Allt fler tvivlare runt jätteavtalet

Tvivlarna var många till uppgifterna om att Östersunds FK tecknat ett avtal värt 530 miljoner kronor med Libyen. Nu står ord mot ord.
Hit, till det krigshärjade Tripoli, reser en delegation från Östersunds FK för att säkra halvmiljardsavtalet om talangutveckling med Libyen. Foto: TT Nyheter


- Vi är trygga med de kontakter som varit hittills. Libyerna har själva varit här en gång i fjol höst. Jag har rest och pratat med höga företrädare själv i två omgångar. Veckans resa blir det tredje. Vi åker inte en hel delegation från Östersund till Nordafrika utan tro om att det här blir verklighet, fortsätter ÖFK:s ordförande Dan Kindberg till Östersunds-Posten.

Minister avvisar

Men samtidigt publicerar Aftonbladet uppgifter som påvisar motsatsen

Halvmiljardsprojektet, för att utbilda libyska fotbollsspelare, ska i stället vara åtskilligt mycket mindre. Om det överhuvud taget blir något avtal.

"Det som hävdats om att träna ett antal unga spelare i Sverige för 530 miljoner kronor är felaktigt och långt i från sanningen", står det i ett uttalande från Libyens idrottsminister Jomaa Shustlan som Aftonbladet hänvisar till.

Reser nu till Libyen

"En första utvärdering pekar åt 19 miljoner kronor för träning, kläder, försäkring och alla andra behov".

Tidningen Libya Herald skriver dessutom att Sverige bara är ett av många alternativ för Libyen.

Men Dan Kindberg är lugn. Tillsammans med sju andra ledare från Östersunds FK åker han på torsdag till just Tripoli.

- Jag har ingen anledning tro att vi inte syr ihop det här. Men givetvis är affärer som alltid något mellan två parter och innan kontrakten är slutligt påskrivna är ingenting givet, säger han.

Finns konkurrens

Kindberg vet också att det finns en viss konkurrens.

- Vi är medvetna om att många kastar sina blickar mot den här marknaden. Men vi står inte och faller med Libyen heller, utan har liknande projekt på rullning även i Nigeria och i Sydafrika.

Engelskspråkiga Libya Herald skriver att klubben Tripoli Al-Ahly är överens med Barcelona om att libyska ungdomar en månad per år ska få träna i storklubben. I Östersunds fall gäller uppgörelsen med den libyska staten.

AIK Bandyförening och SvartGul Bandy utreder just nu av Skatteverket. Det handlar om från vilket konto spelarnas och ledarnas löner har kommit. ”Jag har hela tiden tyckt att det är fel eftersom det inte är SvartGul Bandy som betalat ut lönerna utan att det är föreningen som har gjort det”, säger Ingemar Andreasson, handläggare på Skatteverket, till SVT Sport.

Åbytravet byter vd.Johan F Lundberg får lämna sin roll och ersättare blir förre vd:n Kenneth Thollström. 

– Efter flera år av tunga investeringar måste vi ta ett steg framåt och lägga ökat fokus på lönsamhet och förbättrade intäkter, säger ordföranden Fredrik Tenfält. 

SKF fortsätter som huvudpartner till Gothia Cup. Det nya avtalet sträcker sig till 2022 och parterna tittar nu på hur de kan utveckla det nära samarbetet som byggts upp under många år. Högt upp på önskelistan: en utbyggnad av SKF Arena på Heden till nästa sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”  The same procedure as last…”. Det passar sannerligen in på rättighetsföretaget ISP Sportunder de här dagarna. Lagom som de nya avtalen för SHE, damhandbollen, hade avslöjats kom nästa presentation. ISP har snickrat ihop en överenskommelse mellan Kopparbergs/Göteborg FC och Prioritet Finans.

Svenska sporträttighetsagenturen Spring Media har inlett ett samarbete med Red Bee för att lansera Wnited /juːˈnaɪtɪd/– världens första globala streamingtjänst tillägnad damfotboll. Presentationen skedde på måndagen under Sportel Monaco. 

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.