Plötsligt öppnar sig framtiden för ÖFK

Överklagandenämnden underkände licensnämndens beslut att utesluta Östersunds FK ur allsvenskan. Beskedet kom på måndagen och måste betraktas som sensationellt. ”Det här är den bästa julklappen vi kunde få”, säger ÖFK:s ordförande Maria Wilén.

- Det var ett ovanligt mycket svårt beslut, säger ÖN-nämndens ordförande Martin Holmgren.

Lennart Ivarsson, VD i Östersunds FK och klubbens presschef Niclas Lidström i en av många intervjuer.

Men beslutet väcker många frågor. ÖFK måste få fram mer pengar, mycket mer pengar för att klara kommande säsong i allsvenskan. Men idag kan vi räkna med att republiken Jämtlands flagga som består av tre fält som är en halv meter breda och två meter långa med färgerna blått, vitt och grönt vajar på många flaggstänger i staden. 

Säkert är det också en känsla av stadsfestivalen Storsjöyran, med anor från 1963, infunnit sig i staden även om den inte kulminerar förrän vid månadsskiftet juli-augusti.

De körde över licensnämnden

Ledamöterna som körde över Licensnämnden beslut: Martin Holmgren, Saltsjö-Duvnäs, Cecilia Hager, Bromma (vice ordförande), Johan Fröjelin, Stockholm, Klara Hedlund, Stockholm, Bo Johansson, Stockholm, Åsa Lönnqvist, Tyresö, Lars Matsson, Kalmar, Martin Åkerman, Skanör, Joakim Högberg-Jacobsson, sekreterare.

Vad var det som övertygade ÖN-nämnden? Ordföranden Martin Holmgren:

- Östersund har redovisat hur de ska minska sina kostnader genom att dra ner på personalstyrka, man har redovisat avtal med sponsorer som ska ge intäkter och att man får anstånd om återbetalning av lån. Vår bedömning är det finns en stor ekonomisk osäkerhet men att det inte är uppenbart orealistiskt att de ska kunna bedriva verksamheten under 2020.

En sista kraftansträngning

I en sista kraftansträngning lyckades ÖFK övertyga ÖN-nämnden att 32 miljoner skulle sparas genom färre personal. Ett extra tillskott på 3 miljoner har tillkommit plus ytterligare 6 miljoner från en eller flera givare som är anonyma. 10 miljoner är avsatt i budgeten för Saman Ghoddos-affären där den spanska klubben Huesca krävt 43 miljoner för den affär som aldrig blev av. Hur man än räknar så ser det mycket, mycket tufft ut för att ÖFK ska få ordning på sina finanser och kunna genomföra säsongen 2020. 

Kvar från det framgångsrika lag som charmade både Sverige och Europa finns egentligen bara två stjärnor: målvakten Aly Keita och Jamie Hopcutt, som båda har anbud från andra klubbar.

 Hur ska klubben få råd att få ihop ett slagkraftigt lag?

- Det finns inte många kronor i kassan men vi har definitivt en trupp för allsvenskan, säger Lennart Ivarsson, klubbens vd, till Fortbollskanalen.

I nämnden som nekade ÖFK licensen sitter Richard Jonsson, ordförande, Bjärred, Odd Swartling (vice ordförande), Stockholm, Fredrik von Bothmer, Stockholm, Josefine Fors, Huddinge, Birger Jonsson, Västerås, Eva von Schéele-Frid, Gävle, Linda Wrenne, Ronneby Kjell Sahlström, sekreterare.

På Brages kansli i Borlänge satt människorna på helspänn inför beskedet. När det kom gick luften ur människorna.

- Det är skönt att veta var vi är och ska vara någonstans, sa klubbchefen Magnus Olsson. 

Ska Brage också överklaga?

Brage kan överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden, RIN.

- Det är en fråga för styrelsen, sa Olsson.

Räkna med att ÖFK firar rejält idag men baksmällan är beständig. Frågan är om den någonsin kommer att gå över? Östersunds-Posten skriver att klubben i dagsläget har låneskulder på mellan 7 och 8 miljoner kronor plus leverantörsskulder på 6 miljoner och det obetalda lånet på 4 miljoner till förre ordföranden Daniel Kindberg. Dessutom finns ett antal reverslån. 

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.