Ny multihall och hockeysatsning på Gotland

Trojaborg  Holding AB med  familjen Eric D Nilsson,  huvudägare till Gotlandsbolaget, går in som storsponsor till den planerade ishallsanläggning som ska byggas på Visborg-området i Visby, ett markområde som tidigare disponerats av försvaret.

Totalt vill Trojaborg bidra med minst 35 miljoner kronor de närmaste åren. Regionstyrelsen på Gotland behandlade ärendet på tisdagen. 

Gotland ska få en ny ishockeyhall för 250 miljoner. På ön finns en stor enighet om att satsa på ett bygge och att ge resurser till ishockeyn

Två partier, v och mp valde dock att ställa sig utanför den avsiktsförklaring, letter of intent, i vilket regionstyrelsen förordar byggandet av en  så kallad eventarena där ishallsanläggning ingår.

- Jag spelade själv ishockey i Väsby när jag växte upp, i Visby AIK som laget hette då. Nu är det Visby/Roma som gäller och jag ser gärna spel i hockeyallsvenskan om några år.

Vd:n f d spelare

- Vi tror också att eventanläggning bidrar till en positiv samhällsutveckling, och möjlighet att förlägga konserter, festivaler, och andra engagemang i den nya arenan. Något som är till gagn för Gotland och för resandet till ön, säger Björn Nilsson, vd. för familjen Nilssons ägarbolag.

Inom Visby/Roma, med seriehemvist i Hockeyettan södra, ser sportchefen André Lundholm Trojaborgs intåg och den politiska enigheten som en stor trygghet i den fortsatt satsningen. Detaljplanen för området är klar, och nästa steg är att gå in med bygglovs ansökan

Arena för 250 miljoner

Byggherre blir nybildade Visby/Roma Fastighetsbolag AB och i upplägget ingår även ett större lån av regionen. Totalkostnaden för den nya arenan beräknas till 250 miljoner kronor..

-Med avsiktsförklaringen i ryggen, och i samklang med Trojaborgs intentioner vet jag att det finns andra intressenter som vill stötta det här projektet på flera olika sätt och kanske även skjuta till större belopp, säger André Lundholm.   

Den nuvarande ishallen har drygt 50 på nacken och klarar inte krav för spel i en högre serie.

-Med en ny anläggning kommer vi också att göra en sportslig satsning och med långsiktiga målet att nå spel i hockeyallsvenskan, framhåller André Lundholm.

-Faller alla bitar på plats hoppas vi att en nya arena ska står klar säsongen 2025-2026. Tisdagens besked och regionens klara inriktningsbesked innebär att vi påbörja vårt arbete på allvar, avslutar André Lundholm.

Tidigare Djurgårds-profilen, spelare och tränare, Hans Särkijärvi, är sedan fyra säsonger tillbaka tränare i Visby/Roma.

Historiskt är gotländsk ishockey främst förknippad med Håkan Loob, i dag 63 år, född i Slite och uppväxt i IK Graip i division 2.  Flyttade som tonåring till Karlskrona och därefter vidare till Färjestad. Resten är historia och fortfarande ende svenske spelare som gjort 50 mål under en och samma säsong, 1987-1988 med Calgary Flames.

Profiler från ön

Ännu en hockeyprofil är Johan Larsson, 31 år. född i Lau och med Sudrets HC som moderklubb. Till Brynäs 2008 och därefter spel i fyra olika NHL-lag. Han var tillbaka i Brynäs inför säsongen 2022-2023., han vann  VM-guld med Tre Kronor 2018.

Här finns också Peter Jakobsson, i dag 52 år och sportchef i SHL-laget Linköping. Född i Södertälje men ungdomsfostrad i Visby/Roma och spel i dåvarande Elitserien för Västerås och Färjestad samt tyska och  österrikiska ligan. Sonen Carl Jakobsson har också prövat elitspel.

Via Visby/Romas ungdomar har Mattias Nilsson gått vidare till hockeyallsvenskan och SHL-spel med Leksand och i norska ligan med Sarpsborg.

Kjell Nilsson

Fakta

Destination Gotland är ett helägt dotterbolag till Rederi AB Gotland som bedriver trafik mellan Gotland och fastlandet. Majoritetsägare till Rederi AB Gotland är Trojaborg Holding AB som kontrolleras av familjen Eric D Nilsson.

  I Sverige finns i dag 363 ishallar som utnyttjas av cirka 68 000 spelare fördelade på 2 301 lag. Svenska Ishockeyförbundet administrerar 392 föreningar i 22 distrikt.

 Den första historiska matchen på svensk is spelades den 30 januari 1922 på Stockholms Stadion. För 102 år sedan besegrade IFK Uppsala tyska Berliner SC med 4-1. Det första historiska målet gjordes av Einar ”Linkan”Lindqvist.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.