Skolkamrater skapade succésajten

De startade med varsin dator hemma hos sina föräldrar i Örebro. Nu har de 19 anställda, omsätter 15 miljoner och samlar 30 000 lag i 3 000 klubbar – och satsar internationellt. Möt killarna bakom laget.se.
Mikael Blix och Johan Berglund tog sin idé från skolan till ett företag som i dag omsätter 15 miljoner kronor.

 

Mikael Blix och Johan Berglund gick i samma högstadium, Lillånskolan, i Örebro men det var först på systemvetarlinjen i gymnasiet, Tullängsskolan, som de då 18-åriga entreprenörerna lärde känna varandra. De märkte snabbt att de delade samma passion för att lösa vardagliga problem som har en tendens att skapa irritation i tillvaron.

Året var 2004.

Enklare för idrotten

- Vi visste att mycket av lagens administration sköttes med papper och penna från köksbordet. Det borde givetvis finnas ett effektivare sätt, så vi började fundera på ett system för att göra det enklare för idrotten att administrera allt som har med laget att göra, såsom kallelser till träningar och matcher. Så föddes laget.se – en sajt där lagledare kan gå in och enkelt skapa sina egna hemsidor kostnadsfritt, berättar Mikael Blix när Idrottens Affärer träffar honom på Stockholmskontoret på Södermalm, där han sitter tillsammans med tre av medarbetarna – övriga 15 sitter på huvudkontoret i Örebro.

Företaget startade hemma hos Mikaels och Johans föräldrar i Örebro. Varannan vecka huserade de idrottsälskande systemvetarna hos Mikaels föräldrar Kristina och Gösta, varannan vecka hos Johans föräldrar Maria och Pär.

Efter ett år hade föräldrarna fått nog av att komma hem till ett tömt kylskåp och laget.se skaffade sitt första riktiga kontor: ett enkelt rum på tio kvadratmeter på Drottninggatan 40 i centrala Örebro – ovanpå krogen Pizzaplaneten.

- Det låg en tung lukt av pizza på kontoret hela dagarna, säger Mikael Blix och minns tillbaka med ett leende.

Anställde säljare

Eftersom entreprenörsduons idé var att tjänsten skulle vara gratis, behövde de sälja annonser på sajten för att få ekonomin att gå ihop. Varken Mikael eller Johan var intresserade av detta. Därför tog de beslutet att anställa en säljare, som därmed blev företagets förste medarbetare.

- Det är kanske det bästa beslutet vi har tagit. Det var då allt började ta fart – från några enstaka annonser och små intäkter nådde vi upp i 400 000 kronor i omsättning på ett år, berättar Mikael Blix som väntade tre år med att ta ut sin första lön, precis som kompanjonen Johan Berglund. 

Nu började det hända saker. Systemet förbättrades, nya medarbetare anställdes, annonsintäkterna ökade, fler och fler användare anslöt sig och omsättningen fördubblas vartannat år till de 15 miljoner kronor som är prognosen för 2014. En annan prognos är en fortsatt tillväxt på ungefär 30 procent per år.

Laget.se är i dag störst i Sverige med sina 800 000 unika användare i 30 000 lag, fördelade på 3 000 klubbar.

Tjänsten fortfarande gratis

Tjänsten är fortfarande gratis för klubbarna och laget, vilket kan vara en av anledningarna till att Brommapojkarna – Europas största fotbollsförening med drygt 250 lag, 600 ideella ledare och 4 000 aktiva spelare – anslöt sig i januari.

- Vi får ofta frågan varför vi inte tar ut en liten avgift av varje lag, men vi har bestämt oss: tjänsten ska vara gratis! Vi drivs av en passion att göra vardagen enklare för laget och klubben. Vi vet att även en liten avgift är en kännbar utgift för det enskilda laget. 

Feedback från användarna hjälper till att utveckla laget.se, som den från Mikael Eldborn, lagledare för ett ungdomslag i fotboll. Han skickade ett mejl med följande text: ”Laget.se är det bästa som hänt sedan kompressorpumpen!”

Feedback ger energi

- Ha-ha, det citatet var så bra att vi använt det i marknadsföringen. Den typen av feedback ger oss energi att fortsätta kämpa på även under lite tyngre perioder, som när det uppstår fel i systemet – vilket du alltid får räkna med när du arbetar med IT-system, förklarar Mikael Blix.

Nu sneglar laget.se på den internationella marknaden, där datormognaden hos användarna är blandad.

- Det finns en tvådelad marknad ute i världen: en där mognaden är stor, såsom i England och USA, och en där det i stort sett inte finns någon mognad att använda datorer alls. Det som ligger närmast till hands är att skapa en engelsk version av laget.se och sedan se i vilket land, eller vilka länder, den skulle göra störst nytta till att börja med. 

Vad är du då mest stolt över under de första tio åren?

- Förutom att kunna hjälpa den svenska idrotten på det sättet vi gör i dag, så skulle jag nog säga det team vi lyckats bygga upp på laget.se. Vi tittar inte så mycket på folks CV när vi anställer nya medarbetare, utan mer på personligheten. Ska du arbeta hos oss behöver du dels vara idrottsintresserad, dels drivas av en passion att göra det enklare för idrotten – att göra skillnad helt enkelt. Passar du in på det så erbjuder vi dig att få vara med på en spännande resa som egentligen bara har börjat.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.