Bandyfinalen flyttar inomhus igen

Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars  ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.

I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.

Återrkommande glädjescener från SM-finalen i bandy.

”Beslutet grundar sig bl a på omfattande publikundersökningar under åren där de som besöker finalerna fått dela sin åsikt”, skriver förbundet på Facebook.  

– SM-finalerna är vårt stora flaggskepp och Västerås är en fantastisk bandystad som skapar bra förutsättningar, förtydligar Gisela Stockhaus, ordförande i Svenska Bandyförbundet. 

Hon betonar: 

– Vi vet hur vi behöver utveckla evenemanget. 

Göra arrangemanget ännu större

–  Valet av Västerås handlar bland annat om att vi nu kan skapa fler aktiviteter och kringarrangemang samt det faktum att ungdomsfinalerna kan spelas i samband med seniorfinalerna, vilket varit ett starkt önskemål från bandysverige, tillägger Gisela.

Hon bor för övrigt i Västerås, vilket är en inte helt oväsentlig uppgift i sammanhanget.

– Vi är oerhört stolta över att ha blivit utsedda till värdstad för SM-finalerna, säger Lenny Hallgren, direktör för Kultur-, Idrotts-, och Fritidsförvaltningen i Västerås stad. Det här känns fantastiskt bra. Vi hälsar hela Bandysverige varmt välkomna till oss. 

– SM-finalerna har haft en väldigt fin utveckling under 2000-talet, inte minst damfinalen. Mycket tack vare det goda samarbetet vi haft med Uppsala kommun, vilket vi är oerhört tacksamma för. Nu går vi in i något nytt och spännande som ska bli intressant att utveckla tillsammans med Västerås stad, säger Per Selin, ligachef för Svensk Elitbandy dam och herr.

SM-finalerna i är en av Sveriges största och mest traditionsrika idrottshändelser. Den första herrfinalen spelades 1907 och har genomförts, utan uppehåll, sedan dess - från naturis till konstfruset, in i arenor och därefter ut igen. Damfinalen har arrangerats sedan 1973.

Nu inleds ett nytt äventyr för finalerna på samma arena och samma helg. SM-finalerna har spelats en gång tidigare i Västerås, 1990 på Rocklunda IP. Evenemanget lockar tusentals åskådare från hela landet och är en riktig folkfest för åtskilliga människor.

Därför blir det Västerås, med en större publikkapacitet eftersom 8 400 personer får plats här.

–  Avgörande är alla fem bandyfinalerna kan spelas samma helg. Det har varit ett stort önskemål från bandy-Sverige, betonar Gisela Stockhaus. 

– Det hade inte varit möjligt i Uppsala. Sedan fanns det andra utmaningar då ett bygge pågår kring Studenternas, säger Gisela till Bandypuls.

–. Den stora långsideläktaren hade inte gått att bygga lika hög i år så då hade vi varit tvungna att bygga större kortsidor. Vi vill ju att utvecklingen ska gå mot mer publik. Och den största inomhusarenan finns i Västerås 

12 500 åskådar såg finalen i våras Uppsala, nu gäller 8 400 som prognos i Västerås. Men Gisela Stockhaus ser ändå fördelar i form av med inramningen vid finalerna.

"Fantastisk inramning"

– Man kan tänka sig att det blir ett fullsatt ABB, vilket innebär en en fantastisk inramning. Vi vill ju att utvecklingen ska gå mot mer publik, fortsätter Stockhaus i Bandypuls. 

Det ekonomiska utfallet av fjolårets SM-finaler blev en besvikelse. Förbundet fick helt enkelt inget överskott. Och nu väljer man en mindre arena…

¬–  Men vi behöver inte göra lika stora arenaanpassningar som i Uppsala. Vi får en nyckelfärdig arena som det bara är att låsa upp och vara i. 

Avtalet med Västerås är skrivet på ett år med option för en fortsättning.

Fakta

Det är ingen sensation om VSK går till final, - som titelförsvarare, som då i favör av hemmaplan...

För närvarande är det bara Sirius,Motala och Frillesås som spelar utomhus av elitlagen.

Att spela en avgörande match utomhus under senare delen av mars,med nuvarande klimat är en mkt stor risk med dålig is. Valet av Västerås utgör en garanti för att underlaget bir spelbart

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.