Beskedet - då hade han faktiskt varit kvar!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tänk om folkvalda personer, politiker eller i förenings-Sverige, kunde lära sig att tala sanning någon gång. Så enkelt det vore för dem att lösa problem och att också hålla den raka och tydliga linje man faktiskt behöver hålla, för att vara folkvald. 

Nu tvingades Karl-Erik Nilsson avsäga sig sitt folkvalda uppdrag som ordförande i RF förra veckan efter svamliga svar på journalisters frågor. idag kom beskedet från Uefa, som hade kunnat rädda honom kvar på svensk idrotts finaste post. Om han varit rakryggad från början.

Från Uefa i Bern kom det definitiva beskedet som i slutänden innebar att Karl-Erik Nilsson inte hade behövt lämna posten som ordförande i RF Foto: Anthony Anex/Keystone via AP

Uefas besked om att inte välkomna ryskt deltagande i Ungdoms-EM nästa år är förstås självklart. Ryssland har oprovocerat anfallit ett grannland, beter sig som att delar av världen är deras, struntar fullständigt i konsekvenserna av sina attacker.  

Att de då ska välkomnas tillbaka i sportens värld vore förstås barockt.

Tror de kommer undan

Men tänk om Uefa hade kunnat säga detta redan förra veckan. Då hade Karl-Erik Nilsson fortfarande haft kvar posten som ordförande i Riksidrottsförbundet. 

Eller?

För är det verkligen så enkelt? Att Karl-Erik Nilssons fall är en fråga om tajming? 

Eller är Nilssons fall en större fråga? Som helt enkelt bottnar i moral?

Jag blir fortfarande förbluffad över folkvalda; politiker eller valda representanter i förenings-Sverige, som tror att man kommer undan med en lögn. 

Att man inte blir granskad för att man är kompis med några viktiga människor, eller för att man ju är en snäll person som varit med så länge. 

Ingen människa kommer på sikt undan med svamliga svar, eller rena lögner. Förr eller senare brister bubblan och man tvingas stå där med skammen. Det trodde jag att alla valda personer lärt sig vid det här laget. Inte minst efter Blatterskandalen.

Men nej. Fortfarande vill man svamla runt när man inser att man kanske gjort något man inte borde. "Jag godkände bara en utredning" sa Nilsson. Och resten av världen tänker "tjena".

Och på några dagar gick Nilsson från att vara en schysst person som inte gjorde några större avtryck i sportvärlden men ändå var en trevlig föreningsmänniska som gjorde sitt bästa, till att bli svammelman.

Självklart borde Karl-Erik Nilsson redan från början avsagt sig ett av uppdragen, antingen det som RF-ordförande eller det som förste vice ordförande i Uefa. Man kan inte både vara RF:s föreningsordförande och enskild idrotts förtroendevalda. I valet till RF borde kravet förstås varit att Nilsson skulle lämna Uefa om han blev vald. Men icke.

Lättnadens suck

Att Uefa nu valde rätt väg leder till en lättnadens suck i fotbolls-Sverige där till och med Fotbollsförbundets nuvarande ordförande, Fredrik Reinfeldt gått ut och talat med brösttoner så att Nilsson verkligen skulle böja sig efter den svenska linjen. Dvs inte välkomna Ryssland.

Hade Karl-Erik Nilsson tydligt gjort det från början hade han inte behövt skämmas, och lämna sin ordförandepost. Sens moralen? Bättre en besk sanning än en svamlig halvsanning.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.