Därför kommer inte Bolt till Sverige

5 miljoner skulle krävas, utöver andra förpliktelser, för att renovera Malmö Stadion och då skulle Usain Bolt komma. Men parterna är oförenliga och nu har Bolt avbokat flygbiljetterna.
Bengt Bendéus och Percy Nilsson om en friidrottsgala inne på Malmö Arena.

 

Det har varit många turer runt Malmö Games, friidrottstävlingen som det rutinerade paret Bengt Bendéus och Rajne Söderberg står bakom, men där agenten Daniel Wessfeldt och  Lasse Johnsson, erfaren ledare i MAI, också ingår i staben. 

En kvartett med erfarenhet av att arrangera över 100 friidrottsgalor och nu med vilja att ge Sverige en stortävling.

Nya problem

Men samma dygn som Bolts besök och galan ställs in kommer nyheten om att MAI i stället satsar på en tävling på Malmö Arena i slutet av februari.

Varför blir det då ingen gala utomhus?

Turerna runt Malmö Stadion och behovet av upprustning har varit många och det tycks inte finnas något slut på dem..

Efter många om och men tycktes allt ändå vara klart, men det dök upp ytterligare problem.

Kraven växte

Tyska BSW och TellBau skulle göra jobbet, men med kravet att allt skulle vara färdigt till den 7 juli, för fem dagar senare arrangeras SM-milen för första gången i Malmö och med målgång på stadion.

Om så inte tyskarna skulle hinna klart hade Fritidsförvaltningen rätt till ett vite om 500 000 kronor, men det gick inte tyskarna med på.

Ett annat ett krav var att Stiftelsen MAI skulle betala 200 000 kronor vid samtliga nöjesarrangemang, till exempel musikkonserter, på Stadion för att skydda banorna.

Då brakade alltihopa samman. 

Flyttar till Malmö Arena

- För detta kan naturligtvis inte Malmö Games ta kostnaden. Det måste vara en angelägenhet för fritidsförvaltningen att garantera den dagliga driften av sina anläggningar. Varför skall Malmö Games betala skador som sker vid andra arrangemang?, frågar sig Béndéus.

Fritidsförvaltningen och MAI har också svårt att enas om ett datum för 2016.

"Uppgifterna stämmer inte alls"

Bo Sjöström från Malmö stads förvaltning tillbakavisar i Sydsvenska Dagbladet att villkoren sådan som de presenteras av Malmö Games.

Först tillbakavisar han kraven om 200 000 kr i ersättning vid konserter och andra arrangemang.

- Det finns inte kvar i avtalet längre. Istället finns det inga garantier för att banorna ska vara i nyskick efter en konsert. Dessutom har vi ännu inte fått några beskrivningar kring de nya banornas bärighet och kan därför inte uppskatta vilket skydd som behövs, säger Bo Sjöström.

Han beklagar att galan ställs in, men tycker inte att Malmö stad ”satt käppar i hjulet”.

"De har inte hunnit"

- Min bild är att Malmö Games har gjort så gott de kunnat, men att de har haft alldeles för kort tid och för lite bemanning. Inkluderar de dessutom ett byggprojekt på uppskattningsvis åtta miljoner blir det tufft att hinna med. Det är de som kommit till oss med förslaget att lägga om banorna. Vår del har varit att erbjuda dem en marginell hyra i gengäld.

Vad händer nu med Malmö stadion?

- Alla de evenemang och matcher som vi flyttat bort kan flyttas tillbaka med omedelbar verkan.

Och banorna?

- Vi lappar igen hålen och skickar räkningen till Malmö Games.

Plan B - hos Percy

I beredskap har Bendéus och co haft en plan B vilket innebär att de satsar kraft på en tävling på Malmö Arena med Renaud Lavillenie, världsrekordhållaren i stavhopp inomhus, som det stora affischnamnet, i februari.

Karin Alfredsson och Percy Nilsson på Malmö Arena är överens om ett avtal med Bengt Bendéus och Rajne Söderberg, tävlingsdirektör för Malmö Games:

- Det är givetvis mycket tråkigt att det inte blir på Malmö Stadion, inte bara för friidrotten utan för hela Malmö. Vi kommer fortsätta kämpa för att en dag kunna genomföra evenemanget på Malmö Stadion, som också behövs för friidrottens dagliga verksamhet.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.