

Ett nytt regelverk, typ det som gäller i brittiska BTCC, innebär att stallen själva kan utveckla motorerna. TTA kräver att motorna ska köra med likadana motorer.

Nu varslar STCC om att en stegvis övergång och det får Jan "Flash" Nilsson att reagera:

- Jag tror inte att det där reglementet någonsin kommer införas. Först var det 2012, sedan blev det 2013 och nu är det 2014. De skjuter på det hela tiden eftersom det inte är något bra reglemente.

Trots oenigheten vill Rickard Pålsson prata vidare med TTA:

- Det finns goda krafter inom TTA och vi är öppna för en dialog med alla deltagare i STCC när det gäller att utveckla mästerskapet, avslutar Pålsson.

Fakta

TTA består än så länge av fyra team i STCC:

+ Polestar, Volvos fabriksteam.
+ West Coast racing, stallet som vunnit flest lopp i STCC.
+ Flash Engineering, med Jan "Flash" Nilsson, stark enskild maktfaktor.
+ Brovallen Design, som driver Seats team.

Uppgifter gör gällande att ytterligare stall diskuterar en medverkan I TTA.

Peter (inte verifierad)

mån, 2011-08-08 17:19

1. Det är TTA som räddar svensk banracing

Pålsson köpte STCC-bolaget 2006, detta var då ett färdigt koncept med sponsorer till 2011, tv-sändingar, m.m I dag så är det Pålssons företag som är de enda sponsorerna. Vad gäller den sportsliga rättvise biten så fungerar den inte som idrott sport skall göra. Man erbjuder dispanser, vikttillägg, turbo för biogas bilar, luftkoner. Har man bara pengar så kan man köpa sig en bra placering. Trots detta så vägrar STCC-bolaget och Pålsson att samarbeta med de andra teamen om att ändra detta. TTA har t.o.m frågat Pålsson om de fick köpa STCC-bolaget, men svaret var nej. Pålsson såg alltså till att TTA (www.ttagroup.se) måste m.a.o göra något annat för att rädda svensk banracing. Stcc-bolaget skapades 1996 av Jan "Flash" Nilsson, han är också en av personerna bakom TTA. Bara ett team omsätter 50-60 miljoner per år för att köra svesnk banracing på elitnivå, detta är avsevärt mycket mera än vad arrangören Stcc investerar. M.a.o så är det TTA som håller på och räddar svensk banracing. Volvo cars stöder TTA satsning för 2012. Tänkbara hur många personer som jobbar åt Volvo i Sverige. Både direkt och indirekt via verkstäder, underleverantörer, andra typer av företag.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.