Larmrapport om ungdomsidrott

Idrott kostar allt mer för barn och ungdomar i Sverige. Men värst av allt, det är skillnad på förutsättningar – i pengar, var ungdomar bor och vilken socialgrupp de tillhör.
Den traditionella idrotten utsätts för ett hårt tryck och det drabbar ungdomar som på många håll slås ut av flera skäl. Foto: TT

 

Centrum för idrottsforskning slår larm med sin 114-sidiga rapport som gäller landets samtliga 290 kommuner.

Villkoren blir allt mera orättvisa och det är det värsta som kan hända. Eftersom möjligheterna att idrotta är ojämnt fördelade riskerar ökade kostnader att förstärka dessa skillnader.  

Presenteras i dag

Idrottsminister Gabril Wikström lär reagera när han får luntan på sitt bord i dag. 

Rapporterna om försämrade villkor kommer samtidigt med uppgifterna om att kraven ökar på idrottsföreningarna att bli mer professionella. Medlemmar betrakts som kunder, konstateras i undersökningen.

Resultatet blir att fler och fler idrottsföreningar antar företagsliknande former med anställd kanslipersonal, utbildade tränare och så vidare. Utvecklingen leder till högre kostnader, vilket i sin tur tvingar föreningar att ta ut högre medlemsavgifter och det är föräldrarna som tvingas betala. Om de har råd. 

Det här är en utveckling som främst gäller storstäderna. Riksidrottsförbundets statistik om medlems- och träningsavgifter förstärker den bilden. Den visar att personer boende på orter med högst 10 000 invånare i genomsnitt betalar 700 kronor per år. På orter större än 200 000 invånare är kostnaden istället 2 200 kronor. Siffrorna gäller utgifter för både barn och vuxna.

Kostnaderna ökar

I studien om idrottens kostnader har Centrum för idrottsforskning låtit forskare undersöka hur både föreningsföreträdare och idrottsföräldrar förhåller sig till utgifter i idrotten. Från båda håll kommer rapporter om att kostnaderna har ökat och föräldrar befarar en utslagning av de familjer som inte har råd. 

Förutom högre medlemsavgifter har det blivit dyrare att delta i cuper. Det handlar både om höjda cupavgifter och ökade kringkostnader i samband med matcher och resor. 

- Det klassiska konceptet att sova på luftmadrass i skolsal under cuperna verkar vara på väg ut till förmån för hotellboende. Tillsammans med övriga kostnader som utrustning, kläder och material utgör det en ansenlig del av familjens ekonomi, inte minst om det finns flera idrottande barn i familjen, menar Stefan Wagnsson och Christian Augustsson, idrottsforskare vid Karlstad universitet.

Inte rättvist längre

Det har dessutom blivit allt vanligare att sätta sina barn i kommersiellt drivna träningsläger, så kallade ”camps” eller idrottsakademier. Idrottsföräldrarna säger sig ha positiva erfarenheter från de kommersiella alternativen. De tycker detta bidrar till ett större utbud och fler valmöjligheter. Föräldrarna anser också att den kommersiella idrotten sköts på ett proffsigt sätt med hög kvalitet. Flera föräldrar är dessutom lockade av möjligheten att köpa sig fri från vanliga föreningssysslor som att arbeta i kiosken under matcher eller sälja lotter. 

Centrum för idrottsforskning konstaterar att den organiserade idrottsrörelsen utgör en imponerande kraft i det svenska samhället som engagerar och aktiverar miljontals människor. 

Men villkoren har förändrats drastiskt.

- Möjligheterna att idrotta och motionera är inte är jämnt fördelade. Många av de demografiska och socioekonomiska villkor som idag präglar det svenska samhället återspeglas i medborgarnas idrottande. En utveckling mot ökade kostnader inom idrotten kommer att förstärka dagens skillnader, säger Johan R Norberg, utredare vid CIF.

Svårt att stå emot trycket

Såväl idrottsföräldrar som idrottsföreträdare beskriver ökade kostnader och ökad konkurrens som svåra att hejda och en följd av ett ökat marknadstryck. 

- Men då bortser de från att de själva är aktörer och delaktiga i att skapa de förändringar som marknadstrycket ger för svensk idrottsrörelse, säger Johan R Norberg.

Enligt uppgifter från Riksidrottsförbundet lägger svenskarna i genomsnitt 6 000 kronor per år på idrottsrelaterad verksamhet. Män har högre utgifter än kvinnor och personer med högre inkomster spenderar också mer pengar än personer med lägre inkomster. Barn och ungdomar har högst utgifter för avgifter kopplade till aktivt idrottande.

Fakta

I undersökningen påvisas också att det är stora skillnader i statens LOK-stöd.

Det statliga lokala aktivitetsstödet baseras på antalet deltagare och antalet träningstillfällen i barn- och ungdomsidrotten. En jämförelse mellan kommuner visar stora skillnader. 

Högst aktivitetsnivå och därmed mest stöd per ungdom går till medelstora och socioekonomiskt välmående städer och förortskommuner, särskilt i Stockholms- och Skåneregionen. Minst pengar får föreningar i små kommuner i mer glest bebyggda delar av landet. 

- Detta beror på att stödet fördelas till de föreningar och orter där störst aktivitet finns, säger Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning.

 

Centrum för idrottsforsknings slutsatser bygger på enkätstudier och intervjuer med idrottsföräldrar och företrädare för idrottsföreningar. Resultaten presenteras närmare i rapporten Idrottens pris – om idrottens kostnader och medlemskapets betydelse och i huvudrapporten Statens stöd till idrotten – uppföljning 2014. Bägge publikationerna ingår i CIF:s årliga uppföljning av statens stöd till idrotten.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.