DN Galan hotas av ombyggnad på Stadion

Djurgårdens allsvenska fotboll bör få rätten till Stockholms stadion, anser politiker i Stockholm. En växande opinion hotar DN Galan som 2010 ska bli en Golden League-tävling – men frågan är var någonstans?

Allt flera personer börjar inse konsekvens och verkan. Utredningarna och uppfattningarna runt Stockholms allsvenska fotbollsklubbar och deras hemvist har pågått länge. Kvar med ett frågetecken är Djurgården som helst vill stanna på Stadion. En arena som måste förändras och göra ändamålsenlig.

Vad sker med löparbanorna?

- Hur blir det egentligen med löparbanorna på Stockholms stadion om Djurgården får ta över driften? undrade miljöpartiets gruppledare Stefan Nilsson med adress kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) vid måndagskvällens frågestund i Stockholms kommunfullmäktige, enligt DN.

Stefan Nilsson ville inte ge sig utan fortsatte:
- På Djurgårdens hemsida skriver de att de vill ha en arena för 20 000 åskådare och att de väntar besked från Stadshuset i december. För att ha 20 000 åskådarplatser måste man ta bort löparbanorna. Blir det så, undrade Stefan Nilsson.

Madeleine Sjöstedt insåg det besvärliga och valde att säga:
- Jag kan inte svara för vad det står på Djurgårdens hemsida, sa hon och betonade att en projektgrupp ska utreda frågan.

”Stadion är inte museal”

Madeleine Sjöstedt svarar också på frågan om hon kan lova att löparbanorna får vara kvar.
- Det är inte vi i Stadshuset som sätter villkoren. Det handlar om att relatera till omvärlden. Fotbollen vill ha fler fristående säten och friidrotten vill ha ytterligare en löparbana. Nu ska vi titta på det här tillsammans, sa Madeleine Sjöstedt som räknar med att Stadion, som fyller hundra år 2012 ska fungera många år till.
- Jag räknar med att Stadion ska ha en verksamhet som inte är museal i ytterligare hundra år, sa Sjöstedt.

- Jag är besviken över att jag inte fick något besked. Självklart kan Madeleine Sjöstedt som borgarråd sätta ner foten, säger Stefan Nilsson till DN.

Brommapojkarna har sin nya arena tillsammans med Solvallas travbana att se fram emot. AIK är tänkt hemmalag på Nya Nationalarenan. Och Hammarby vet att deras nya stadion ska byggas bara en bit från nuvarande Söderstadion. Nu vill Djurgården tro att Stadion ska bli deras helt och hållet.

DN Galan i Golden League

DN Galan överträffade allt tidigare intresse vid årets tävling och förhoppningarna är egentligen stora inför framtiden. I synnerhet som tävlingen ska ingå i Golden League.
Nu gäller sex Golden League-tävlingar varje år, men en fördubbling är aktuell från 2010 och då med DN Galan, Londons GP och Lausannes GP.

DN Galan hade årsmöte i lördags och då avgick Hans-Erik Andersson som ordförande och ersattes av Jan Kowalski, Spårvägens ordförande och ansvarig för DN Galan Youth.
Det blir Jan Kowalski och Rajne Söderberg som nu ska försöka rädda tävlingen kvar i Stockholm – hur det nu ska gå till.

Internationella Friidrottsförbundet har för övrigt anlitat amerikanen Craig Thompson och hans Schweizbaserade företag Ovation för att utveckla Golden League, enligt Sportbladet. 
Amerikanen har omstrukturerat såväl Champions League i fotboll och Champions League i ishockey och är inne på samma tillvägagångssätt för friidrotten.

- Vi vill utöka till tolv tävlingar där de bästa garanterat är med. Vi vill ha dueller och alla de största stjärnorna måste skriva på ett kontrakt med oss där de förbinder sig att vara med i nio av de tolv tävlingarna.
– Dessutom måste galorna skäras ner till ett tv-mässigt format. Två timmar är max.

Han önskar också guldfärgade löparbanor på alla Golden League-tävlingar. Frågan är vilken svensk arena som måste ta fram målarfärgen.
 

John Greig (inte verifierad)

mån, 2009-02-02 18:50

1. Det är faktiskt rimligt att

Det är faktiskt rimligt att man tar bort löparbanorna. Djurgården spelar där 15-20 matcher per år minst. DN-galan är EN enda tävling. Ledsen att säga det men någon rättvisa får det lov att vara. Den som nyttjar arenan mest bör ha sista ordet. Sen bör Staden se över vilka möjligheter det finns att bygga en ny arena åt friidrotten i Stockholm.

Gregory (inte verifierad)

mån, 2009-02-02 21:37

2. Djurgården hade en

Djurgården hade en sammanlagd publik bara i Allsvenskan på dryga 175.000 personer 2008. Och då var det sämsta siffran på många år. DN Galan är bara en gång per år och dra ett fullsatt stadion, dvs. 14.500 personer. DN Galan är självklart ett bra och viktigt arrangemang, men det är bara att inse att Djurgården är hundra gånger viktigare för Stadion än vad DN Galan är. För ett levande Stadion stora delar av året finns det ingenting annat val att göra än att låta Djurgården ta över driften.

Henrik (inte verifierad)

mån, 2009-02-02 23:48

3. Dax att lämna stadion

Det mest logiska verkar väl att man försöker få den nya arenan vid globen som en multiarena. Stadion är ju för liten för att man ska kunna ha en golden league-tävling där som det är. Om stadion inte är stor nog för finnkampen (som alltid går i GBG nu för tiden) så lär den ju inte funka för GL i längden. Friidrotten behöver dom också minst 20 000 sittplatser, om man ska överleva i längden. Det är ju inte bara fotbollsarenor som byggs i Europa, man ligger redan efter som det är och snart är man helt ifrånsprungen. Dessutom borde det vara enklare att få till en arena som både fotboll och friidrott trivs på om man bygger än ny arena än om man bygger om en gamal.

Gregory (inte verifierad)

tors, 2009-02-05 09:45

4. Svar till Henrik..

..eller så kanske det är en sådan arena som bör byggas vid Globen? Där ska det ändå byggas en gigantisk arena så varför inte göra den till en multiarena. Då skulle Djurgården kunna bygga om Stadion så den passar dom och alla är nöjda.

JoK (inte verifierad)

fre, 2009-02-06 16:54

5. Självklart kan Madeleine Sjöstedt som borgarråd sätta ner foten,

"Självklart kan Madeleine Sjöstedt som borgarråd sätta ner foten, säger Stefan Nilsson till DN." Det är klart hon kan, Stefan. Och hon kommer, enligt all logik, att inse att DN-galan är något som bör flyttas till Ullevi eller dylikt. Det mest skrämmande med hela denna debatt är ju just att DN "äger" DN-galan och kommer använda all sin smutsiga journalisthaussarmakt till att motarbeta all utveckling för Stadion. Tragik!
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.