Friends mångmiljonsmäll bara växer

Friends Arena gör 225 miljoner i minus för 2014. Det är dystra siffror som Idrottens Affärers Dan Persson tidigt förutspådde. Men han tror att förlusten kan bli ännu större.
Idrottens Affärers arenaexpert, Dan Persson, förutsåg tidigt att Friends Arena skulle drabbas hårt även år två och att det skulle ligga i nivån drygt 200 miljoner. Nu kommer bekräftelsen och Persson tror att minuset kan växa ytterligare.

 

- Ja, jag såg det här, men det hade vem som helst kunnat göra och nu tror jag det blir tio miljoner värre, säger Persson.

Det är Sveriges Radio som i dag går ut med att Friends minusresultat för i år kommer att sluta med 225 miljoner kronor.

Ännu en byggarbetsplats

Den negativa rapporteringen kring vår nationalarena ser aldrig ut att ta slut. Är det inte gräsproblem och kostnader på tiotals miljoner där så är det säkerhet eller hur området ännu ser ut som en byggarbetsplats mer än ett år efter premiären.

En bild som slår hårt emot arenans ekonomi.

Idrottens Affärers krönikör och finansexpert, Dan Persson, har tidigt förutspått det dåliga resultat som nu framträder men likafullt blivit tillbakavisad från Friends ledning.

Fasaden spricker

Den fasaden spricker i dag när SR kommer med sina uppgifter och delägaren Fabege väljer att bekräfta genom vd Christian Hermelin att resultatet är så illa som det rapporteras.

- Det är ingen väsentlig skillnad mot föregående år om ser till totalen och verksamheten hämmas också av att det är ett stort byggarbetsområde, säger Christian Hermelin till Sveriges Radio.

Minusresultatet om runt 200 miljoner kronor är det samma två år i rad.

Enkel beräkning bakom

Dan Persson har tagit dela av förlustrapporten:

- Ja, jag har rätt. Men det har jag ju vetat hela tiden, säger han utan att vilja uppfattas som dryg:

- Nej, det är jag inte. Det här är är ingenting märkvärdigt och bygger på en enkel beräkning och är någonting som vem som helst jobbar med sådant här hade kunnat lyckas med. Jag har stoppat in grundläggande siffror i ett dokument. Det är inte svårt. Så jag har inte varit särskilt duktig mer än att jag förstått att använda faktiska siffror till att göra den beräkning jag gjorde.

Blir ännu större

Men ett minus på 225 miljoner kronor är inte tillräckligt?

- Nej, jag tror att man kommer att behöva lägga på en tia till. Jag tror det blir ytterligare tio miljoner back, säger Dan Persson.

- Mellan 230-250 miljoner kommer det att sluta med.

Så rätt han har fått som expert, men han vill inte yvas över det.

- Alltså, hade du gett samma grundläggande information till tio amerikanska kvalificerade analytiker så hade de kommit fram till samma sak på en halvtimme som jag gjorde.

Ingen skadeglädje

Men varför tror du inte att någon annan än du gjorde det?

- Jag är väl ganska ensam om det jag gör, min inriktning och så är jag oberoende. Jag har ingen lojalitet mot någon.

- Men jag känner ingen skadeglädje för det här. Jag är ju ingen arenafiende och jag har ingenting emot Friends ledning och vd:n Thomas Perslund som ändå på många vis gör ett bra jobb.

- Arenor är otroligt viktiga för ett samhälle och de gör stor samhällsnytta. Problemet här är att två så stora och för dyra arenor har byggts samtidigt. Klart att det blir problem.

- Det andra stora problemet är att en av delägarna, Svenska Fotbollsförbundet, inte hade råd att gå in i ett sådant här arenaprojekt.

Ola Gustafsson, FotbollDirekt

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.