Riskkapitalbolag orsakar böter

Riskkapitalbolaget Club Consulting Scandinavia gjorde affärer med både Gefle och Åtvidaberg. Nu straffas klubbarna av förbundet och får böta 450 000 kronor.
Förre Djurgårdspelaren Bo Andersson var en av tre grundare till Riskkapitalbolaget Club Consulting Scandinavia. Foto: TT

 

Enligt Svenska Fotbollsförbundets disciplinnämnden har klubbarna tecknat samarbetsavtal med bolaget. Därmed har det funnits inflytande från tredje part i tecknadet av avtal med vissa spelare. Det är förbjudet eftersom föreningarna ska ha självbestämmanderätt.

Grundare från Djurgården

Bolaget Club Consulting grundades 2011 och just i Gefle fanns vinstandelsbevis i totalt åtta spelare med syfte är att ge vinst till både klubben och bolaget.

Club Consulting Scandinavia AB och registrerades 2011 och som verksamhetsidé hette det att: ”Bolaget ska bedriva konsultverksamhet gällande sport och ekonomi riktad mot idrottsklubbar och därmed förenlig verksamhet.”

Grundare var tre stockholmare, Djurgårdarna Bosse Andersson, Bosse Lundquist och Henrik Berggren. De två sistnämnda har inte några ägarintressen i bolaget i dag.

Jurist anmälde

I en intervju förklarade Bosse Andersson:

- Vi kommer att jobba mot olika klubbar och ta olika uppdrag och vara en resurs för klubbarna. Det kan handla om scouting av spelare, rådgivning vid försäljningar och även hjälp att skaffa kapital för affärer. Fast vi är ödmjuka och det får ta sin tid att bygga upp det här. Vi har ett antal uppdrag klara.

Sedan Fotbollskanalen i somras avslöjade detaljer ur upplägget beslutade Anders Hübinette, förbundsjurist på Svenska Fotbollförbundet, att anmäla Gefle IF och Åtvidabergs FF för att ha brutit mot förbudet mot tredjepartsinflytande.

Besvikelse

På onsdagen kom domen där det konstateras att klubbarna avstått bestämmanderätt i flera avtal gällande spelare. 

- Det är ett exempellöst hårt straff. Vi har agerat och levt i tron att det inte finns något tredjepartsinflytande. Vi har inte tagit någon risk, till skillnad mot Club Consulting som har tolkat det på samma sätt, säger Gefle IF:s ordförande Leif Lindstrand till Arbetarbladet.

- Det borde ligga i förbundets intresse att utveckla fotbollen i stället, säger han.

Är 250 000 kronor ett hårt slag?

– Det är en summa som vi kan betala, men det är ändå så pass mycket att vi inte vill skicka in dom pengarna till förbundet för att vi inte har gjort något fel.

Enas om överklagande

Leif Lindstrand är kritisk till förbundets agerande:

- Det är vår intresseorganisation och det tråkiga med det här är att dom inte har gått ut och informerat föreningarna, om dom nu har hittat någon Uefa-regel och tolkat den på ett visst sätt. Då hade vi fått en möjlighet att rätta till det hela. Samtidigt har riskkapitalbolag funnits i många år utan att bli granskade, nu har två av de minsta valts ut. Det borde ligga i förbundets intresse att utveckla fotbollen i stället.

Så skriver disciplinnämnden i sitt beslut

"Förening får inte träffa överenskommelse som möjliggör att tredje part kan påverka föreningens självständighet gentemot spelaren i fråga om beslutanderätt om spelarens arbetsvillkor och/eller övergång till ny förening".

På onsdagskvällen var representanter från Åtvidaberg och Gefle i samtal och mycket talar för att klubbarna kommer att överklaga domen.

Östersunds FK har lyckats samla in 20 miljoner kronor.

- Målet är uppnått, lyder glädjemeddelandet på klubbens hemsida

Det var tidigt i höstas som ÖFK satte upp målet att få in 20 miljoner kronor i externt kapitaltillskott för att klara ekonomin.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Dagen kryper sakta närmare. Ni vet, första söndagen i mars är det alltid dags. 15 000 skidåkare  preparerade i Berga By, minst det tiodubbla antalet människor lika redo vid TV:n. Vasaloppets strapatser delas av åtskilliga, nio mil kräver en hel del. I år kanske mer än på många år. Det är minimalt med snö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.