”Vi vill investera i folkhälsa”

Det är inte bara Landskronas största enskilda satsning, utan också Skånes största, ja till och med Sveriges mest påkostade. 900 miljoner investeras i Landskrona i ett utvecklingsprojekt för hälsa och idrott. Första spadtaget på onsdagen krävde många vittnen, men så handlar det också om ett idrotts- och rekreationsområde som mycket väl kan bli föregångsmodell i landet.   

Syftet är att stärka hälsan hos Landskronaborna och ge fler alternativ till aktivitet och idrott.

– Vi ser en trend i samhället, där fysisk aktivitet och rörelse bland både barn, unga och äldre minskar, så det behövs satsningar av den här karaktären, förklarar Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande, Landskrona stad. 

–  Här ska det finnas förutsättningar för både föreningar och var och en att  hitta just sin aktivitet. Därför gör vi den här satsningen. Vi vill investera i förbättrad folkhälsa.via ett jätte-centrum för idrott och rekreation anpassat till framtidens sätt att aktivera sig, 

Tagit intryck från andra

Bakom planerna finns ett gediget arbete.Representanter för Landskrona har studerat och besökt olika anläggningar i olika städer och länder. I Landskrona ska gröna rum för aktiviteter att samsas med organiserad föreningsidrott och individuell träning i vackra utomhusmiljöer och nya inomhusmiljöer med modern och funktionell arkitektur.

I satsningen ingår ett helt nytt grepp för att attrahera flera till aktivitet och hälsa. Förhoppningen är att skapa en nya mötesplatser enligt en etablerad dansk modell, dit olika grupper av människor lockas och träffar nya vänner.  

–  Människor ska inspireras. Vi vill vi bygga möjligheter till mer rörelse och inspirera till aktivitet.

– Strategin för hela området är att skapa fler ytor för aktivitet och idrott än vad som finns idag. Vi tror att det kommer leda till att fler blir nyfikna på rörelse och långsiktigt bidra till att förbättra folkhälsan, säger Christian Dahl, utvecklingschef i Landskrona stad.

Lyftet av Karlslunds idrotts- och rekreationsområde inleds nu med bygget av den nya ishallen. Målsättningen är att hela idrottsområdet ska stå klart år 2028.

Så här mycket ingår  i planerna

Satsningen på Karlslunds idrotts- och rekreationsområde är omfattande och består av:

Ny ishall

Modernisering av fotbollsarena (Landskrona IP)

Nytt badhus med 50 respektive 25-meters bassäng samt badlekland

Nytt hälsocenter med möjlighet för både individuell- och gruppträning

Upprustning av Karlslundsparken

Modernisering av friidrottsarena

Nya ytor för spontanidrott

Moderniserade tennisbanor

Upprustning av Gullstrandsskolans idrottshall

Landskrona idrottshall (ritad av danske arkitekten Arne Jacobsen) ska utredas separat och kommer att Q-märkas i kommande detaljplan

Upprustning av Karlslunds djurpark

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.