Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Friends och fotbollen hade inget annat val

Lagardére är ett franskt bolag, men i Sverige finns redan en stab av svenskar med stor insyn i sportmanagement. Foto: TT

 

En bra affär för fotbollförbundet, även om Lagarderè sitter i en förhandlingsteknisk guldsits och det fanns inga bättre alternativ. Så kan man beteckna dagens arenanyhet.  

Vid presskonferensen på Friends Arena var alla större medieaktörer på plats. Många i tron att vi skulle få höra om en försäljning av driftsbolaget (SAM KB). Så blev det inte.

En gemensam ambition

Ingen försäljning presenterades. Däremot ett Letter of intent (LOI, på vanlig svenska) jämförbart med en ej bindande förlovning, dvs man har börjat ligga och pratat om att gifta sig men inte berört äktenskapsförordet.

Ambitionen från ägarna av drift och fastighet är klara. De vill överlåta driften till Lagarderè Unlimited Stadium Solution (LUSS). Det är vad förlovningsbrevet handlar om.

Når man i mål så flyttas personalen över i ett nytt bolag som blir helägt dotterbolag till LUSS. Gamla bolaget avvecklas eller får fortsätta i mycket liten skala med det som är drift av fastigheten. Bolaget med Arenafastigheten skriver ett nytt avtal om driften med LUSS.

Bråttom att presentera

Det finns två möjliga orsaker som kan samverka till varför affären presenterades idag. 

• Nödvändigt för att Svenska Fotbollsförbundet skall överleva helgens förbundsmöte.

• Att parterna klarat de stora frågorna i sådan omfattning att man troligen går i mål. LUSS var på plats på podiet vilket indikerar att man har kommit ganska långt.

Några frågetecken

Djävulen bor i detaljerna, men av de 480 befintliga avtalen som skall flyttas över i det nya driftsbolaget borde +95 procent vara enkla att överföra.

Bland de som då blir till problem, förhandling och eftergifter är:

• Hyresavtalet mellan LUSS och fastighetsägaren. Mer om det nedan.

• SvFF:s avtal om landskamper där LUSS lär kräva bättre villkor.

• AIK:s avtal med arenan, här är konstgräs en fråga och villkoren en annan. AIK kommer bara att vägra om ingen tar fram stora plånboken så den är inte enkel.

• Avtalet med Choice Hotels (Petter Stordalen) om restaurangbolaget. Min tes är att LUSS måste få det omförhandlat ordentligt för att de skall få rätt förutsättningar att driva arenan. Här finns mest att göra i ökad kundupplevelse försäljning, paketering med mera.

• Ett nytt avtal om tilläggsinvesteringar i fastigheten, nödvändiga för att LUSS skall kunna skapa de intäkter de behöver. Gissningsvis 200-300 miljoner kronor.

Ingen omsättningshyra

Lagarderè sitter i en förhandlingsteknisk guldsits och kan nog bara njuta av processen. Fotbollförbundet och Solna stad klarar inte att LOI:et spricker så skruvar LUSS lite på villkoren på slutet lär man få igenom detta.

Ett exempel på att LUSS får som man vill är att arenan vd Thomas Perslund nämnde att det blir garantihyra och vinstdelning. 

Vinstdelning istället för den omsättningshyra som är det normala är första eftergiften de gamla ägarna gått med på och innebär mindre risk för LUSS och ökad risk för fastighetsägaren.

Inte mycket vinstdelning

Stalltipset är att det mycket sällan blir något mer än garantihyran på 50-80 miljoner som blir intäkt för fastighetsägarna. Det ger ca 130-200 i förluster i fastighetsbolaget för åren efter 2015. Här bör noteras att de ränterabatter som fanns första åren då är borta, dvs bolaget betalar en högre ränta på lånen. Om LUSS gått med på en högre garantihyra efter en tid så finns det villkor som skall gälla för att den skall inträffa.

Hur ser då affären ut ur fotbollförbundets perspektiv?

Det här är positivt för fotbollen som nu kan dra en stor suck av lättnad och hoppa på nästa fråga, dvs hur skall man komma ur ägandet av arenafastigheten där man äger 22 procent direkt och 11 procent till i ett bolag där Folksam är minoritetsägare. För detta krävs nedskrivning av lånen av Swedbank så här styr inte förbundet processen. Den är påbörjad och jag tror vi får en sådan affär under sommaren/hösten.

Finns varken event eller publik nog

Fotbollförbundet skall ta sin del av 2014-års resultat. SAM gör, gissar jag, en förlust på 220 miljoner 2014 (mot 203 år 2013). Lägre kostnader av start up-karaktär och sämre intäkter eftersom 2014 är ett dåligt konsertår och förstaårseffekten är borta. Det är ca 70 miljoner för förbundet och då räcker kanske de kvarvarande medlen i Råsundafonden.

Då räcker det inte med att det nya driftsbolaget är mycket duktigare än det nuvarande. Fastighetsbolaget går med förlust i alla fall. Det gör i stort sett alla alltid.

Det finns inte event och publik nog för att arenan skall gå plus så länge fastighetsbolaget har ett värde i balansräkningen på 3 miljarder och lån på totalt över 2. Det är den trista enkla sanningen.

Trycker ned behållningen

Konkurrensen med Tele2 ger för låga intäkter vid eventen. Dvs även när pengarna egentligen är tillräckliga för stora vinster så hamnar vinsterna hos arrangörerna eftersom arenorna måste bjuda under varandra. De få event där Tele2 är för liten är en för litenm eventarena kommer konkurrensen från Göteborg, Köpenhamn och norra Europa.

Signifikant på presskonferensen var att Sune Hellströmer och K-E Nilsson från förbundet såväl som Pehr Granfalk från Solna och thomas Perslund från bolaget ägnade 95 procent av sin tid på att försvara varför man befann sig i dagens läge och att försöka försköna läget med motiveringar som att man skapat en attraktiv arena med många besökare trots att man vet att affären bara handlar om de 600 miljoner i förluster man burit. Retoriken var genomgående riktad mot rörelsen.

Men, det här är bra för fotbollförbundet, allt annat hade varit sämre. De sitter dock kvar med stora risker i Friends Arena och de skall nu ta förluster i fastighetsbolaget från den befintliga verksamheten då Råsundafonden tar slut i år. 

En enda fortsatt väg

Men en sak i taget, nu kan de fokusera på hur de tar sig ur den affären. 

Jag får indikationer på att den affären ser ut ungefär som jag har skissat den. Inte för att jag är smart, utan för att det är enda vägen framåt och Swedbank sitter på Svartepetter i form av säkerheter bestående av aktier i arenafastigheten.

Vad än ägarna nu påstår, så bygger dealen på att man får ner värdet på fastigheten. Annars räcker aldrig garantihyran till vinst i fastighetsbolaget.

Men åter, det här vad förbundet behövde idag och det finns ingen anledning att kritisera dem, tvärtom det här var ett bra steg framåt även om det kommer att fortsätta kosta flera år till.

Dan Persson

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.