Frågetecknen växer i takt med oron

Uppdrag granskning sänder på onsdag ett avsnitt om Östersund Fotbollsklubb och den tidigare ordföranden Daniel Kindberg. Programmet har rubriken Blåsningen i Östersund. UG:s granskning om ÖFK och Kindberg fanns tillgängligt på SVT Play idag.

Det framkommer att luftfakturor kan ha räddat klubbens elitlicens. Nu ska Svenska fotbollförbundets elitlicensnämnd följa upp uppgifterna.

Under drygt ett år har Östersunds FK charmat många människor hemma i Jämtland, men också runt om i Sverige. Men nu vänder vinden. De ideliga rapporterna om besynnerliga turer runt ekonomin skapar frågetecken och oro. Foto: Robert Henriksson / TT

- Det där oroväckande uppgifter när han hör något sådant här. Det är delvis nya uppgifter för oss men vi tar åt oss och kommer att följa upp. Sedan får vi se vad det kommer att få för konsekvenser, säger nämndens ordförande Richard Johnsson till SVT.

ÖFK har licens för det här spelåret. 

- Men däremot kan det ju få konsekvenser för licenser i framtiden för klubben, säger Johnsson.

Linda har grävt sedan 2014

Linda Hedenljung, 41, är grävande reporter på Östersunds-Posten. Hon har skrivit om klubben och Kindberg sedan sommaren 2014. Linda har en framträdande roll i TV-programmet. Redan 2014 kände hon på sig att någonting var fel i kopplingen ÖFK/Kindberg och hans chefsjobb i Peab och senare som vd för Östersundshem.

Hon har jobbat på ÖP i 15 år och har fått utstå spott och spe från människorna i Östersund. TV-programmet ger henne upprättelse. 

-  Nu är det kaos. Jag är inne på min fjärde artikel om klubben och Kindberg, säger hon till IA på tisdagseftermiddagen.

Hur många artiklar hon skrivit i fallet vet hon inte. Bara att det blir många fler.

Den 24 april inleds rättegången mot Kindberg Han åtalas på fyra punkter för grov trolöshet mot huvudman två fall, grovt bokföringsbrott, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott, medhjälp till grovts bokföringsbrott i fyra fall.

Klubben förnekar uppgifterna

Klubben förnekar ekonomisk doping och på hemsidan skriver ÖFK:

” ÖFK har känt till att Uppdrag granskning arbetat med ett program om Östersunds kommun och ÖFK:s före detta ordförande Daniel Kindberg sedan många månader tillbaka. ÖFK berörs också av granskningen. De allra senaste veckorna har vi fått möjligheten att bemöta en del påståenden skriftligt”.

UG hävdar att klubben räddat elitserielicensen sedan en restaurang skänkts till klubben 2012. UG hävdar att restaurangens värde har skrivits upp för att rädda föreningens elitlicens.

”Fel av UG. Restaurangen togs 2012 upp till ett värde av 3,1 miljoner kronor och är idag upptagen till detta värde i bokföringen. Ingen uppvärdering har skett som påverkat elitlicens”, står de på hemsidan.

UG hävdar att Peab räddat föreningen 2015 när klubben haft miljonskulder hos kronofogden. 

Klubben hävdar att pengarna kommit från spelarförsäljningar.

”De betydande externa intäkterna under dessa är, är hänförliga till försäljningen av David Accam, Modou Barrow och Daniel Kindbergs investeringsavtal. Dessa poster medförde intäkter på närmare 30 miljoner kronor” skriver ÖFK.

Oro i klubben

UG:s granskning av ÖFK har skapat febril aktivitet i klubben. Sponsorerna är kallade till ett möte på torsdagen.

-- Vi vill upplysa sponsorerna om programmet. Vi kommer också att ha ett medlemsmöte samma kväll där vi informerar, säger Niclas Lidström, klubbens pressansvarige, till Östersunds-Posten, som kallar mötet med sponsorerna för ”krismöte”.

Det är oroligt i klubben. När föreningen ville ha Ante Strängby som Kindbergs ersättare på ordförandeposten sa Östersund kommun nej. Strängby är finanschef och vice vd för Östersunds Rådhus AB. Kommunen anser att han har en så betydelsefull roll ”så att denna bisyssla är förtroendeskadlig” motiverar kommunen. 

Glömsk landshövding

UG:s granskning innehåller ett par pikanta detaljer. AnnSofie Andersson, (S), kommunalråd 2010-2018, följde med på ÖFK:s resor till utlandet sex gånger. En kostnad på cirka 60 000 kronor. Några vederhäftiga kvitton att hon betalat resorna själv kan hon inte visa upp.

Landshövdingeparet Hägglund var med i klubbens plan till bortamatchen mot Arsenal i Europa League. Först sedan UG efterfrågat fakturor och kvitton kommer Jöran Hägglunds betalning – ett år senare. Han hade glömt…

Den 17 april 2018 gjorde polisen razzior mot Kindbergs hem och Östersundshem. Det var starten och det återstår många kapitel att skriva i den här ”affären”.

Östersund premiärspelar mot AIK på Friends den 31 mars. Första hemmamatchen sker mot Falkenberg den 7 april.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.