Tvingades sälja flera spelare

Efter flera år i skymundan återkom Bosse Andersson i Djurgården inför förra säsongen. Han kom tillbaka till en klubb i utförsbacken. Desto gladare var han när det succéartade bokslutet stod klart.
2014 var ett tufft år för Djurgården. Sportchefen Bosse Andersson tvingades tacka av lagkaptenen Andreas Johansson som gjorde sin sista match i Djurgården. Klubben tvingades också sälja flera spelare. Foto: Anders Wiklund, TT

 

- Det var en en otroligt tuff situation förra sommaren. Det värsta jag varit med om. Nu är jag bara stolt över hur vi har kommit tillbaka, säger Djurgårdens sportchef.

Förlorade 100 miljoner

Djurgården har presenterat ett bokslut värt 4,5 miljoner kronor för 2014. Det första plusresultatet på fem år. Under den perioden har Djurgården förlorat 100 miljoner. En väsentlig skillnad mot guldåren i början av 2000-talet.

En radikalt annorlunda och ny verklighet för bland andra Bosse Andersson som gjorde comeback efter flera års frånvaro. Året innan hade slutat med iskalla siffror, ett minus på 12 miljoner. Ett resultat som hade skenat i väg uppemot 30 miljoner – om det inte varit för gåvopengar som dämpade.

- I somras stod vi under tufft tryck, besluten var tuffa men fullständigt nödvändiga. Vår tro var stark om att det skulle bli långsiktigt bra, fortsätter Bosse Andersson.

"Sälj, sälj!"

Förra sommaren blev situationen snarast så hotande att ledningen tvingades ge Bosse Andersson instruktioner om att sälja flera av klubbens främsta spelare. Ställd mot väggen och med fara för konkurs agerade han därefter. 

Utförsäljningen behövde gå snabbt. Flera transfers skedde på kort tid. Men det var affärer som skulle visa sig bli några av Djurgårdens största genom tiderna. Daniel Amartey gav uppskattningsvis 17-18 miljoner och Erton Fejzullahu 13-14 miljoner. 

Uppgörelser som innebar en ekonomisk succé för första gången på många år.

"Vi har blivit ett sammansvetsat team"

Bosse Andersson och vd Henrik Berggren bar ansvaret och känner i dag en stor lättnad över en på många vis äventyrlig operation som räddade Stockholmsklubben.

- Klart att det känns skönt. Men det här handlar långt i från bara om mig. Jag hade inte klarat det här utan Henrik Berggren och teamet med Pelle Olsson, Tommy Davidsson och Mats Jansson. Jag är tacksam för hur vi tillsammans har lyckats, säger Bosse Andersson till FotbollDirekt.se.

När han nu är tillbaka innebär det ett 13:e år som Djurgårdens sportchef/klubbdirektör.

 

- Nu finns enbart en stor framtidstro i föreningen. Vår sportsliga organisation och vår styrelse har verkligen vuxit i takt med allt vi har gått igenom, säger den forne guldmakaren, han har tre SM-guld, och kommer in på stödet han känner från ledningen:

- Henrik och jag är olika som personer, men vi kompletterar varandra bra eftersom vi har jobbat länge ihop. Vi delar ju kontor och det är bra att vi hela tiden har en dialog. Det blir genomtänkta beslut.

Det är bara åtta-tio månader sedan situationen var som värst, hur minns du förra sommaren?

- Det var tufft men valet var lätt. Vi hade kunnat ducka men då hade Djurgården varit illa ute i dag, det kan jag säga.

Sista pusselbiten

- Det var många tuffa beslut, men vi var tvingade att få en budget i balans till 2015, betonar Bosse Andersson.

Under sommaren satt han och övriga i ledningen i ett smärre järngrepp och det är ingenting han försöker tona ner nu så här dagarna efter det framgångsrika årsmötet.

- Hur svårt det än har varit så har vi trott på det vi har gjort. Visst, flera beslut har varit svåra och kännbara, men vi har hela tiden varit övertygade om att vi har haft sportsliga marginaler i behåll.

Avgörande blev Erton Fejzuallahus flytt till Kina.

- Det var sista pusselbiten för att rädda ekonomin. Lånet blev till en affär och precis det vi behövde. 

Två i huvudrollen

Under sommaren trädde också Prioritet Finans in som ny storsponsor. 

- Nils Wiberg och Erton Fejzuallahus var två viktiga personer 2014, skrattar Bosse Andersson.

Från ett minus om närmare 13 miljoner kronor till ett positivt resultat om närmare 5 miljoner.

- Ja, det är ju klart att man känner sig stolt.

"Ingen till salu"

2015 ser nu så pass kontrollerat ut att Djurgården har en kalkyl utan spelarförsäljningar.

- Vi har en ekonomi och budget i balans. Vi är relativt trygga. Det ser ljust ut. 

- Och ingen är till salu. Det kan jag säga, vi behöver inte sälja någon.

Bosse Andersson som sportchef har signerat tio nya spelare. Det är alltså en till stora delar ny trupp. 

- Nu ska vi arbeta hårt för att göra ett fantastiskt Djurgårdsår 2015. Jag vill uppleva mycket med det här laget och den organisation vi har.

Ola Gustafsson, FotbollDirekt

BK Häcken har en ekonomisk framgång  som enbart Malmö FF överträffar i Allsvenskan. Sponsorintäkterna i Häcken har ökat med 800 procent på tio år. Nu redovisas ett  rekordår, Ökningen från i fjol är 24 procent, och målet om 30 miljoner i partnerintäkter har passerats.

Men på lördagen tvingades klubbens anhängare inse att den viktigaste spelaren, brassen Paulinho, flyttar utomlands igen. Efter 97 mål och 33 assist i Häcken vill han fortsätta i israeliska Hapoel de närmaste 18 månaderna.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Man kan tro att Jämtländska Sportkompaniet har fått storhetsvansinne… Bolaget arrangerar sprinttävlingen på Östersunds skidstadion i samarbete med ett ett tyskt och norskt bolag,  och de står nu bakom en uppgraderad tour som stöttar de lokala arrangörerna i varje land och stad. Totalt handlar det en nysatsning på flera miljoner. Målet är att Supersprint på 100 meter snö ska bli en World Sprint Series inom fyra år för damer och herrar. Bland annat en tävling i Dubai, jo, på snö. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.