Nu kommer register över huliganer

Regeringen agerar och vill hjälpa idrotten att utestänga bråkmakarna. Nu ska tillträdesförbudet och ett register över personer införas.
Regeringen går nu på idrottens linje och anslår tuffare tag mot bråkmakarna vid arenaevenemang. Foto: TT

 

I december kommer en redovisning av en utredning om maskeringsförbud. Men redan nu agerar regeringen och önskar Lagrådets yttrande över ett lagförslag som gör det möjligt för polisen att skapa ett register över personer med tillträdesförbud. 

Underlättar för idrotten

Avsikten är att idrotten ska få tillgång till och behandla uppgifter i registret för att hindra att personer med tillträdesförbud kommer in på arenorna.

- Lagförslaget syftar till att underlätta idrottsorganisationernas arbete mot våld och ordningsstörningar vid matcherna, säger Beatrice Ask.

Tillträdesförbud är viktigt i arbetet mot våld vid idrottsarrangemang, men för att det ska bli effektivt krävs att de personer som har förbud inte släpps in på arenorna utan kan stoppas av arrangörerna vid inpasseringskontrollen. 

Polisen får fotografera

Men idrotten klarar inte på egen hand att svara upp mot regelverket. Framför allt hur ska föreningarna känna till vilka som har tillträdesförbud och i sin hur ska dessa personer identifieras?

Därför föreslår regeringen att polisen ska ansvara för ett register över aktuella personer. Idrottsorganisationer ska ha att rätt att ta del av och behandla uppgifterna om det behövs för att förebygga, förhindra eller upptäcka överträdelser av tillträdesförbud. 

Lagen kompletteras med en rätt för polisen att fotografera den som har eller skäligen kan antas få ett tillträdesförbud i syfte att fotografiet ska tillföras tillträdesförbudsregistret.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2015. Bestämmelsen om direktåtkomst till registret föreslås dock träda i kraft den 1 januari 2016

Mest omtalad i AIK i dag är varken en fotbollsspelare eller någon annan spelare. Nej, det är oljemiljardären Torbjörn Törnqvist, 62, som enligt envisa rykten har för avsikt att pumpa in pengar i både klubbens hockey och bandy. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Alla tävlingar och matcher ska ställas in eller skjutas upp. Det  blir följden av Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer med anledning av förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer. Men att träna går bra - och är en rekommendation.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.