Leksand-vd medger bortfall

Melodifestival, hockeyskola, artistuppträdande – det är inte alltid lika med intäkter i paritet med utgifter. Det belyser Leksands IF:s tf vd, Magnus Proos, som medger att klubben tvekade länge innan man sa ja till Melodifestivalen, ett arrangemang som många städer och arrangörer vill ha runt om i Sverige.

Leksand får m nu i alla fall en deltävling.

Entusiastiska supporters till Leksands IF som går en kamp mellan ordinarie verksamhet och event. Efter mycket tvivel sa klubben slutligen ja till en deltävling av Melodifestivalen.

— Jag förstår att alla i bygden tjänar mycket pengar på ett sådant här evenemang. Vi gör dock inte det, säger Magnus Proos bestämt till tidningen Siljan News.

Visst, han ser fördelarna

- Tegera i och med arenanamnet och kommunen får ett oerhört varumärke, hotellen i Tällberg får en ekonomisk succé, Leksand Resort och Mat vid Siljan i och med stugbyn en förtjänst på mat och dryck.

"Vi blir en samhällsmotor"

Han poängterar:

-Vi gör inte det här för egen vinning utan som samhällsmotor i kommunen och för närliggande kommuner.

Proos uppger att arenan kostar ungefär 20 miljoner kronor om året. Under is-säsongen uppskattas kostnaden till 85.000 kronor per dygn.

Proos är väl medveten om att klubbens sponsorer gynnas av ett arrangemang som Melodifestivalen.

- Det blir det väsentliga, men Leksands IF förlorar pengar. Utan att gå in på några exakta siffror kan jag säga att det är ett par hundratusen kronor.

Dessutom finns inte tillgången till rinken i åtta dagar.

Sagt nej två gånger

Klubben har också sagt nej till Melodifestivalen vid två tillfällen.

Därutöver saknar arenan ett riktigt golv. En investering på ett par miljoner kronor som har skjutits upp i ett par år.

- Vi önskar en bred uppslutning här i bygden, jag tänker på kommunen och bolag som tjänar på den här attraktionskraften vi bidrar till, att dom hjälper oss med en finansiering av ett nytt golv. Jag tycker att bolagen skulle kunna hjälpa oss på något sätt.

 - Attraktionskraften ökar för företag som Clas Ohlson, Ejendals, Skoglunds, Leksandsbröd med flera, vad gäller anställning av bra personal. Allt det bygger på att det händer någonting i den kommunen man skall flytta till. 

Det finns en tydlig uppsida med arrangemang, men Leksands styrelse dröjde ändå med ett beslut: 

"Vi får ta ansvaret"

-Vi bestämde oss väldigt, väldigt sent kan jag säga. Till sist tackade vi ja och det är vi som, kan man säga, tar ansvaret för bygden och håller i evenemanget samtidigt som kommunen håller i sin del, Mat vid Siljan för sin del och företagarna för sina delar. Det här är lite samma sak som att hålla i en hockeyskola som i somras. Vi går inte plus , men hela bygden får hit 850 elever tillsammans med deras familjer som handlar i bygden. Hela bygden går plus på det, men inte Leksands IF säger Magnus Proos till Siljan News.

-Hockeyskolan får förmodligen 1000 elever nästa sommar. Vi har också ett ishockeygymnasium med 105 elever där dom som flyttar hit har en skolpeng på cirka 100.000 kronor. Lek med tanken att dessa elever skulle välja ett privat gymnasium, då skulle Leksands gymnasium släckas ned.

Många som inte är sponsorer

Men åter, det finns också en klar uppsida:

- Den via företagen som är våra sponsorer under vintertid. Det är av respekt för dem som vi tackat ja till detta. Sedan ska vi komma ihåg att det fortfarande är många av de som tjänar pengar på detta som knappt är sponsorer till Leksands IF.

- Han nämner också att klubben sa nej till Björn Skifs och hans show.

- - Men det var som sagt oerhört nära att vi tackade nej till Melodifestivalen också. Ja, egentligen att lägga ned hela evenemangssidan. Ambitionen har vid flera tillfällen sedan arenan byggdes varit att ha tio evenemang per år i arenan, men hittills har inte Leksands IF tjänat en krona genom åren.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.