Bandyförbundet nobbar Göteborg

Trots intensiv uppvaktning från Göteborg om att få arrangera SM-finalen 2009 blir det nobben från Svenska Bandyförbundet. Styrelsen beslutade på fredagen att låta Uppsala behålla finalen.
I kommunikén från förbundet står det att styrelsen beslutade att SM-finalen 2009 ska spelas i Uppsala och att val av arena för SM-finalerna för 2010 och 2011 bestäms vid årsmötet 2008. Därför önskar förbundet att intresserade orter ska komma med sina förslag senast 1 april 2008 för att röstberättigade ska hinna bedöma förutsättningarna inför årsmötet.

 

Förbundet framhåller också att styrelsen var enig i sitt beslut om att låta Uppsala behålla finalarrangemanget.

 

Distrikten protesterade 

För Göteborg innebär beslutet en stor motgång. Nyligen kom klartecknet om att bygga en bandyarena på Heden och det betraktades då som att inget kunde stoppa en final på västkusten.

- Vi har forecheckat i fem år, nu kör vi sista perioden. Min förhoppning är att vi ska ha SM-finalen i Göteborg 2009, sa Leif Nilsson, evenemangschef på Göteborg & co.

Bakom beslutet döljer sig en ursprungligt mycket göteborgsvänlig ton i styrelsen medan bandy-Sverige reste sig i en gemensam protest.

Det framkom nämligen att distriktsförbunden ville ha bandyfinalen kvar i Uppsala. Gemensamt krävde de ett extra årsmöte för att få vara med och säga sitt.
- Styrelsen har hela Bandysverige emot sig om de flyttar finalen till Göteborg, förklarade Pär Söderlund, ledamot i Hälsinglands bandyförbund.

Med de förutsättningarna satte sig förbundsstyrelsens ledamöter i går för att ta ett beslut.

 

Tydligt hot 

Distriktsförbunden tycker att förbundet har struntat i vad bandyledare tycker ute i bandy-Sverige.
- De kan inte ta ett beslut om att flytta finalen till Göteborg, om de gör det har de hela Bandysverige mot sig och vi kommer att överklaga, sa Pär Söderlund.

Hotet blev väldigt tydligt.
För att understryka det samlade Hälsinglands bandyförbund in röster från samtliga distriktsförbund. 19 förbund av 23 svarade, varav en förkrossande majoritet förordade Uppsala. 16 av dem vill se Uppsala som arrangör, två (Göteborg och Norrbotten) röstar på Göteborg, medan en (Östergötland) är neutral.

 

Tog saken i egna händer 

- Tidigare när förbundet ställts inför sådana här stora beslut har de alltid frågat oss för att se vad vi tycker, men nu har det varit alldeles tyst. Så vi tog saken i våra egna händer, förklarade Söderlund som inte hymlar med att han själv förordar Uppsala som finalort fram till dess att nationalarenan i Stockholm är färdig.
- Jag har sett båda städernas bud och de är helt likvärdiga. Bandyfinalen är det största och finaste vi har inom svensk bandy, och Uppsala har hittills uppfyllt alla krav som förbundet har ställt på dem. Jag förstår inte varför man ska bryta en tradition som fungerar så bra mot ett alternativ som faktiskt inte har de optimala förutsättningarna för en final.
I det läget vek sig förbundsstyrelsen.

 

"Vi ger oss inte" 

- Vi kommer igen 2010, säger Leif Nilsson, evenemangs chef på Göteborg & Co i en kommentar efter det att han har fått beskedet.

- Klart att det är tråkigt, men nu har vi (Göteborg) satt fart på bandysverige. Nu satsar vi mot 2010 istället, säger Nilsson.
Förbundsordförande Håkan Ramsin ger göteborgarna gott hopp när han bedömer Göteborgs chanser i framtiden:
- De är stora. Det finns många fördelar som känns stimulerande, samt att vi inom förbundet är väl medvetna om att Göteborg som stad är duktiga på att hålla i olika arrangemang, säger Ramsin.
Leif Nilsson på Göteborg & Co är inte allt för besviken över beskedet.

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Om man kan och vill tro på artificiell intelligens tar USA, Kanada och Sverige topplaceringarna vid ishockey-VM. Artificiell intelligens kan mycket väl gissa rätt, eftersom den redan lyckades förutspå det finska mästerskapet i hockey, som slutspelades för några veckor sedan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.