Allt fler användare gillar app-en

De fick en idé, sneglade lite mot Facebook, Twitter och Linkedin och efter två år av utveckling har deras app blivit mycket populär på bara några månader. Handbollen var först, snart kommer fotboll och ishockey.
Karl Jelldéus är optimist och tror att Iplays app kommer få fem-sex gånger fler användare.

 

Iplay Sport blev namnet på appen som först Per Malmqvist fick idéer om och när sedan Karl Jelldéus blev arbetskollega övergick tankar till konkret arbete och då också med hjälp av David Johansson.

Social plattform

Det är en app skapad som en social plattform för sport. Tanken är att användaren kan presentera sin idrottsliga karriär samtidigt som personen har kontroll på sin kommunikation och interaktion med olika intressenter som klubbar, tränare, lagkamrater, agenter, sponsorer och fans. 

Från introduktionen för fyra månader sedan finns i dag användare i 60 länder. En skaplig start och männen bakom appen är mycket nöjda.

- Det finns 4 miljoner licensierade handbollsspelare bara i Europa så det återstår en del, säger Karl Jelldéus och Per Malmqvist med ett leende..

Iplay har satsat på att få med många av de största stjärnorna inom handbollsvärlden och kallar dem Super Users för att de ska locka andra. Stjärnorna medverkar i marknadsföringen och vid EM tidigare i år tjänade Ola Lindgren, sex landslagsspelare på herrsidan och Bella Guldén på damsidan som ambassadörer eller Super Users.

Började med enkät till spelarna

Appen innehåller alltså en rad funktioner där inlägg även kan delas vidare på andra sociala plattformar som Facebook, Twitter och snart också Instagram.

- Här styr man som själv över innehållet. Kommentarer kan enkelt tillåtas eller stängas av och på så sätt passar appen även ungdomar, fortsätter Kar Jelldéus.

Jelldéus och Malmqvist började med knappt 300 intervjuer/enkäter med spelare, tränare, agenter och fans.

- Vi ställde 29 frågor om den kommande utformningen. Vi ville veta vad de tyckte och önskade. Vi har fortsatt att hålla kontakten och vill veta vad som funkar, vad vi borde göra mera och vad som kan bli bättre.

- Vi ska addera tjänster av olika slag, integrera andra appar, som till exempel gäller träning.

- Likaså vill vi nå samarbeten med andra företag för att komplettera utbudet. Det kan handla om kapital- och försäkring, mentala coacher, utbildning via e-learning ja, vad det kan tänkas finnas behov av.

Tagit in riskkapital

I framtiden ser Karl Jelldéus också hur föreningar kan ha stor nytta av appen. De liksom tränare och agenter kan köpa licenser och få en unik tillgång till fakta om en mängd spelare i databasen.

Så här långt har de tagit in 3,1 miljoner i riskkapital och så kallade innovationslån från Almi. Även VGR (Västra Götalandsregionen) har finansierat delar av utvecklingen.

I höst placeras en ny runda för att öka kapitalet.

- Men vi tror också på intäkter från annonser och samarbeten när vi ser antalet användare och deras intressen.

I sommar åker de på roadshow för att marknadsföra appen.

Karl Jelldéus och hans kollegor började på Aranäs Open för någon veckan sedan men ska även vara på Iplay Zaragoza Cup i midsommar. Därefter reser de till Barcelona för Victor Tomas Camp, vidare till Gijon för Raul Entrerrios Camp, sedan Eken Cup i Stockholm, bröderna Simonets Camp i Buenos Aires och avslutningsvis Partille Cup på hemmaplan. 

- Vi kommer även satsa på ett digitalt nyhetsmagasin kring OS som vi tror kommer bli väldigt uppskattat.

Tror på jätteökning

I två år har Karl Jelldéus jobbat heltid med projektet. Per Malmqvist har haft sitt ordinarie jobb, men ägnat åtskilliga nätter till att utveckla appen, men arbetar nu heltid på Iplay.

Robert Arrhenius, förre elitspelaren i handboll, är så kallad Spelarrådschef (samt investerare tillsammans med sin vapendragare Erik Hagelin) och inför en planerad introduktion inom fotboll är Markus Johannesson knuten till företaget som mentor, bollplank samt investerare.

- Vi tror på en ökning fem-sex gånger dagens användarantal när vi släpper Android versionen i juni. Till nästa sommar ska vi vara minst 125 000 användare, så övertygade är vi om appens funktion. Vi har redan fått förfrågningar från klubbar som velat att vi ska hjälpa dem hitta sin nästa värvning, tillägger Karl Jelldéus.

Thomas Ejderhov

Handbollslandslagets Bella Gulldén är en av flera stjärnspelare som har gjort PR för Iplays app. Foto: TT

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.