Oskarshamn får 45 miljoner från TV-pott

IK Oskarshamns galna kvaläventyr ger också avtryck i spelartruppens bankkonton. Flera spelare hade en så kallad SHL-bonus inskrivna i sina kontrakt, som löstes ut vid avancemanget till den högsta serien.

Totalt, med sociala avgifter, fick klubbchefen Martin Åkerberg, betala ut 800 000 kronor, utöver ordinarie avtal.

En lycklig Oskarshamn-tränare, Håkan Åhlund. Foto Claus Meyer/ TT

- Det kan det väl vara värt, säger IKO-bossen till tidningen Barometern.

Kvalsuccén, med tre utsålda hus i Be Ge Center, gav inte bara klirr i kassan. Omkostnaderna var stora, till den sjunde och avgörande matchen i Timrå chartrade IKO ett eget plan, Kalmar-Sundsvall tur och retur a´400 000 kronor.

Överskott på 4 miljoner

Med ett publiksnitt i serien på 2 450 åskådare, samt ett historiskt kval, lämnar säsongen ett överskott på cirka två miljoner kronor. Det egna kapitalet uppgick vid säsongstart till 2,6 miljoner kronor och föreningen uppfyller med råge licenskravet med 4 miljoner kronor i egna tillgångar. 

Enligt Svenska Hockeyförbundets kravbok ska det egna kapitalet uppgå till 5 miljoner kronor efter 2019-2020 års säsong, en uppräkning ska årligen ske upp till 10 miljoner kronor.

Det tidigare arenakravet om 5 000 platser, varav 3 500 sittplatser, har som Idrottens Affärer tidigare berättat, slopats. Till stor lycka för IKO, som annars tvingats till en omfattande ombyggnad av Be Ge Center. Ombyggnaden av NKT Arena i Karlskrona fick hockey-Sverige att vakna i arenafrågan.

Husesyn i hallen

Nu har representanter från SHL och Svenska Ishockeyförbundet varit på plats i Oskarshamn för att gå husesyn och påtala de åtgärder som krävs före SHL-premiären i september.

-Det var ett konstruktivt möte, och de krav som framfördes var alla inom rimlighetens ramar, och tillsammans med hallägaren, kommunen, kommer vi att åtgärda detta. Utan alltför stora kostnader. Vi kommer att vara redo och godkända i höst, betonar Martin Åkerberg.

Vad gäller ersättningen från SHL tvingas IKO betala en ”fallskärm” till Timrå på 6 miljoner, SHL-klubbarnas omstridda överenskommelse som ska ge en mjuklandning för nedflyttat lag. Beloppet räknas av från Oskarshamns del av TV-potten på cirka 45 miljoner kronor.

-Utan att nämna några siffror vet vi nu vad vi har att förhålla oss till.  Vi kommer att sätta vår budget i slutet av april, meddelar Martin Åkerberg.

Lägsta spelarbudgeten

Den gånga säsongen låg spelarbudgeten på 8,5 miljoner, det räcker inte långt i SHL men IKO  kommer att  ha seriens lägsta spelarbudget,omkring 40 miljoner kronor.

-Ja, så blir det men det sporrar oss än mer att hitta spelare som vill hit och ta nästa steg i karriären, avslutar Martin Åkerberg.

På spelarsidan uppges lagkaptenen Jonas Engström uppvaktas av Växjö Lakers och målvaktshjälten Christoffer Rifalk har ett skrivet avtal med Rögle, men har också avtal med IKO. En spännande löneförhandling att vänta.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.