Riskkapitalbolag orsakar böter

Riskkapitalbolaget Club Consulting Scandinavia gjorde affärer med både Gefle och Åtvidaberg. Nu straffas klubbarna av förbundet och får böta 450 000 kronor.
Förre Djurgårdspelaren Bo Andersson var en av tre grundare till Riskkapitalbolaget Club Consulting Scandinavia. Foto: TT

 

Enligt Svenska Fotbollsförbundets disciplinnämnden har klubbarna tecknat samarbetsavtal med bolaget. Därmed har det funnits inflytande från tredje part i tecknadet av avtal med vissa spelare. Det är förbjudet eftersom föreningarna ska ha självbestämmanderätt.

Grundare från Djurgården

Bolaget Club Consulting grundades 2011 och just i Gefle fanns vinstandelsbevis i totalt åtta spelare med syfte är att ge vinst till både klubben och bolaget.

Club Consulting Scandinavia AB och registrerades 2011 och som verksamhetsidé hette det att: ”Bolaget ska bedriva konsultverksamhet gällande sport och ekonomi riktad mot idrottsklubbar och därmed förenlig verksamhet.”

Grundare var tre stockholmare, Djurgårdarna Bosse Andersson, Bosse Lundquist och Henrik Berggren. De två sistnämnda har inte några ägarintressen i bolaget i dag.

Jurist anmälde

I en intervju förklarade Bosse Andersson:

- Vi kommer att jobba mot olika klubbar och ta olika uppdrag och vara en resurs för klubbarna. Det kan handla om scouting av spelare, rådgivning vid försäljningar och även hjälp att skaffa kapital för affärer. Fast vi är ödmjuka och det får ta sin tid att bygga upp det här. Vi har ett antal uppdrag klara.

Sedan Fotbollskanalen i somras avslöjade detaljer ur upplägget beslutade Anders Hübinette, förbundsjurist på Svenska Fotbollförbundet, att anmäla Gefle IF och Åtvidabergs FF för att ha brutit mot förbudet mot tredjepartsinflytande.

Besvikelse

På onsdagen kom domen där det konstateras att klubbarna avstått bestämmanderätt i flera avtal gällande spelare. 

- Det är ett exempellöst hårt straff. Vi har agerat och levt i tron att det inte finns något tredjepartsinflytande. Vi har inte tagit någon risk, till skillnad mot Club Consulting som har tolkat det på samma sätt, säger Gefle IF:s ordförande Leif Lindstrand till Arbetarbladet.

- Det borde ligga i förbundets intresse att utveckla fotbollen i stället, säger han.

Är 250 000 kronor ett hårt slag?

– Det är en summa som vi kan betala, men det är ändå så pass mycket att vi inte vill skicka in dom pengarna till förbundet för att vi inte har gjort något fel.

Enas om överklagande

Leif Lindstrand är kritisk till förbundets agerande:

- Det är vår intresseorganisation och det tråkiga med det här är att dom inte har gått ut och informerat föreningarna, om dom nu har hittat någon Uefa-regel och tolkat den på ett visst sätt. Då hade vi fått en möjlighet att rätta till det hela. Samtidigt har riskkapitalbolag funnits i många år utan att bli granskade, nu har två av de minsta valts ut. Det borde ligga i förbundets intresse att utveckla fotbollen i stället.

Så skriver disciplinnämnden i sitt beslut

"Förening får inte träffa överenskommelse som möjliggör att tredje part kan påverka föreningens självständighet gentemot spelaren i fråga om beslutanderätt om spelarens arbetsvillkor och/eller övergång till ny förening".

På onsdagskvällen var representanter från Åtvidaberg och Gefle i samtal och mycket talar för att klubbarna kommer att överklaga domen.

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Under tre dagar ska idrottsrörelsen träffa regeringen och idrottsminister Amanda Lind för att lägga fram sina förslag och synpunkter. Först ut var ishockeyn och ordförande Anders Larsson på tisdagen.

När nu idrotten får gehör och alla representanter hoppas på ett genombrott så deltar dock inte Folkhälsomyndigheten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.