Kommunen gör sensationella arenaköp

Södertälje kommun är överens med ishockeyklubben SSK om att köpa Axa sports center, och med Assyriska FF och Syrianska FC om att förvärva Södertälje fotbollsarena. En affär om totalt 135 miljoner.
I Södertälje Fotbollsarenan äger ett arenabolag 50 procent, Södertälje FC 25 procent och kommunen 25 procent.

 

Södertälje kommuns beslut väcker reaktion bland många andra kommuner i Sverige.

Det är en fråga om att stödja idrotten, anslår politikerna. Och det sker genom att hockeyhallen och fotbollsplanen, båda påkostade anläggningar och synnerligen lämpliga för elitidrott, köps av kommun.

Slipper ekonomiska problem

Klubbarna blir befriade från praktiskt jobb, men framför allt stora ekonomiska bekymmer.

- Förslaget innebär en lösning som är den bästa både för kommunens ekonomi och för utvecklingen av Södertälje som idrottsstad, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande.

Hon höll presskonferens på torsdagen för nu gick det inte längre att hålla planerna hemliga då en person hade twittrat om planerna efter ett föreningsmöte tidigare i veckan. 

Arenabolag i affären

Arenabolag är stora ägare i båda anläggningarna. I fotbollsarenan äger ett bolag 50 procent, Södertälje FC 25 procent och kommunen 25 procent i dag. 

Vid starten ville kommunen satsa 40 miljoner kronor i en arena som kom att kosta 95 miljoner. Men slutligen blev det ett amorteringsfritt lån på 40 miljoner kronor. Kommunen lovade även 99 miljoner i driftbidrag under 24 år vilket skulle gälla fram till och med 2028. Driftsbidraget var 5 miljoner kronor under de första fem åren.

Södertälje SK har haft stora bekymmer med ekonomin runt Axa Sports center. För två år tvingades kommunen via Telgekoncernen gå in som aktieägare och tog då över lån som inte skrevs av. I april i fjol gick kommunen med på ett lån om 3,5 miljoner för att renovering av duschrum.

Vill ha en långsiktig lösning

I takt med tiden har förslagen om ett övertagande vuxit allt mera. Alla sökte en långsiktig lösning.

Jan Bergman är ny ordförande i ishockeyklubben, och har fått ägna mesta delen av sin tid till ekonomiska frågor. Framför allt tyngdes SSK av en hög hyra.

- Arenan har under lång tid varit en arbetsmässig och ekonomisk belastning för föreningen, vilket bl.a. lett till att vi inte till fullo har kunnat fokusera på vår kärnverksamhet. Vi är mycket glada över att dessa diskussioner nu leder till att arenan får en långsiktigt stark ägare, betonas på SSK:s hemsida.

Klubben får också behålla rätten till namntiteln på arenan. Sponsoravtalet för namnet Axa sports center upphör i vår. 

1,5 miljon för arenanamnet

Enligt SSK:s ordförande Jan Bergman genererar arenanamnet cirka 1,5 miljoner kronor per år och de intäkterna får alltså klubben behålla.

På presskonferensen uppgavs att kommunen får en oförändrad kostnad även för övertagandet av fotbollsarenan. Däremot ökar kostnaderna för hockeyarenan med 5,2 miljoner kronor.

- Men nu blir det stabil plan för arenorna och klubbarna kan ägna sig åt sitt, framhöll Boel Godner.

Fakta

Södertälje Fotbollsarena byggdes 2005 til en kostnad av 95 miljoner kronor. Utlösande var Syrianskas avancemang till Fotbollsallsvenskan.

Scaniarinken invigdes 1970 och drevs av kommunen fram till 2005 när SSK tog över 2005 i förhoppningen att skapa en evenemangsarena. Vid totalrenoveringen byggdes Scaniarinken en del av AXA Sports Center. Under tak finns hockeyarenan, den mindre så kallade Telgerinken och ett affärscentrum med barer, restauranger, souvenirshop, VIP-lounger och ett gym. 

 

Skuldtyngda Östersunds FK:s desperata handling att skriva upp värdet på spelartruppen till 64,9 miljoner kronor för att rädda elitlicensen får bakläxa av Svenska fotbollförbundets ekonomichef Kjell Sahlström.  ÖFK gick med drygt 50 miljoner i förlust 2019 och det egna kapitalet visade på minus 19,7 miljoner vid årets slut.

- Nej, man kan inte göra på det här sättet och det vet alla klubbar, säger Sahlström, som också är sekreterare i licensnämnden, till SVT Sport. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Nu finns svart på vitt. 22 personer i Fifas exekutivkommitté fick mutor för att rösta så att Ryssland och/eller Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 och 2022 menar amerikanska åklagare enligt The New York Times.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

Nent Group med Viasat förlorar rättigheterna till Champions League efter 29 år. En ny aktör tar över efter säsongen 2021?  Dagens Media skriver att Telia, som äger TV4, har köpt rättigheterna för 1 miljard kronor per år. Telia uppges ha köpt rättigheten till 2024.

Det uppges vara samma summa som Nent Group betalade för rättigheten i Sverige, Danmark och Norge för att få sända Champions League. 

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.