Huliganproblematik – mitt i Visby

Huliganproblematiken kostar massor av tid, miljoner kronor och resurser i mängd. Men så ska det också bli lugnt på arenorna. Det utlovades i Almedalen.
Mats Lanner, nationell polisinsatschef, intygar att stämningen blir allt bättre på fotbollsarenorna.

 

När Lars Christer Olsson och Mats Enqvist sa ja till uppdraget att leda Svensk Elitfotboll för drygt två år sedan trodde de nog aldrig att en enda fråga skulle kunna sysselsätta dem i den milda grad att allt annat fick läggas åt sidan.

Fullt till sista plats

Men bråken på arenorna dominerar deras vardag. Polisnotor, bråk, stökiga individer överskuggar allt annat och agendan är fylld till bristningsgränsen av möten, samtal med ett enda mål – att få lugnt på arenorna och därmed få mer publik.

Som nu i Almedalen, SEF ordnade ett seminarium, Stå upp för fotbollen. Typ samma arrangemang som de två föregående åren.

Salen i hotell Visby fylldes till sista plats och mer därtill. Intresset måste betecknas som överraskande stort. Det finns varken sitt- eller ståplats kvar och värmen i rummet är i dubbel bemärkelse på högsta nivå.

Samtal pågår

Det kommer alltså så många människor som är intresserade och bryr sig om våldet på arenorna och som undrar om en lösning möjligen kan skymtas. Och visst gör det det.

Det försäkrar alla närvarande. All tid och alla pengar för många personer som är engagerade i frågan ser ut att ge resultat. Det säger de själva i alla fall.

- Nu pågår samtalen med alla inblandade, supporterorganisationer,polisen, politiker och fotbollen. Vi pratar samma språk. Det är inte vi och dom längre, betonar Mats Enqvist, generalsekreterare i SEF.

Fasen vill också 

Dialog, välkomnande och positivitet är nyckelord. 

- De betyder mycket mer än vad många tror att vi kan lyssna, framför våra synpunkter och att få till de här samtalen.

- Supporters vill också att fotbollen blir det dominerande. De vill få bort avarterna.

Något som AIK:s fotbollsordförande Johan Segui instämde :

- Vi har ett enormt ansvar som Sveriges största klubb. Det finns ett beteende i grundkulturen bland fansen som vi jobbar med. Det tar ett tag att förändra, men vi är ändå på väg.

"Vi vill ha stämning"

Flera vittnar om ett annat tänk och ett annat beteende bland supportrarna. Fans vänder sig mot andra fans och vill ha slut på bråk, hets, polis, kravaller och rånarluvor – det som förstör för alla som bryr sig om spelet och favoritlaget.

- Vi vill ha stämning, vi vill ha fansen, som Mats Enqvist uttrycker det.

- Men vi vill komma åt de där felande procenten.

Då är de inte välkomna

Enqvist och Lars-Christer Olsson har haft återkommande möten med fansen.

- Det var aldrig så lugnt på arenorna som under 2013. Men så hände det som alla känner till i Helsingborg... Det saboterar mycket av det vi andra vill åstadkomma. 

Det finns en grupp som inte vill annat än att ställa till bråk.

- Om vissa inte vill acceptera våra regler, ja, då får de stanna hemma. De är inte välkomna, betonade Lars-Christer Olsson.

Där, på ett hotell mitt i sommarfagra Visby, var tilltron stark till att det ska bli lugnare.

Företagen bryr sig

Om det så var Johan Segui, ordförande i AIK FF, Mats Jonsson, evenemangsansansvarig i Djurgården, Anders Almgren, SLO (Supporter Liaison Officer) i IFK Göteborg, Mats Lanner, nationell polisinsatschef, Ylva Johansson, ordförande i Stockholms fotbollsförbund eller Lars-Christer Olsson, ordförande i SEF, eller Mats Enquist, generalsekreterare i SEF, som uttalade sig.

Det är också en samhällsfråga och nu börjar näringslivet att visa intresse. Swedbank är först att stödja värdegrundsarbetet. 

- Det dags att få ihop minst fyra företag till, säger Björn Larsson, marknadsdirektör på Swedbank som har gått in med öronmärkta pengar, bl a för att klubbarna ska anställda personer som enbart jobbar med supporterfrågor.

Thomas Ejderhov

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.